Nagyvilág

Véletlenül egyiptomi állást lőtt Izrael, meghalt egy izraeli katona egy gázai rajtaütés során - frissülő tudósításunk

Meghalt egy izraeli katona egy gázai rajtaütés során
október. 22. vasárnap 17:36

Egy izraeli katona meghalt vasárnap egy gázai rajtaütés során - jelentette a Reuters egy izraeli katonai szóvivőre hivatkozva.

Az izraeli hadsereg véletlenül eltalált egy egyiptomi katonai állást az egyiptomi-gázai határ közelében
október. 22. vasárnap 16:19

Az izraeli hadsereg szerint egy izraeli egység véletlenül eltalált egy egyiptomi állást a Gázai övezet határának közelében. "Az incidenst minden részletre kiterjedően kivizsgáljuk. Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) sajnálatát fejezi ki az incidens miatt" - áll a közleményben, amely további részleteket nem közölt. (al-Jazeera)

Közel kétezren tüntettek Szarajevóban Palesztina mellett
október. 22. vasárnap 15:36

Mintegy kétezren vettek részt vasárnap a szarajevói városháza előtt meghirdetett Palesztina-párti tüntetésen, amelyet a bosznia-hercegovinai palesztin közösség szervezett - számolt be a Dnevni Avaz című boszniai napilap. A demonstrálók palesztin zászlókat lengettek, és transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken elítélték a Gázai övezetben történt erőszakot, Izraelt pedig a nácikhoz hasonlították. 

A résztvevők között volt Szarajevó polgármestere, Benjamina Karic is, aki elmondta: ezzel az összejövetellel a történelem jó oldalán állnak. "Mi tudjuk a legjobban, milyen az, amikor nincs víz, étel, és amikor gyerekek halnak meg" - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy Szarajevó olyan város, amely a modern történelem leghosszabb ostroma alatt állt. 

"Ezért Szarajevó kiáll a békéért és a világ összes ártatlan áldozatáért" 

- húzta alá. Más felszólalók Palesztina szabadságát követelték, és a Gázai övezet elleni támadások azonnali beszüntetésére, valamint a segélyszállítmányoknak a rászorulókhoz való mielőbbi eljuttatására szólítottak fel. A palesztinok mellett tüntettek vasárnap a montenegrói és a szerb fővárosban is.

Irán és Amerika is készülődik
október. 22. vasárnap 15:15

Erősödnek a Közel-Keleten a szélesebb körű háborútól való félelmek: Irán figyelmeztetett, hogy a helyzet „kicsúszhat az ellenőrzés alól”, a Pentagon pedig csapaterősítést rendelt el a Közel-Keleten. (AFP)

Netanjahu kemény megtorlást ígért arra az esetre, ha a Hezbollah belépne a háborúba
október. 22. vasárnap 15:05

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap katonák előtt jelentette ki: ,,ha a Hezbollah úgy dönt, hogy belép a háborúba, azzal élete hibáját fogja elkövetni" – írja a Guardian

,,Olyan erővel fogunk lecsapni rá, amit el sem tud képzelni, és ennek a jelentősége számára és Libanon számára pusztító lesz"

– tette hozzá. Az izraeli miniszterelnök szerint nem túlzás azt állítani, hogy háború van, és ,,vagy mi öljük őket vagy ők minket". 

Újabb segélyszállítmány érkezett Gázába
október. 22. vasárnap 14:36

Újabb 17 segélyszállító teherautó gördült be Egyiptomból a háború sújtotta Gázába. (AFP)

Újabb segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe
október. 22. vasárnap 14:32

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe - közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet. A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon. A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal. 

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek. Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között. A Gázai övezetben már a legújabb harcok kezdete előtt is a lakosság nagyjából 60 százalékát látták el humanitárius segélyekkel. 

Az ENSZ számításai szerint jelenleg naponta 100 teherautónyi segélyre lenne szüksége a Gázai övezetben élőknek. 

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium azt közölte vasárnap, hogy 4651-re emelkedett a harcokban megölt palesztinok száma a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 14 ezret. 

A szóvivő szerint a halálos áldozatok között van 1873 kiskorú és 1023 nő. A gázai hatóságok közlése szerint az izraeli csapások következtében a Gázai övezet lakóépületeinek már mintegy fele megrongálódott vagy összedőlt, és emiatt a helyi lakosság nagyjából 70 százalékának el kellett hagynia otthonát.

Az ENSZ 26 munkatársa is életét vesztette a gázai harcokban
október. 22. vasárnap 13:34

Az ENSZ vasárnapi közlése szerint az október 7-én kitört harcok kezdete óta a palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) 29 munkatársa vesztette életét a gázai harcokban. Az elhunytak fele pedagógusként dolgozott. 

 

 

Ferenc pápa ismét felszólított a harcok leállítására
október. 22. vasárnap 13:15

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt. A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. 

Hozzátette: imájával közel van minden szenvedőhöz, a túszokhoz, a sebesültekhez, az áldozatokhoz és családtagjaikhoz. Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg. 

"Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat" 

- mondta Ferenc pápa. Sokszor hangoztatott nézetet ismételte meg, miszerint a világban dúló összes háború vereségnek számít, az emberi testvériség elpusztításának. "Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!" - hangoztatta a katolikus egyházfő. A pápa emlékeztetett, hogy október 27-re imanapot hirdetett meg, amelynek estéjén a Szent Péter téren a világbékéért fognak imádkozni.

A volt izraeli miniszterelnök szerint nincs más választás, mint a Hamász felszámolása
október. 22. vasárnap 11:46

Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen - mondta vasárnap Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök.

Bennett a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban.

Bennett szerint Izrael legnagyobb hibája az volt, hogy 20 évig hallgatott a globális közvéleményre és nem számolta fel a Hamászt. Részletek itt