Itthon

Ismét tüntettek a pedagógusok Budapesten

Vége
december. 3. szombat 18:23

A tüntetés 7 órakor hivatalosan véget ért. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy eljöttek, majd arra kérték őket, folytassák. Elhangzott a Mi vagyunk a Grund című szám, utána pedig a tömeg elindult haza.

„Veletek vagyunk!”
december. 3. szombat 18:10

Ezek után a nyolc most, illetve az öt korábban kirúgott tanár is a színpadra lépett. „Veletek vagyunk!” – skandálták a tüntetők. „Folytassátok, folytassuk a harcot. Tartsatok ki!” – üzenték a tanárok.

„Az lenne a normális, hogy az én gyerekem és a te gyereked egymás mellé ül a padban”
december. 3. szombat 17:49

Orsós János pedagógus sok ezer roma diákot képviselve szólalt fel. Arról beszélt, hogy a cigányságot a rendszerváltás óta leválasztották az edukációról, pedig – mint fogalmazott – az lenne a normális, „hogy az én gyerekem és a te gyereked egymás mellé ül a padban és ugyanazt tanulja”.

Molnár Áron és Pankotai Lilla is színpadra lépett
december. 3. szombat 17:15

Miután az Eötvös Gimnázium két tanára, valamint a Tanárok A Tanárokért mozgalom képviseletében egy újabb karinthys tanár beszélt, a színpadra lépett Molnárt Áron, és a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium egykori diákja, Pankotai Lili, akik közös előadással készültek.

Diákok is szót kaptak
december. 3. szombat 16:49

Az Egységes Diákfront és az ADOM diákmozgalom képviselői is szót kaptak. Ők arról beszéltek, hogy nemcsak maguk miatt, szüleikért és a jelenlegi valamint leendő tanárokért is tüntetnek.

Felszólították minden diáktársukat, hogy december 8-ára minden iskolába szervezzenek ülősztrájkot, valamit arra bátorítottak mindenkit, hogy vegyenek részt a december 9-ére szervezett tüntetésen.

"Nem szabad visszariadnunk az elsőre radikálisnak tűnő eszközöktől sem"
december. 3. szombat 16:33

Felszólalt két szülő is, akiknek a gyermekei a Karinthy Frigyes Gimnáziumba járnak. Ők arról beszéltek, hogy a szülők sem fogják magukra hagyni sem a gyerekeket, sem a pedagógusokat; és közölték: a szülők keresetet fognak beadni a kirúgott tanárok visszavételéért.

"Aki ma tanárnak áll, az a szegénységet választja"
december. 3. szombat 16:22

Törley Katalin után a két nagy pedagógusszakszervezet képviselője kapott szót. Ők arról beszéltek, hogy aki ma tanárnak áll, az a szegénységet választja.

Arra kérték továbbá a szülőket, hogy a sztrájknapokon ne küldjék be a gyerekeket az iskolába, a tanárokat pedig arra, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”. Jövő hét csütörtökre általános sztrájkot, december 9-ére pedig újabb tüntetést hirdettek.

"A Deák térig ér a tömeg"
december. 3. szombat 16:11

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból korábban kirúgott franciatanára lépett elsőként a színpadra. Elmondása szerint a Deák térig ér a tömeg.

Kezdődik
december. 3. szombat 16:07

A HVG helyszíni beszámolója szerint 17 óra előtt 10 perccel már legalább ezren volta Klebelsberg Központ épülete előtt. A Bajcsy-Zsliniszky úton egy színpadot is felállítottak, ahol beszédeket tartanak majd. Az utat mindkét irányban lezárták a rendőrök.