Nagyvilág

Új háborús célt tűzött ki az orosz hadsereg; Orbán nemet mondott Zelenszkijnek

Valami történik Herszonban, de még a Pentagon sem tudja pontosan, mi
március. 25. péntek 20:58


Az Egyesült Államok magas rangú védelmi tisztviselője szerint a Pentagon "nem tudja pontosan, hogy ki irányítja” a dél-ukrajnai Herszont, de "úgy tűnik, hogy a város nincs olyan szilárdan orosz irányítás alatt, mint korábban". (AFP)
 

Orosz rakétacsapás ért egy közép-ukrajnai katonai parancsnokságot
március. 25. péntek 18:12

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy orosz rakétacsapás érte a közép-ukrajnai Vinnicjában található parancsnoki központot, és a támadás komoly károkat okozott. (AFP)
 

Megnevezték új háborús céljaikat az oroszok
március. 25. péntek 17:39

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy következő háborús célja az ukrajnai Donbasz régió „felszabadítása” lesz. (AFP)
 

Bekérették a párizsi orosz nagykövetet egy „elfogadhatatlan” tweet miatt
március. 25. péntek 16:52

A francia külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet egy „elfogadhatatlan” tweet miatt – jelentette az AFP.
 

Fontos orosz sikert ismertek el az ukránok: létrejött a szárazföldi összeköttetés Donbasz és a Krím között
március. 25. péntek 15:31

Oroszország “részlegesen” kialakította az összekötő folyosót a megszállt Krím és a szakadárok által uralt Donyec-régió közt – ismerte el az ukrán védelmi minisztérium a Reuters beszámolója szerint. (Portfolio)
 

Ukrajna oroszországi és fehéroroszországi határainak lezárására kérte az Európai Uniót
március. 25. péntek 12:57

Oroszországi és fehéroroszországi határainak lezárására kérte pénteken Ukrajna az Európai Uniót, a kijevi védelmi tárca szerint az orosz erőknek sikerült "részleges" szárazföldi folyosót nyitniuk a Krím és Donyeck megye között.

"Az infrastrukturális minisztérium azt javasolja az EU-nak, hogy zárja le hermetikusan az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló szárazföldi és tengeri összeköttetéseit" - írta az ukrán tárca a Telegram portálon. A minisztérium szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy "leállítsák az agresszor országnak szánt kettős felhasználású javak szállítását, amelyeket katonai célokra is fordíthatnak".

Nemzetközi koncertet tartanak Ukrajna megmentéséért
március. 25. péntek 12:46

Több mint 20 európai ország összefogásával nemzetközi jótékonysági koncertmaratont szerveznek Ukrajna megmentéséért, melyhez Magyarországról a Sziget csapata is csatlakozott - közölte a Sziget Sajtóiroda pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint március 27-én rendezik meg a #StopWar elnevezéssel a koncertet - több mint 50 nemzetközi híresség, zenész, előadó támogatásával és részvételével. A Sziget a monstre koncert adását streameli a saját felületén.  

OKF: egy nap alatt 167 menekülő elhelyezését segítette a katasztrófavédelem
március. 25. péntek 11:56

A katasztrófavédelem az elmúlt 24 órában 167 ember, köztük 107 gyermek és 41 nő elhelyezésében működött közre - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel. Azt írták, hat gyűjtőpontról tizenhét befogadóhelyre szállították a háború elől menekülőket. Úgy látják, hogy továbbra is elegendő helyszín áll rendelkezésre a menekültek elhelyezésére, ráadásul folyamatosak az ezzel kapcsolatos felajánlások is.

Németország látványosan csökkenti orosz energiaimportját
március. 25. péntek 11:10

A német hatóságok arra számítanak, hogy az idei év közepére sikerül a felére csökkenteni az Oroszországból származó olajimportot a februári szinthez képest - közölte Robert Habeck gazdasági miniszter, aki szerint folyamatban van az oroszországi gáz- és szénvásárlások nagyarányú csökkentése is.

"Németország gyorsan csökkenti energiafüggőségét Oroszországtól, olajimportja például a következő hetekben 25 százalékra mérséklődhet az Ukrajna elleni orosz háború kezdete előtti 35 százalékról" - mondta a miniszter.

Washington és az EU új partnerséget köt Európa orosz energiafüggőségének csökkentésére
március. 25. péntek 10:26

Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújára válaszul, valamint a biztonságos és fenntartható energiaellátás érdekében az Egyesült Államok és az Európai Unió új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól - jelentette be Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélését követően.