Nagyvilág

Befejeződött a tárgyalás harmadik fordulója, csütörtökön találkozik az ukrán és orosz külügyminiszter - élő tudósítás

Gavra Gábor Regele Tünde
Orbán: háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés
március. 7. hétfő 21:00

A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében emlékeztetett, ez a harmadik háború, amely a szomszédságunkban zajlik a kormányzása alatt: 1999-ben, egy nappal Magyarország NATO csatlakozása után a szervezet beavatkozott a koszovói háborúba. 2014-ben a krími válság, most pedig a második ukrán–orosz háború. Az ellenzékre utalva hangsúlyozta: ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. 

 

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/507087914122145

 

A Fehér Ház sajtótitkára szerint "még nincs döntés" az orosz olajembargóról
március. 7. hétfő 20:51
Blinken megköszönte Izrael közvetítési erőfeszítéseit
március. 7. hétfő 20:43

Megköszönte Izrael közvetítési erőfeszítéseit az ukrán-orosz háborúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Rigában, a Jaír Lapid izraeli külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén, amelyen az iráni atomalku felélesztéséről zajló bécsi tárgyalások is szóba kerültek. Blinken üdvözölt minden olyan, a konfliktus leállítását szolgáló kezdeményezést, amely az Egyesült Államok, a NATO és az európai partnerek azon alapelvét követi, miszerint tiszteletben kell tartani Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét.

A brit alsóházban szólal fel Zelenszkij
március. 7. hétfő 20:31

Kedden Kijevből jelentkezik be a brit alsóház ülésére az ukrán elnök a BBC szerint. "Minden parlamenti képviselő egyenesen az elnöktől akarja hallani a fejleményeket, ezért fontos lehetőség ez" – áll Sir Lindsay Hoyle, a ház elnökének közleményében - írja a 24.hu.

Megrázó történeteket meséltek az ukrán menekültek - riport
március. 7. hétfő 20:17

Eddig 167 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, de sokan már tovább mentek Nyugat-Európa felé. A Katasztrófavédelem szerint az ország több mint 70 pontján, csaknem háromezer Ukrajnából érkezett embert helyeztek el. A tapasztalatok szerint Kijevből jönnek a legtöbben, akik sokszor napokon át utaznak, míg eljutnak a határig. A menekülők között nagyon kevés a férfi, gyerekek és nők érkeznek tömegesen. Az ATV Híradójának riportja.

 

Teherautó hajtott a dublini orosz nagykövetség kapujának
március. 7. hétfő 20:08

Nekihajtott a dublini orosz nagykövetség kapujának egy egyházi felszereléseket szállító teherautó hétfő délután fél kettő körül. A sofőr ezután kiszállt a teherautóból, és az ukrajnai háború áldozatairól készült fényképeket osztogatott. Azt mondta, az irpiny elleni orosz akcióban elhunyt ukrán családokról látott tudósítás után döntött a tiltakozás mellett. Az ír sofőrt őrizetbe vették, az ügyben rongálás vétsége miatt nyomoznak - írja a Telex.

BRFK: az adományokkal üzletszerűen visszaélőket szűrik ki a rendőrök
március. 7. hétfő 19:55

A rendőrök - a menekültek védelmében - az ukrajnai háború elől menekülőknek szánt adományokkal üzletszerűen visszaélőket szűrik ki a budapesti pályaudvarokon felállított segélypontoknál - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK "határozottan visszautasítja" azt a híresztelést, amely szerint a Nyugati pályaudvaron felállított segélyponton származás alapján igazoltatják az ott sorban állókat - írták.

Morawiecki: a kelet-közép-európai országok vállalják a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét
március. 7. hétfő 19:46

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közösségi oldalán közzétett videójában arra szólította fel az Európai Unió vezetőit és lakóit, hogy segítsenek az Ukrajnából menekülőkön, és állítsák le a háborút. Aláhúzta: Európa az ukrajnai háború miatt a második világháború óta legnagyobb menekültválsággal szembesül. Kiemelte a rendszerszintű megoldások szükségességét, amelyeket - mint hangsúlyozta - Lengyelország már foganatosít.

2008 óta nem látott magasságban a benzin ára az Egyesült Államokban
március. 7. hétfő 19:36

Vasárnap az Egyesült Államokban a 95-ös benzin országos átlagára elérte a 2008. júliusi rekordértékű gallononkénti 4 dolláros (380 forint/literes) árat az Amerikai Autószövetség (AAA) kimutatása szerint - jelentette a The Wall Street Journal című napilap .

A konzervatív amerikai gazdasági-politikai újság online tudósítása szerint az áremelkedést a nemzetközi kereskedő, szállítmányozó és pénzügyi vállalatok azon döntése okozta, hogy több millió hordó orosz kőolajat kivontak a globális kínálatból.

Lavrov: Moszkva írásos biztosítékot akar
március. 7. hétfő 19:22

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva írásos biztosítékokat szeretne kapni arról, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók nem érintik a gazdasági és katonai együttműködését Teheránnal.