Nagyvilág

Putyin felhatalmazást kapott a hadsereg külföldi bevetésére

A szakadárok segítséget kértek Putyintól
február. 23. szerda 21:49

Segítségért fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a Moszkva által függetlennek elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok vezetői az ukrán fegyveres erők "agressziójának" elhárításához. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be újságíróknak szerda éjjel Moszkvában.  

Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető a Putyinhoz levélben intézett katonai segítségkérést a polgári áldozatok és a Donyec-medencei humanitárius katasztrófa elkerülésének szükségességével indokolta.

Benkő Tibor: Kárpátalján is érezniük kell, hogy számíthatnak ránk
február. 23. szerda 19:45

 

 

Litvánia védelmi eszközöket és fegyvereket szállít Ukrajnának
február. 23. szerda 19:32

A litván kormány különféle védelmi és használati eszközök szállításáról hozott döntést Ukrajna számára - közölte a kabinet sajtószolgálata. A szállítmány egyebek között felfújható csónakokat, sugárzásmérőket és gázálarcokat tartalmaz majd. A litván rádió jelentése szerint a kormány újabb fegyvereket is kíván Ukrajnának szállítani, de ezt még nem jelentették be nyilvánosan. Litvánia korábban amerikai gyártmányú Stinger légvédelmi rakétákat szállított Ukrajnának Washington jóváhagyásával.   

A litván rádió jelentése szerint a szerdán jóváhagyott két szállítmány együttes értéke 1,8 millió euró. A fegyverszállítmány értéke ebből 1,5 millió euró, a polgári védelmi felszereléseké pedig 260 ezer euró.   "Segítenünk kell, és segíteni is fogunk" - jelentette ki Ingrida Simonyte miniszterelnök.

Szijjártó: most nagy szükség van a Nyugat-Balkán stabilitására
február. 23. szerda 19:08

Most nagy szükség van a Nyugat-Balkán stabilitására - írta szerda este Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bejegyzése szerint Egyiptomban, úton a repülőtérre beszélt telefonon Dragan Coviccsal, aki a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség elnöke, aki egyúttal a bosznia-hercegovinai Népek Házának elnöke is.   

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása elképzelhetetlen Bosznia és Hercegovina békéje és stabilitása nélkül, aminek pedig előfeltétele az államalkotó nemzetek jogainak érvényesülése.  "Arról biztosítottam, hogy Magyarország legitimnek tartja a horvátság azon törekvését, hogy a bosznia-hercegovinai államelnökség horvát tagjáról a horvát közösség dönthessen" - írta Szijjártó Péter.

Stoltenberg: "ennek a válságnak nagy a tétje, a konfliktus valós"
február. 23. szerda 18:04

Generációnk legveszélyesebb kihívásával állunk szemben az európai biztonság szempontjából, nagyra becsült partnerünk, Ukrajnát továbbra is közvetlenül fenyegeti Oroszország - jelentette ki Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár a szerdai videóüzenetében, a szervezet jövőbeli stratégiai koncepciójáról szóló hágai konferencián.  

A NATO-főtitkár elmondta: a szövetségesek egységesen, teljes mértékben támogatják Ukrajna területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül, és továbbra is politikai, gyakorlati és pénzügyi támogatást nyújtanak Kijevnek. Mint fogalmazott: mindezt annak érdekében teszik, hogy segítsék az országot a védelmi képességei kiépítésében, a honvédelmi és biztonsági intézmények modernizálásában, valamint azért, hogy megerősítsék az ENSZ alapokmányában is rögzített jogát az önvédelemhez.   

Stoltenberg hangsúlyozta: "ennek a válságnak nagy a tétje, a konfliktus valós. Oroszország erőszakot alkalmaz, nemcsak azért, hogy átrajzolja a határokat Európában, hanem azért is, hogy átrendezze az egész globális biztonsági szerkezetet". 

Nincs nyertese a háborús helyzetnek, a szankciók vissza is üthetnek
február. 23. szerda 17:40

 

 

Rendkívüli: a lett kormányfő szerint orosz csapatok hatoltak be a szakadár Kelet-Ukrajnába
február. 23. szerda 17:05

Orosz csapatok vonultak be Ukrajna keleti régiójába, amelyet Oroszország elnöke hétfő este "függetlennek" ismert el – erről a NATO-tag Lettország miniszterelnöke beszélt, és a CNN-nek amerikai hírszerzési értékeléseket ismerő források is megerősítették az értesülést.

"A rendelkezésemre álló információk szerint Putyin további erőket és tankokat költöztet a megszállt donbászi területekre" - mondta Arturs Krišjānis Kariņš lett miniszterelnök szerdán a CNN-nek.

Maduro: Venezuela Putyin mellett áll
február. 23. szerda 16:36

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt Nicolás Maduro venezuelai államfő az ukrajnai válság közepette. "Venezuela Putyin és Oroszország mellett áll, a bátor és igaz ügyek mellett a világban" - jelentette ki Maduro elnök a minisztertanács ülésén, amelyet a televízió közvetített.      

Maduro emlékeztetett, hogy elődje és tanítója, Hugo Chávez (aki 1999 és 2013 között volt Venezuela elnöke) szintén támogatta Oroszországot, amikor Moszkva 2008-ban elismerte a két georgiai szakadár terület, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.   Maduro "a venezuelai forradalom nem szűnő támogatásáról" biztosította Putyint és az orosz népet, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és a NATO katonai eszközökkel akar "végezni" Oroszországgal.

 

Japán is szankciókkal sújtja Oroszországot
február. 23. szerda 16:19

Japán is szankciókkal sújtja Oroszországot az ukrajnai válság kiéleződésében játszott szerepe miatt - jelentette be szerdán Kisida Fumio japán miniszterelnök. A japán kormányfő Ukrajna szuverenitásának és a nemzetközi jog elfogadhatatlan megsértésének nevezte Moszkva lépését. "Oroszország cselekményei nyíltan sértik Ukrajna szuverenitását és szembemennek a nemzetközi joggal. Ismételten bíráljuk ezeket az intézkedéseket és határozottan sürgetjük Oroszországot, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz" - húzta alá a japán miniszterelnök.   

"A helyzet továbbra is elég feszült, de szorosan nyomon fogjuk követni a fejleményeket" - mondta Kisida, aki szerint a büntetőintézkedések részleteit a következő napokban dolgozzák ki.   A japán kormányfő egyben arról biztosított mindenkit, hogy az ország elegendő olaj- és cseppfolyósított gáztartalékokkal rendelkezik, így az energiahordozók ellátása rövid távon nem kerül veszélybe. Amennyiben az olajárak tovább növekednének, a japán kormány fontolóra vesz majd minden lehetséges intézkedést, hogy csökkentse ennek hatását a vállalatokra és háztartásokra - tette hozzá.

Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia
február. 23. szerda 16:10

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán látogatást tett a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A látogatás után a kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet továbbra is komoly, feszült, mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében. Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb - szögezte le.   

Orbán Viktor ennek megfelelően visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak.   A látogatásról készült, Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videóban a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak a béke helyreállításában tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni. Orbán Viktor szavai zárásaként úgy fogalmazott: "ma azt a benyomást szereztem, hogy erre képesek vagyunk, Magyarország biztonsága jó kezekben van".

 

https://www.facebook.com/watch/?v=329034395849068