Itthon

Itt a bejelentés: rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány az infláció miatt

Tankerületi jutalmak
október. 22. szombat 11:19

Ha ilyen valahol történt, az nem helyes, de nem általánosítanék a Klebelsberg Központ egészére – így reagált a kancelláriaminiszter a kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy van 11 tankerületi vezető, aki több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó összes tanár.

„Jó reggelt kívánunk!”
október. 22. szombat 11:14

Jó reggelt kívánunk! – ezekkel a szavakkal kommentálta Gulyás Gergely Emmanuel Macron francia elnök Egyesült Államoknak az amerikai földgáz kettős árazása miatt megfogalmazott bírálatát.

A francia elnök ugyanis azt nehezményezi, hogy Amerika és Norvégia túl drágán látja el Európát gázzal. „A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti” - fogalmazott.

Bevándorlás
október. 22. szombat 10:39

Magyarország déli határán már most olyan nyomás van, amit 2015 óta nem tapasztaltunk – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Pedagógusbér-emelés
október. 22. szombat 10:29

A pedagógusszakszervezetek tavasszal azon politikai erőkkel működtek együtt, akik most mindent megtesznek a tanárok béremelésének ellehetetlenítéséért – válaszolta Gulyás Gergely az ATV azon kérdésére, amely a PSZ azonnali, 45 százalékos béremelését követelő állásfoglalására vonatkozott. Gulyás szerint, ha a szakszervezetek a tanárok béremeléséért akarnak tenni, akkor azokkal a politikai erőkkel kellene együttműködniük, amelyek ezért dolgoznak, így a kormánypártokkal.

Svéd és finn NATO-tagság
október. 22. szombat 10:25

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-tagságát, ezért terjesztette az Országgyűlés elé a ratifikációs okmányokat – mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Az őszi parlamenti ülésszak elején az Országgyűlés munkájában a prioritás az Európai Unióval készülő megállapodáshoz szükséges jogszabályok elfogadása volt, de Gulyás szerint várhatóan az őszi ülésszakon napirendre kerül a két ország NATO-csatlakozásának ratifikációja.

Meddig marad az ársapka?
október. 22. szombat 10:23

Amíg az infláció azt indokolja, fenn kell tartani az ársapkát – közölte az ATV kérdésére válaszolva Nagy Márton.

Jövőre a kormány várakozása szerint megfeleződik az infláció
október. 22. szombat 10:22

Az infláció rossz, harcolni kell ellene, a jegybank és a kormány is ezt teszi a maga eszközeivel – ezt az ATV kérdésére válaszolva Nagy Márton jelentette be. A miniszter szerint a jövő évi infláció éves szinten hasonló lesz az ideihez, de 2023-ban az év elején várható magas, az év végén pedig alacsonyabb, egyszámjegyű infláció várható – tehát az idei növekvő ütem után jövőre a kormány várakozása szerint megfeleződik az infláció.

Családtámogatási rendszer
október. 22. szombat 10:19

Nincs döntés a családtámogatási rendszer egyes elemeiről – mondta Gulyás Gergely az ATV azon kérdésére, amely az otthonfelújítási támogatás folytatására vonatkozott. A miniszter hozzátette: a családtámogatási rendszert érintő megszorítás nem lesz jövőre sem, viszont a rendszer minden elemét megvizsgálják abból a szempontból, hogy azok mennyiben ösztönzik a gyermekvállalást.

Napelemrendelet
október. 22. szombat 10:16

Valószínűleg hétfőn jelenik meg a kormányrendelet a napelemek felhasználásának változásáról, és várhatóan az október 31-ig beérkező igények esetén garantálni fogják a napelemekkel megtermelt energia eddigi metódus szerinti használatát – mondta a szombati kormányinfón az ATV kérdésére a kancelláriaminiszter. 

Mint arról beszámoltunk: Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy az újonnan történő háztartási és céges napelemtelepítések esetén megszüntetik a szaldóelszámolás illetve a megtermelt áram visszatáplálási lehetőségét. Most az derült ki, hogy a szigorításra csak az október 31. után bejelentett igények esetén kerül sor.

Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére elmondta: nem gyorsítják fel a napelem-telepítések engedélyeztetését.

A kamatplafont a hitelmoratórium alternatívájának tekintik
október. 22. szombat 10:10

A kormány a kamatplafont a hitelmoratórium alternatívájának tekinti – ezt Nagy Márton válaszolta az ATV kérdésére. Korábban Parragh László kamarai elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában a hitelmoratórium bevezetését szorgalmazta a kkv-k számára.