Nagyvilág

70 évig uralkodott, 15 kormányfővel dolgozott - így búcsúzik a világ II. Erzsébettől

III. Károly király is elhagyta a Balmorali kastélyt
szeptember. 9. péntek 10:55

Órákkal később, hogy fia, Harry herceg elsőként távozott a balmorali birtokról, III. Károly király és felesége, Kamilla is távozott - írta meg a 24.hu a BBC nyomán. Jelenleg Londonba tartanak, hogy találkozzanak Liz Trusszal.

Macron: Örökre velünk marad
szeptember. 9. péntek 10:47

Videóüzenetet tett közzé péntek délben Emmanuel Macron francia elnök, melyben részvétét fejezi ki III. Károly brit uralkodónak, a királyi családnak és a brit népnek egyaránt. 

"Bölcsessége és együttérző képessége segített mindannyiunknak átvészelni az elmúlt hét évtized történelmi hullámhegyeit és hullámvölgyeit" - fogalmazott Macron, aki szerint II. Erzsébet már fiatalon erőt és bátorságot mutatott; a háború által érintett élet bátorságát, majd később az ahhoz kellő bátorságot, hogy az egyik évszázad után a következőben is megőrizze a szabadság és az állhatatosság értékeit.

"Önöknek ő az Önök királynője volt. Számunkra ő volt a királynő. És mindannyiunk számára örökre velünk marad" - mondta Macron. Emlékezni fogunk és megőrizzük azokat az értékeket, amelyeket sosem szűnt megtestesíteni és hirdetni; a demokrácia és a szabadság erkölcsi erejét - tette hozzá.

Elton John is búcsút vett
szeptember. 9. péntek 10:43

„Inspiráló volt a közelében lenni. Én voltam a közelében, és fantasztikus ember volt” – hangzott el egy koncertje közben az énekestől. „Emellett kellemmel, tisztességgel és őszinte törődéssel kormányozta az országot a legnagyszerűbb és legsötétebb pillanatainkban” – jelentette ki Elton John, aki bár sajnálja az uralkodó távozását, örül annak, hogy végre békére lelt, mert eddig rendkívül „keményen dolgozott.” 

 

 

Obama-házaspár: Szerencsések vagyunk, hogy ismerhettük
szeptember. 9. péntek 9:53

Közös közleményben emlékezett meg Barack Obama hivatalos Twitter-oldalán a volt amerikai elnök és felesége II. Erzsébetre.

A közleményben, melyben végigtekintenek a királynő életén, úgy fogalmaznak: szerencsések vagyunk, hogy ismerhettük Őfelségét, aki sokat jelentett nekünk. 

Felidézik azt is, milyen volt, amikor elkezdték a közös munkát mint elnök és first lady. A királynő tárt karokkal és rendkívüli nagylelkűséggel fogadott minket a világpolitika színpadán. Újra és újra meglepett meleg szeretetével, ahogy megnyugtatta az embereket, és ahogy a jelentőségteljes pillanatok és pompa közepette is megvillantotta humorát és karizmáját - idézik fel.

Japán kormányfő: Nagy veszteség érte a világot
szeptember. 9. péntek 9:48

„A királynő halála, aki az Egyesült Királyságot a világ viharos korszakain át vezette, nemcsak a britek, de a nemzetközi közösség számára is nagy veszteség” – jelentette ki Kisida Fumio miniszterelnök, hozzátéve: II. Erzsébet rendkívüli szerepet játszott a világ békéje és stabilitása érdekében.

Japánban országszerte félárbocra engedik a nemzeti lobogókat az elhunyt királynő előtt tisztelegve.

Elhagyta a balmorali birtokot Harry herceg
szeptember. 9. péntek 8:01

Harry herceg - aki felesége nélkül érkezett - kicsivel fél 9 után elhagyta a Balmorali kastély területét - számolt be a 24.hu a BBC nyomán. A jelek szerint egyedül tartózkodott a két kocsiból álló konvoj egyik autójában, azaz a család egyik tagja sem tartott vele.

"Utolsó napjáig méltósággal szolgálta hazáját"
szeptember. 9. péntek 7:57

Victoria és David Beckham is kifejezte gyászát.

„A mai egy nagyon szomorú nap. És nemcsak az országunknak, hanem az egész világnak. Mélységesen elszomorít, hogy szeretett uralkodónk, őfelsége, a királynő elhunyt. Emlékezni fogunk rá, az állhatatos hűségére és szolgálatára. Gondolatban a a királyi családdal vagyok ebben a hihetetlenül szomorú időben” – fogalmazott Victoria Beckham Instagram-oldalán.

 

https://www.instagram.com/p/CiQYYgBo295/?utm_source=ig_embed&ig_rid=702011af-cbe2-4af5-a10f-77b9db85f25b

 

„Az, hogy mennyire szomorúak vagyunk most, jól mutatja, mit jelentett ő ezeknek az embereknek országunkban. És a világban. Inspirált minket vezetésével. Vigasztalt, mikor nehéz idők jártak. Utolsó napjáig méltósággal szolgálta hazáját” – írta Instagram-bejegyzésében a sztárfocista.

 

https://www.instagram.com/p/CiQoyB1o4kh/?utm_source=ig_embed&ig_rid=2467aab2-8e75-4092-9c44-6227452b09d9

 

Szombaton válik hivatalosan is királlyá Károly
szeptember. 9. péntek 7:31

II. Erzsébet halálával ugyan automatikusan a korábbi trónörökös Wales-i herceg lett a király, ám ahhoz, hogy ez hivatalossá váljon, hagyományosan a trónra lépési tanácsnak is királlyá kell őt nyilvánítania az előző uralkodó halálát követő 24 órán belül - derül ki a hvg.hu cikkéből, mely szerint mindez azonban most később fog bekövetkezni, miután II. Erzsébet csütörtök esti elhunyta után nem volt már idő elindítani a folyamatot, ezért csak péntek reggel kezdték szervezni a tanács ülését.

Különleges fotóval emlékezik a Magyar Állami Operaház
szeptember. 9. péntek 7:02

A Magyar Állami Operaház egy 1993-as fotóval emlékezett meg II. Erzsébetről. A brit királynő és hitvese, Fülöp edinburgh-i herceg abban az évben Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására látogatott Magyarországra, gazdag programjukba pedig a királynő külön kérésére iktatták be Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjének megtekintését. Az előadás Róna Viktor koreográfiájának 75. jubileumi előadása volt.

 

https://www.facebook.com/Operahaz/posts/pfbid0uupHgGhP2J3RP3PPcxx2vRA4TtmfWkGw6uRgSLekoU35tbU73oibrs9FoqvyjnzEl

 

Kinyilvánította részvétét Hszi Csin-ping
szeptember. 9. péntek 6:41

„Nagy veszteségnek nevezte a brit nép számára” II. Erzsébet halálát a kínai elnök. „A kínai kormány és nép, valamint a saját nevében Hszi Csin-ping mély részvétét nyilvánította” a királyi családnak, a brit kormánynak és népnek III. Károly új uralkodóhoz intézett üzenetében – jelentette a CCTV állami televízió.