Nagyvilág

Izraeli katona halt meg Gázában, bármikor bevonulhat a hadsereg - percről percre

Gyakorlatozó katonákról tett közzé felvételt az IDF
október. 23. hétfő 14:50

Izraeli Védelmi Erők megosztott egy videót a közösségi médiában, amelyen reguláris és tartalékos katonák láthatók gyakorlatozás közben. A videó szerint azért van szükség a gyakorlatozásra, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a Gázai szárazföldi hadműveletre – írja a Guardian. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy a szárazföldi és légi erőket is összehangolják. 

Benjamin Netanjahu: Civilizációs hadban állunk a barbárság ellen
október. 23. hétfő 14:43

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mark Rutte holland miniszterelnököt fogadta Jeruzsálemben, ahol úgy fogalmazott: Izrael civilizációs hadban áll a barbársággal szemben. A holland miniszterelnök arról beszélt, tiszteli azért, hogy minden erejével azon van, biztonságban tudja Izraelt – írja a Times of Israel

Egyre többen kritizálják az izraeli túsztárgyalót ,,nyilvánvaló tapasztalatlansága" miatt
október. 23. hétfő 14:26

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Gal Hirsch nyugalmazott tábornokot nevezte ki a túszok kiszabadítására irányuló tárgyalások élére, a döntést azonban többen is éles kritikával illették. Ruth Halperin-Kadari professzor, tudós és nőjogi aktivista úgy fogalmazott a Sky Newsnak, hogy ,,nem ő az egyetlen, akinek aggályai vannak". 

,,Azt várnánk, hogy egy ilyen érzékeny és kényes feladatra a kormány olyan személyt nevez ki, aki nagy tapasztalattal rendelkezik" 

– mondta. ,,Azt várnánk, hogy a kormány olyasvalakit nevez ki egy ilyen feladatra, aki nagy tapasztalattal, tudással, geopolitikai rálátással és arab nyelvtudással is rendelkezik" – folytatta, hozzátéve, hogy Hirsch nem tartozik ezek közé. 

Izrael azt állítja, bizonyítékai vannak Irán részvételére a támadásban
október. 23. hétfő 14:15

Izraelnek bizonyítékai vannak arról, hogy Irán részt vett a Hamász brutális támadásában, amely több mint 1400 ember életébe került – közölte egy magas rangú izraeli katonatiszt. Michael Edelstein egy hétfői sajtótájékoztatón közölte: határozott bizonyítékaik vannak Irán részvételére – írja a SkyNews.  

Ugyanakkor a közleményén kívül semmilyen bizonyítékkal nem szolgált egyelőre, mint mondta, nem mondhat többet. 

Palesztina miniszterelnöke szerint a Nyugat ,,engedélyt adott Izraelnek a gyilkosságra"
október. 23. hétfő 14:04

Palesztina miniszterelnöke, Mohammed Shtayyeh azzal vádolja a nyugati országokat, hogy ,,engedélyt adtak Izraelnek a gyilkolásra" a Hamász elleni háborúban – írja a Times of Israel. A palesztin miniszterelnök szerint a szárazföldi hadművel csak még több szenvedést, halált és kitelepítést vonna maga után. 

Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár és más vezetők is nyomatékosították az elmúlt napokban, hogy Izraelnek elidegeníthetetlen joga megvédeni magát. 

Az izraeli kormány arra kéri a lakosságot, vásároljanak helyi termékeket
október. 23. hétfő 13:43

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium arra kérte a nagyobb kereskedelmi láncokat, a kis üzleteket és a fogyasztókat is, hogy vásároljanak helyben termesztett termékeket – írja a Times of Israel. Oren Lavi, a minisztérium igazgatója szerint mindenkinek meg kellene tennie minden tőle telhetőt, hogy támogassa az izraeli gazdaságot. 

Az izraeli zöldségek nagy részét a gázai határhoz közeli részeken termesztik, ahonnan a civilek nagy részét már evakuálták a Hamász támadása október eleji támadása miatt. A termelőket súlyosan érintette a hirtelen jött munkaerőhiány, ezért most önkénteseket toboroznak, akik segítenek betakarítani a termést. 

Az IDF csapást hajtott végre egy libanoni terroristasejt ellen
október. 23. hétfő 13:36

Az IDF közlése szerint dróncsapást hajtottak végre egy Dél-Libanonban állomásozó terrorista sejt ellen. A mai nap folyamán Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője közölte: az IDF katonái a háború kezdete óta több mint 20 Hezbollah-sejt felszámolására irányuló csapást hajtottak végre Dél-Libanonban.

 

 

Izrael szerint három hónapot is igénybe vehet, mire teljesen kiirtják a Hamászt Gázából
október. 23. hétfő 13:29

A Hamász teljes kiiktatását célzó hadművelet akár három hónapot is igénybe vehet – jelentette ki az izraeli védelmi miniszter. Yoav Gallantot szerint a nap végén semmi nem fogja megállítani az IDF-et, hogy teljesen kiűzze a Hamászt Gázából – írja a SkyNews. ,,Eltarthat egy hónapig, kettőig vagy háromig, de a végére nem lesz több Hamász" – jelentette ki. 

,,Sátorvárost" állítana fel egy dél-izraeli üdülőváros a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők számára
október. 23. hétfő 13:20

Egy dél-izraeli, Vörös-tenger partján fekvő üdülőváros azt tervezi, hogy felállít egy ,,sátorvárost" azoknak az embereknek, akik kénytelen elhagyni az otthonaikat a háború miatt – írja a SkyNews az izraeli média jelentése alapján. 

A polgármester szerint a település lakossága a háború kirobbanása óta megduplázódott, miután közel hatvanezer kitelepített ember érkezett. 

Libanonból érkező drónt lőtt le a Vaskupola
október. 23. hétfő 13:15

Az IDF tájékoztatása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer lelőtt egy drónt, amely Libanon irányából lépett be a tenger felől az izraeli légtérbe – írja a Times of Israel. A drónt Ein Hamifratz felett, Acre-tól délre fogták el.