Itthon

Megérkeztek az első külképviseleti urnák, Putyin is gratulált – élő tudósítás

Orbán Viktor megköszönte a kölcsönadott "szolgálati széket"
április. 4. hétfő 17:16

 

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/525440338953569

 

Szél Bernadett a Facebookon üzent
április. 4. hétfő 16:22

 

https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/530243148461820

 

Jakab: a Jobbik nem kíván letérni a néppárti útról
április. 4. hétfő 14:43

A párt elnöke Facebook-oldalán posztolt. 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=532728688208976&set=a.438354937646352

 

Az EBESZ szerint a választáson nem voltak egyenlőek a feltételek
április. 4. hétfő 14:14

Kiadta a választásról szóló megállapításait az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója - írja a hvg.hu. Többek között megállapították, hogy a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok, és bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.

Bár a parlamenti választás rendben lezajlott, a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás - közölték.

Az LMP marad a zöldpolitika útján
április. 4. hétfő 14:03

Az LMP a zöldpolitika útján marad, továbbra is annak határozott hazai képviselője lesz - mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke hétfőn online sajtótájékoztatón. A politikus a parlamenti választás eredményét értékelve kitért arra: elemezni kell, hogyan szenvedhetett vereséget az ellenzék, és azt is, hogyan szakadhatott ketté az ország egy erősen ellenzéki Budapestre és egy kormánypárti vidékre. "Lehet, hogy nem tett jót, hogy a miniszterelnök-jelöltünk egy végtelen monológgá változtatta a kampányunkat" - jelentette ki az egységes ellenzék kampányát értékelve az MTI tudósítása szerint.

Legfeljebb 293 ezer szavazatot nem számoltak még meg
április. 4. hétfő 13:57

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még "várják". Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson nem lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen vagy a 145 külképviselet egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a lakóhelyük szerinti választókerületbe. A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis "várják" a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket - írja az MTI.

Megérkeztek az első külképviseleti urnák az NVI-hez
április. 4. hétfő 13:31

Az első urnák New Yorkból, Chicagóból, Washingtonból, Montrealból, Abu-Dzabiból és Szentpétervárról érkeztek meg. Ezen a hat külképviseleten összesen 1884-en szavaztak az országgyűlési választáson és a népszavazáson. A 145 külképviseleten szombaton és vasárnap 57 623, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazott. (Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a szavazást, itt 60 választópolgár szerepelt a névjegyékben) - írja az MTI.

A külképviseleteken nem számolják meg a voksokat, hanem csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol választókerületenként szortírozzák és az átjelentkezők szavazataival együtt eljuttatják a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják az "utazó" szavazatokat a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri az "utazó" szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat, majd a szavazóköri eredményről jegyzőkönyvet állít ki.

Potápi: jóval több külhoni magyar regisztrált a választásra, mint négy éve
április. 4. hétfő 11:41

Jóval magasabb volt a vasárnapi választásra regisztrált külhoni magyarok száma, mint négy évvel ezelőtt - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János köszönetet mondott mindenkinek Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában, aki részt vett a választáson és a népszavazáson, továbbá külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik szavazatukkal a Fidesz-KDNP-t támogatták. Szintén külön köszönetet mondott azoknak a külhoni magyaroknak, akik regisztráltak és időben, pontosan kitöltve eljuttatták szavazataikat.
Ismertetése szerint - a jelenlegi adatok alapján - 456 129 külhoni magyar regisztrált, azaz 78 ezerrel többen, mint négy évvel ezelőtt; a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt. (MTI)
 

“Izgalmas, de pokolian fájó időszak jön” - mondta a Jobbik politikusa az ellenzék jövőbeli terveiről
április. 4. hétfő 11:34

Nyilván nagy a csüggedés, ezen valahogy túl kell lépni, fel kell dolgozni - mondta Lukács László György, a Jobbik alelnöke a választási eredmények kapcsán a Spirit FM Aktuál műsorában.

Mindenki beletett mindent, köszönöm mindazoknak, akik a szabadidejüket, energiájukat, pénzüket arra áldozták, mert hittek a kormányváltásban, hogy nekünk segítsenek. Próbáltuk a legjobbat kihozni a helyzetből, most ez így sikerült - jegyezte meg Lukács.

A politikus szerint izgalmas, de pokolian fájó időszak jön.

Dúró Dóra: “Egyértelmű, hogy ellenzékváltásra van szükség”
április. 4. hétfő 10:52

7 mandátummal bejutott a parlamentbe a Mi Hazánk. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese a Spirit Fm Aktuálban elmondta: bizonyos tekintetben meglepték az eredmények, másrészt viszont nem.

Dúró Dóra egyetért Török Gábor azon, Telexen elhangzott kijelentésével, hogy ennek a választásnak ellenzéki oldalon egyetlen nyertese volt, mégpedig a Mi Hazánk Mozgalom. A politikus szerint ennek oka  nem az ellenzék szervezeti felépítésében keresendő, hanem abban, hogy nem tudtak versenyképes víziót felmutatni a szavazóknak.

“Egyértelmű, hogy ellenzékváltásra van szükség” - mondta Dúró.