Itthon

Gulyás: jelentős béremelést kapnak a pedagógusok

Forint, családtámogatás
október. 13. csütörtök 12:48

Ha lesznek demonstratív forintvédelmi intézkedések, azokat a megfelelő időben a jegybank vagy a kormány bejelenti – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Jövőre legalább annyit fognak adni családtámogatásra, mint idén – szögezte le a kancelláriaminiszter.

Megállapodás az Unióval?
október. 13. csütörtök 12:40

A kormánynak az Unióval való vita lezáratlansága esetén is megvannak az eszközei a magyar állam finanszírozására, de nem erre készülnek, hanem meg akarnak állapodni az Unióval – hangsúlyozta kérdésre válaszolva a miniszter.

A magyar újjáépítési terv másfél éve kész, kizárólag politikai oka van annak, hogy eddig nem hagyták jóvá. Most mind az újjáépítési alappal, mind a hétéves költségvetéssel kapcsolatos megállapodás kész van, kizárólag politikai akarat kérdése a megállapodások aláírása – szögezte le Gulyás Gergely.

Dobrev Klára-ellenes tüntetések
október. 13. csütörtök 12:26

A pedagógustüntetések valójában Dobrev Klára-ellenes tüntetések, hiszen a magyar baloldal az egyetlen akadálya annak, hogy a béremeléshez szükséges pénzt megkapjuk – mondta Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.

Népszámlálás
október. 13. csütörtök 12:21

A népszámlálási kérdőívet Győr-Moson-Sopron és Pest megyében töltötték ki a legtöbben, a megyei jogú városok közül Érden és Székesfehérváron a legnagyobb a kitöltési arány – mondta a miniszter.

Az Unió az a keret, amiben élni tudunk
október. 13. csütörtök 12:20

Az Európai Unió nem képes a tisztelet hangján beszélni a tagországokkal, és ez lerontotta az Unió megítélését Magyarországon. Nemcsak a nemzeti, de az európai szuverenitásra nincs tekintettel az Unió. Ennek ellenére ez az a keret, amiben élni tudunk, és a magyar gazdaság számára is nélkülözhetetlen - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Gyengülő forint
október. 13. csütörtök 11:48

Magyarország kitettebb a szankciók és az energiaválság hatásainak, a magyar gazdaság külső egyensúlyát jelentősen megbontják a szankciók által felvert energiaárak – az ATV kérdésére Gulyás Gergely ezzel indokolta, hogy a forint a régiós devizákhoz képest is jelentős mértékben gyengült.

Ha nincsenek szankciók, akkor erősödne a forint – mondta kérdésre válaszolva a miniszter, aki hozzátette: a kormányzat annyit tud tenni, hogy költségvetés és a külkereskedelmi mérleg egyensúlyát fenntartja.

Méltányos a polgári engedetlenség?
október. 13. csütörtök 11:42

Magyarországon senkinek nem lehet baja abból, ha sztrájkban vagy tüntetésen jogszerűen vesz részt, de ahogy bármely munkavállalónak, a pedagógusoknak is be kell tartaniuk a jogszabályokat – mondta a miniszter az ATV azon kérdésére reagálva, amely arra vonatkozott, hogy méltányosnak tartja-e a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok figyelmeztetését vagy elbocsátását. Ha egy munkás vagy akadémikus szándékosan nem megy be a munkahelyére, annak azonnali következményei vannak – mondta a miniszter, hozzátéve: polgári engedetlenség jogilag nem létezik, a polgári engedetlenség jogellenes magatartás, és nem anyagi előnyökért szokták használni.

777 ezer forintos pedagógus átlagbér
október. 13. csütörtök 11:37

Az ATV kérdésére válaszolva Gulyás Gergely reálisnak nevezte, hogy mind az operatív programokról, mind a helyreállítási alapról megszülessen idén a megállapodás, és a jövő év elején megérkezzen a Magyarországnak járó uniós források első része.

A miniszter az ATV kérdésére elmondta: az diplomás átlagbér 2025-ben 972 ezer forint lesz várhatóan, így a pedagógusok átlagbére 777 ezer forint lehet.

Szemétszállítás
október. 13. csütörtök 11:37

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy a főváros egy ideig nem tudott eleget tenni a szemétszállítással kapcsolatos feladatainak. A miniszter a legsúlyosabb pártfinanszírozási botránynak nevezte az Action for Democracytól az ellenzéki kampányba érkezett pénzek ügyét.
 

Zöldenergia
október. 13. csütörtök 11:25

Ha megérkezik a helyreállítási alapból várt forrás, annak jelentős részét a zöldenergia-kapacitások fejlesztésére fogják fordítani – jelentette ki a miniszter. Változtatni kell a még elő nem jegyzett igényekre a napelemekkel kapcsolatban, aki napelemet telepít, az a saját hálózatában használhatja fel az általa megtermelt energiát, mert a hálózat nem bír el több, napelemekkel megtermelt energiát.

Ha megállapodás születik a helyreállítási alapról, annak hitelrészét a kormány kifejezetten a zöldenergiahálózat fejlesztésére fogja fordítani – jelentette ki Gulyás Gergely.