Nagyvilág

Putyin elrendelte az orosz nukleáris erők készültségét - élő tudósítás

Gavra Gábor Lőrincz Dorothy Szabó Bettina
Az EU tervet dolgoz ki a menekültek esetleges elosztására
február. 27. vasárnap 20:09

Az Európai Uniónak az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására - közölte Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően vasárnap.

Ylva Johansson a sajtótájékoztatóján közölte: az uniós bizottság a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok "tömeges beáramlása" esetén alkalmazni szükséges szabályok életbe léptetésére tesz javaslatot a tagállamok belügyminisztereinek következő, csütörtökön esedékes ülésén.   A terv szerint a hosszadalmas menekültügyi eljárás elkerülésével az Ukrajnából menekültek bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphatnának. Az irányelvet akkor alkalmaznák, ha a menedékjog iránt szokatlanul nagy számban benyújtott kérelem feldolgozásának szokásos eljárása túlterhelné a felelős hatóságokat - közölte.

Klicsko: be vagyunk kerítve
február. 27. vasárnap 19:49

Nem tehetjük, már minden út le van zárva körülöttünk, jelenleg be vagyunk kerítve - válaszolta VItalij Klicsko, Kijev polgármestere arra a kérdésre egy interjúban, hogy továbbra is tervezi-e a civilek evakuálását. 

Bár az orosz csapatok előrenyomulása a vártnál lassabb volt, Klicsko elismerte, hogy nincs százszázalékos kontrollja a helyzet felett. Sőt elmondása szerint „egy humanitárius katasztrófa határán vannak”: ugyan még van villany, víz és fűtés a lakásokban, nem tudni, meddig tart ez az állapot.

Megszökött a házi őrizetből Viktor Medvedcsuk, ukrán oligarcha
február. 27. vasárnap 19:36

Megszökött a házi őrizetre ítélt Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin "komájaként" emlegetnek és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform-Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője - közölték ukrán híradások a főügyészi hivatalra hivatkozva.

A főügyészség utasította a rendőrséget: ellenőrizzék, hogy Medvedcsuk azon a címen tartózkodik-e, ahol a házi őrizetét kell töltenie. A rendőrök nem találták ott a politikust.

Tavaly májusban rendelte el az illetékes kijevi bíróság Medvedcsuk egész napos házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert "hazaárulással" és "Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával" gyanúsították meg a hatóságok.

Megrendítő fotó: így néz ki egy támadás miatt megsérült lakóház Harkivban
február. 27. vasárnap 19:30

A Reuters fotóján egy lakóház látszik, amelyet támadás ért.

 

Szijjártó: nem szállítunk fegyvereket, nem küldünk katonákat Ukrajnába
február. 27. vasárnap 19:25

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Unió lezárja a légterét az orosz repülőgépek előtt, valamint korlátozásokat vezetnek be Oroszország központi bankjával szemben, az unió aktiválja az európai békekeretet, ami azt jelenti, hogy az unió tud fegyvereket szállítani Ukrajnának.  

Magyarország részt vesz azokon az egyeztetéseken, amelyek a szankciós csomag különböző elemeit állítják össze, ezeken az egyeztetéseken az uniós egység fenntartása mellett fontos szempont, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága garantált legyen – mondta legújabb Facebook-videójában Szijjártó Péter.

Nemzeti alapon Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, kétoldali alapon nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába, nem is küldünk katonákat Ukrajnába – szögezte le a külügyminiszter. Hozzátette: az a legfontosabb, hogy megvédjék Magyarországot és megakadályozzák, hogy belekeveredjen Magyarország ebbe a háborús konfliktusba. Megjegyezte viszont, hogy komoly humanitárius segítséget nyújt Magyarország Ukrajnának.

Mint mondta, megismételték a felajánlást, miszerint az orosz és az ukrán fél között Budapesten tartanák a tárgyalásokat.

 

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/1635026093556416/

 

Anglia nem lép pályára Oroszország ellen semmilyen nemzetközi labdarúgó-mérkőzésen "a belátható jövőben"
február. 27. vasárnap 19:19

Ezt az FA jelentette be. Az angol labdarúgó-szövetség közleményében az áll: az Ukrajnával való szolidaritás és az orosz vezetés által elkövetett atrocitások teljes szívből való elítélése miatt a belátható jövőben nem fognak játszani Oroszország ellen semmilyen nemzetközi mérkőzésen.

Uniós biztos: az EU tervet dolgoz ki a menekültek esetleges elosztására
február. 27. vasárnap 19:15

Az Európai Uniónak az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására - közölte Ylva Johansson belügyi biztos.

Ylva Johansson sajtótájékoztatóján közölte: az uniós bizottság a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok "tömeges beáramlása" esetén alkalmazni szükséges szabályok életbe léptetésére tesz javaslatot a tagállamok belügyminisztereinek következő, csütörtökön esedékes ülésén.

Nagykövet: Zelenszkij nem lesz jelen az orosz féllel való tárgyaláson
február. 27. vasárnap 19:08

Oksana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete a CNN-en azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "határozottan nem" lesz tagja az Oroszországgal tárgyaló delegációnak, mondván, Zelenszkij Ukrajnában tartózkodik, és országát védi.

Markarova felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a háborút. Hozzátette, Ukrajna mindig készen áll a tárgyalásokra, de nem kész a megadásra. "Megvédjük országunkat, és győzni fogunk" - fogalmazott.

Moszkvában tömegével veszik a luxuscikkeket
február. 27. vasárnap 19:02

Az orosz Tinkoff bank 171 rubel/dollár árfolyamon cseréli a rubelt dollárra – írja Twitteren Paul Sonnen, a Washington Post újságírója. Hozzátette, hogy a nyugati szankciók bejelentése előtt egy dollár még 83 rubel volt - számol be a 444.

Ennek hatására Jake Cordell, a Moscow Times újságírója szerint az emberek lecsaptak a "moszkvai luxusmárkákra, ékszerboltokra és elektronikai kiskereskedőkre", mert holnapig, a devizapiac nyitásáig mindenki meg akar szabadulni a rubeltől.

Már az EU 17 tagállama döntött arról, hogy valamilyen formában segíti Ukrajnát
február. 27. vasárnap 18:56

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: vasárnapig 17 uniós ország jelezte, hogy küld hadfelszerelést, illetve humanitárius segélyt Ukrajnának. Ezek egyike Olaszország, amelynek külügyminisztere vasárnap azt jelentette be, hogy 110 millió euró azonnali segélyt küldtek az ukrán kormánynak a "szolidaritás és a támogatás jeleként" - jelentette be vasárnap Luigi Di Maio.