Nagyvilág

Újabb lövedékek csapódtak be Kijevben, a polgármester azt mondja, soha nem adják meg magukat - élő tudósítás

Az Orosz Kézilabda Szövetség fellebbez csapatai kizárása miatt
március. 22. kedd 20:22

Az Orosz Kézilabda Szövetség (SZGR) fellebbezett az európai szövetségnél (EHF), amely kitiltotta az orosz válogatottakat és klubcsapatokat. Február 28-án az EHF határozatlan időre felfüggesztette Oroszország és az ukrajnai invázióban Moszkvát támogató Fehéroroszország csapatainak részvételét az EHF által szervezett versenyeken. Az ideiglenes eltiltás a két ország játékvezetőit és tisztségviselőit is érinti.  "Szeretnék azonnali tájékoztatást adni a tiltó határozatok elleni fellebbezési eljárásról" - jelentette ki az SZGR ügyvédje, Makszim Gulevics. Hozzáfűzte, hogy az EHF után a sportági világszövetséghez (IHF), majd ezt követően a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak panasszal.

Megint csapódtak be lövedékek Kijevben, áldozatok
március. 22. kedd 19:48

Orosz tüzérségi támadás érte Kijev Obolony kerületét kedden, az előzetes információk szerint egy ember életét vesztette, három megsérült - jelentette a Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán katasztrófavédelmi szolgálatra és a főváros vezetésére hivatkozva.

Kijev megyében Brovari települést lőtte az orosz tüzérség, találat ért egy gyárépületet, de az ukrán főügyészi hivatal közlése alapján személyi sérülés nem történt. A keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyei Pavlohrad városban az orosz erők rakétája megsemmisített egy vasútállomást, 15 tehervagon kisiklott, egy ember meghalt - közölte a régió katonai adminisztrációjának vezetője.

Kijevi polgármester: soha nem adjuk meg magunkat
március. 22. kedd 19:30

A legrosszabb esetben meghalunk, de soha nem adjuk meg magunkat - jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának ülésén kedden.

Klicsko az önkormányzati kongresszus tanácskozásához videokapcsolaton keresztül kapcsolódva elmondott beszédében kijelentette: az oroszok soha nem lépnek be Kijevbe. "Soha nem adjuk meg magunkat" - szögezte le Klicsko.

Összehívják a B9-ek tanácskozását a júniusi NATO-csúcs előtt
március. 22. kedd 18:57

Románia és Lengyelország szerint is szükség van a NATO keleti szárnyának további erősítésére az Ukrajnát ért orosz agresszió kapcsán, ezért a júniusi madridi NATO-csúcs előtt összehívják a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóját a keleti NATO-tagállamok álláspontjának összehangolása érdekében - jelentette be kedden Klaus Iohannis román államfő Bukarestben, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

Közös sajtótájékoztatójukon mindkét államfő támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit. Úgy értékelték, az EU-nak tagjelölti státust kell biztosítania és minden segítséget meg kell adnia ennek a három országnak.

Moldova a feszültség elmérgesedésének jelei után kutat a szakadár Dnyeszter-melléken
március. 22. kedd 18:45

Moldova a feszültség elmérgesedésének jelei után kutat az oroszbarát, szakadár Dnyeszter-melléken a szomszédos Ukrajna orosz inváziója miatt - közölte kedden Nicu Popescu moldovai külügyminiszter.

"Eddig a helyzet nyugodt. Nem láttuk eszkaláció jeleit" - mondta a tárcavezető az Európai Parlamentben. "Tekintettel a régió korábbi történéseire, kormányként nem zárhatunk ki semmilyen lehetőséget, és fontolóra kell vennünk a fejlemények alakulásának számos forgatókönyvét, ideértve a negatív forgatókönyveket is" - tette hozzá.

Főpolgármester-helyettes: a fővárosi önkormányzat eddig kétezer menekültnek nyújtott szállást
március. 22. kedd 18:18

A fővárosi önkormányzat eddig kétezer, Ukrajnából érkezett menekültnek nyújtott szállást és mintegy 25 ezer adag ételt osztottak ki - ismertette Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, háttérbeszélgetésen. Kiss Ambrus elmondta, az adatok szerint a budapesti vasúti pályaudvarokon az elmúlt napokban csaknem ugyanannyi menekült utazott tovább, mint ahány érkezett Ukrajnából. Tehát az elmúlt napokban csökkent a terhelés - jegyezte meg.

Katasztrófavédelem: egészségügyi segítség indul Moldovába
március. 22. kedd 17:53

Magyar szervezéssel uniós egészségügyi segítség indul Moldovába - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták: az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központja március 18-án a Magyarországon tárolt uniós egészségügyi RescEU készletből lélegeztetőgépet és infúziós pumpákat kért Moldova részére. Az eszközöket Magyarország még aznap felajánlotta, Moldova pedig hétfőn elfogadta.

Orbán levélben kérte a korábban visszautasított kedvezményes uniós hitelt
március. 22. kedd 17:31

Levélben tájékoztatta a miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, mely szerint Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását is - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A teljes cikket itt olvashatja

Berlin továbbra is elutasítja a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra
március. 22. kedd 17:14

Németország továbbra is elutasítja az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra - közölte Olaf Scholz kancellár. A kormányfő a berlini hivatalában az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával tartott tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy elfogadható kompromisszumnak tartaná-e a csütörtökön kezdődő uniós csúcson az energiaembargóról folytatandó vitában az orosz szén-, és olajimport leállítását, kijelentette, hogy a német álláspont változatlan.

Hollandiában eddig 392 millió euró orosz vagyont fagyasztottak be
március. 22. kedd 16:24

Sigrid Kaag holland pénzügyminiszter a parlamentnek küldött levelében arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy holland pénzintézetek eddig összesen 392 millió euró értékben fagyasztottak be a Kremlhez közelálló, 188 szankcionált orosz személy vagyonából - jelentette az NlTimes hírportál. Múlt szerdán a holland alsóház képviselői számon kérték a pénzügyminisztertől, hogy a holland pénzintézetek addig miért csak 6 millió euró értékű vagyont fagyasztottak be. Múlt pénteken a Holland Nemzeti Bank (DNB) elnöke azt jelentette be, hogy további 200 millió euró értékű orosz vagyont fagyasztottak be.