videó

Europeo – Zsurek, a lengyel specialitás

A lengyeleknél van egy leves, ami kifejezetten akkor jó, ha a savanyú. Merthogy savanyított kovászból készül. Ez a Zsurek, ami elsőre ugyan nem hangzik túl ízletesnek, de valójában nagyon is az. A kiadós levest sokan eszik húsvétra, de a lengyelek szerint ez az egyik legjobb orvosság a másnaposságra is. A Deutsche Welle stábja a Zsurek szülőföldjére látogatott, hogy megmutathassuk, hogyan is készül ez a lengyel specialitás. 

kapcsolódó videók

 

Europeo – Munkaszüneti napot kapott a svéd fahéjas csiga

Ha megkérdezzük a svédeket, hogy mi a világ legjobb illata, szinte biztosra vehető, hogy a frissen sült fahéjas csigát fogják mondani. A Kanélbülle nevet viselő péksütemény akkora kedvenc, hogy még egy munkaszüneti napot is kapott: október 4-e a svéd fahéjas csiga hivatalos napja. És hogy hogyan készül ez a sütemény? Egy stockholmi cukrász engedte be a Deutsche Welle stábját a műhelyébe.

 

Europeo – Különleges gereblyékkel felszerelt nők gyűjtik a tenger gyümölcseit Spanyolországban

Apály idején a spanyolországi Galícia partjainál nemcsak a strandolók mennek a vízbe, hanem különleges gereblyékkel felszerelt nők is, akik a tenger gyümölcseit gyűjtik. Spanyolul mariscadorasnak hívják őket. Nekik ez a munka jelenti a megélhetést. Egyikük már 24 éve gyűjti így a kagylókat a tengerből. Ahogy azt az édesanyja és a nagymamája is tette.

 

Europeo – Elsőre talán átlagosnak tűnhet a bécsi Magdas Hotel, pedig nagyon nem az

Különleges küldetése csak azután derül ki a vendégek számára, miután szóba elegyedtek az ott dolgozókkal. Ebben a hotelban ugyanis rászorulók dolgoznak. Olyan Ukrajnából, Afrikából vagy Szíriából menekült emberek, akik máshol nehezen kapnának munkát. A 40 alkalmazott 16 különböző országból jön, így az itteni hangulat különösen befogadó és multikulturális. Az itt dolgozók azt mondják, ez a munka megváltoztatta az életüket.

 

Europeo – A mesterséges intelligencia hozta vissza a csőd széléről ezt a németországi cementgyárat

Európában Németországban az egyik legdrágább az elektromos áram. Nem csoda, hogy az olyan energiaigényes ágazatok, mint a cementipar, folyamatosan keresik az alternatív megoldásokat az áramfogyasztás csökkentésére. Egy kaiserslauterni cementgyárat például a mesterséges intelligencia hozta vissza a csőd széléről. Az MI bevetése óta harmadával kevesebb áramot fogyasztanak, és még a szén-dioxid-kibocsátásuk is csökkent. Elbocsátani pedig senkit sem kellett.

 

Europeo – Halálos áldozatokat követeltek a futball-huligánok erőszakos balhéi

A futballszurkolók közötti erőszak nagy probléma egész Európában, de Görögországban különösen rossz most a helyzet. Másfél év alatt három ember halt meg a huligánok erőszakos balhéiban. Emiatt hónapokra lezárták a görög stadionokat a nézők előtt, a szurkolók csak nemrég térhettek vissza a lelátóra. De jobb lett a helyzet? Mennyire érzik biztonságban magukat azok, akik nem a keménymaghoz tartoznak? A Deutsche Welle tudósítója ennek járt utána Thesszalonikiben.
 

 

Europeo – Hátramaradt holttestek a harci káoszban: mi lesz a sorsuk?

Senki sem tudja pontosan, hány katona halt meg eddig az ukrajnai háborúban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február végén még 31 ezer elesett katonáról beszélt. Független szakértők szerint azonban a tényleges szám valószínűleg jóval magasabb. Moszkva és az orosz hadsereg már jó ideje nem tesz közzé számadatokat a saját áldozatairól. A harci káoszban gyakran maradnak hátra a holttestek – mindkét oldalon. A DW tudósítója egy önkéntes csapatot kísért el, amely a holttestek keresését és beazonosítását tűzte ki céljául.