Itthon

Lezárták a Margit hidat és az Erzsébet híd két sávját a KATA-törvény ellen tüntetők

Újabb sávokat foglaltak el az Erzsébet hídon
július. 12. kedd 11:51

A 24.hu helyszíni beszámolója szerint a tüntetők az Erzsébet hídon fél kettő után nem sokkal elkezdtek önkényesen elfoglalni még két sávot, ami azt jelenti, hogy csak a két buszsáv maradt szabadon, azaz tovább lassulhat a forgalom mindkét irányba.

Frissítés: Délután kettő előtt pár perccel Pest felé csak a buszsáv szabad, Buda felé viszont a buszsávon kívül még egy sáv áll rendelkezésre.

Az Erzsébet híd középső két sávját foglalták el a tüntetők
július. 12. kedd 11:12

A Telex beszámolója szerint a szélső sávokat nem foglalták el, így ha lassan is, de halad a forgalom a hídon. Több elhaladó autó is dudált a tüntetőknek szolidaritásképp.

Karácsony a budapestiek türelmét kéri
július. 12. kedd 11:07

"Megértem a tüntetők dühét. A kormány - minden ígéretét megszegve - statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból" - írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette, az érthető és indokolt tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult, de munkatársaik mindent elkövetnek azért, hogy "a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban." 

Egy tüntetőt elvittek a rendőrök
július. 12. kedd 10:40

A 444 beszámolója szerint egy tüntető leült az egyik rendőrautó elé, és leköpte azt. Ezt követően legalább három-négy rendőr cipelte a rendőrségi kisbusz felé, amiből a fiatal férfi még azt kiabálta: „Demokráciát! Jogállamot!”

130-an lehetnek a Margit hídnál
július. 12. kedd 10:38

Hadházy Ákos köszönte meg ezeknek az embereknek, hogy kivonultak tüntetni. A képviselő egyben egy „furcsa egybeesésre” is felhívta a figyelmet: mint említette, hogy az egyik engedmény, amit a kormány tett az EU-nak az, hogy „ezentúl nem lesz majd egy-két nap alatt törvénykezés.”

Lezárták az Erzsébet hidat
július. 12. kedd 10:36

Ezt Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke tudatta.

BKK: több járatot is érint a Margit híd lezárása
július. 12. kedd 10:24

Azt közölték, hogy a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között nem közlekedik, helyettük az 1-es és az 2-es metrót ajánlják. A 9-es autóbusz terelve, az Árpád hídon keresztül közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. A 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár - tették hozzá az MTI tudósítása szerint.

Gelecsér Ferenc: „Parragh László megbukott”
július. 12. kedd 10:17

A Momentum elnöke a tömeg többszöri skandálása és egyetértő megszakítása mellett szólalt fel. „Parragh László megbukott. Az ő munkája lenne az, hogy titeket képviseljen. És mit csinál? Adóév közepén szétcs*szi a katát. Az a kormány, ami családbarátnak hazudja magát, most 400 ezer emberrel cs*sz ki nagyon-nagyon keményen. Nem csak a katás vállalkozókkal, hanem akik használják a katások szolgáltatásait” – hangzott el Gelencsértől.

A pártelnök az ételfutároknak is megköszönte, hogy ott vannak a helyszínen. „A Covid alatt ti hoztátok el nekünk az ételt, és most veletek akar kics*szni a kormány” – mondta.

„A kata törvényt vissza kell vonni!” – jelentette ki. „Ti főzitek a kajájukat, ti viszitek ki a szemetüket, ti vágjátok a hajukat, és végre kezdtek nagyon-nagyon mérgesek lenni” – fogalmazott a politikus, aki reméli, hogy a Parlamentben ülő fideszesek „innentől nagyon lesütött szemmel fognak ételt rendelni, vagy elmenni a fodrászhoz.”

Szerinte egyetlen megoldás van: az, ha „végre a kormány kibékül az Európai Unióval.”  Le kell váltani Parrag Lászlót és Matolcsy Györgyöt – tette hozzá Gelencsér. „A ti vállaitokon nyugszik ez az ország” – hívta fel a tüntetők figyelmét, akiket arra kért, a fél 2-kor kezdődő szavazásig maradjanak a Margit-hídnál.

Nem örültek a taxisnak
július. 12. kedd 9:58

A tüntetők rendőri felügyelet mellett elengedték a hídon rekedt autókat. Egy taxit – amelyek sofőrjeire nem vonatkoznak a módosítások – ellenszenvesen fogadtak. Miután az autók levonultak a hídról, a tömeg visszazárt.

Videó a Margit híd lezárásáról
július. 12. kedd 9:56