Ez azt jelenti, hogy az országban többe kerül a hagyma, mint a hús költsége. Valamint többe kerül, mint a délkelet-ázsiai ország napi minimálbére. Az éttermek sem képesek arra, hogy hagymát vegyenek az országban. A filippínó konyha alapvető összetevőjének számító hagyma a megélhetési költségek növekedésének szimbólumává vált.
Ifj. Ferdinand Marcos elnök, aki egyben a mezőgazdasági államtitkár is, „vészhelyzetnek” nevezte az emelkedő élelmiszerárakat. Az országban az infláció 14 éves csúcson van, így a hónap elején Marcos jóváhagyta a lila- és vöröshagyma behozatalát a kínálat növelése érdekében – írja a BBC.
Szakértők szerint a Fülöp-szigetek gazdaságának újranyitása növeli a keresletet, azonban a zord időjárás hatással van az élelmiszerek, köztük a hagyma termelésére. De a probléma tovább gyűrűzik, ugyanis az emelkedő árak a helyiek és a turisták körében népszerű cebui street food standokat is sújtották.
A válság nagy nyomást gyakorol az elnökre, ugyanis korábban megígérte, hogy mezőgazdasági miniszterként fellendíti az élelmiszertermelést. Egyes törvényhozók helyettes kinevezésére szólították fel.