Itthon

Gyurcsány Ferenc: elfáradt és feslett a jelenlegi hatalom

Bizonytalanság van
február. 11. péntek 14:40

Arról, hogy milyen esélyt ad az ellenzéknek április 3-án, Gyurcsány Ferenc egy, a kvatumfizikából vett példát hozott. Bizonytalanság van, a választás nem dőlt el – tette hozzá. Szerinte a Fidesznek lejárt, nekik pedig eljött az idejük – hangsúlyozta.

Márki-Zay kész a miniszterelnökségre
február. 11. péntek 14:38

Az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre. Kérem, támogassák az ellenzéket és Márki-Zay Pétert – mondta a volt miniszterelnök. Ma messze a DK a legtámogatottabb ellenzéki párt – értékelte pártja helyzetét Gyurcsány Ferenc. Erre büszkék, de ez a büszkeség nem lehet bántó – tette hozzá.

"Pártot kell legyőzni, nem a hazát"
február. 11. péntek 14:35

Hiábavaló erőforráspazarlás ez a hideg polgárháború. Az a felelősségünk, hogy kormányon megtanítsuk az embereket együtt élni. Pártot kell legyőzni, nem a hazát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzék nagyszerű politikai és emberi teljesítményt mutatott – értékelte az elmúlt időszakot Gyurcsány Ferenc. Ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán rendszerével szemben. Nem a szakpolitikai kérdések döntik el a választást, hanem Orbán maradása vagy távozása. Ők vagy nem ők, kelet vagy nyugat, ez itt a kérdés – mondta. Márki-Zay Pétert jelöljük miniszterelnöknek, és ha többségünk lesz, őt választjuk meg – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Nem revansot akarnak
február. 11. péntek 14:29

Az ellenzék legalább több területen szeretne fordulatot elérni – hangsúlyozta a volt kormányfő. 

  • A szabadság méltányos korlátozásával erősítsék az egyenlőséget.
  • Az anyagi jólét és a környezetvédelem egyensúlyát. Ma több a jelenkor önzése, mint amit a jövő megkövetel tőlük.
  • Az összes ellenzéki párt Európa-párti, szövetségük egy „hazafias koalíció”, amely „élni akarja hagyni” az embereket.

Van itt egy probléma, ami a választás után jelentkezik – hangsúlyozta a volt miniszterelnök, aki felhívta a figyelmet rá, hogy az ellenzéknek és a kormánynak is hasonló méretű, 2,5-2,5 milliós szavazótábora van.

Az egymást kizáró igazságok hatalmas tragédiák forrásai – emlékeztetett. Ilyen volt István és Koppány konfliktusa, vagy Bizánc és Róma 1054-es szakadása – emlékeztetett. Mi nem tehetünk mást, meg kell tanulni együtt élni egymással – hangsúlyozta a volt miniszterelnök. Nem revansot akarunk, hanem egy tisztességes Magyarországot – tette hozzá.

Elios Zrt. és Semjén
február. 11. péntek 14:24

Gyurcsány ezután Jézust idézte arról, hogy nem lehet egyszerre két urat szolgálni, a keresztények Istenét és Mammont, azaz a pénzt. A kereszténységből nem antihumanizmus, hanem megértő humanizmus származik – vélekedett Gyurcsány Ferenc. A keresztény hit és kultúra közös örökségünk, most viszont pogány barbárokkal állunk szemben – tette hozzá. Amikor Isten a teremtéskor szétválasztotta a világosságot a sötétségtől, nem az Elios Zrt-re gondolt – tette hozzá, ahogy nem is Semjén Zsoltra gondolt a szárazföldi állatok teremtésekor.

A hatalom határozza meg a kultúrát
február. 11. péntek 14:23

A magyar politika politikai, erkölcsi és kulturális értelemben is feslett – mondta Gyurcsány Ferenc. A kormánypárt parlamenti frakciója környékén soha korábban ennyi disznóságot nem követtek el. Az Orbán-kormány az elmúlt évszázad legkorruptabb kormánya – tette hozzá a volt miniszterelnök. Az emberi közösség legnagyszerűbb történeteinek egyike a kultúra. Ez formálja meg a hatalmat is. De ma az a helyzet, hogy a hatalom határozza meg a kultúrát. Az orbáni hatalom nem erős, hanem durva – értékelt a volt miniszterelnök. Amit a jobboldal közvetít, az elfogadhatatlan – tette hozzá a miniszterelnök. Ez a hatalom nem keresztény – hangsúlyozta. 

Feslett hatalom
február. 11. péntek 14:15

Elfáradt és feslett a jelenlegi hatalom – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint a kormány híján van a frissítő eszméknek és új gondolatoknak. Az oktatában nem előre mentünk, hanem visszafele – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki szerint Finnország és oktatási rendszere frissességet, Magyarország ósdi fáradtságot mutat.A fáradtság magyarázható, de a feslettség sokkal rosszabb a DK elnöke szerint.

"Barbár és felelőtlen kormány"
február. 11. péntek 14:10

Rendben van-e, hogy sok 10 milliárdért életveszélyes lélegeztetőkészülékeket vásárol a kormány a Távol-Keletről? Barbár és felelőtlen kormánya van az országnak – folytatta a volt miniszterelnök.

Bátorítani kell az embereket abban, hogy a több szabadság több lehetőséggel is jár – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A legnagyobb problémák
február. 11. péntek 14:10

Sokszor fogalmazunk meg kritikát a kormánnyal kapcsolatban, ez természetes, ez az ellenzék dolga – emlékeztetett a volt kormányfő. Szerinte a legnagyobb problémák, amelyek „szétválasztják a hazát”, a következők:

- Hol a helye Magyarországnak? Mi a viszonyítási pont? Moszkva? Ankara? Berlin? Párizs? Hol vannak a mi barátaink? 

- Kié a hatalom? A népé vagy a kormányé? A népből következik a kormányzás, vagy a kormányzás formálja a népet?

- Tolvaj-e ez az állam és ez a kormány? Hajlunk arra, hogy azt mondjuk, igen – válaszolta meg saját kérdéseit Gyurcsány Ferenc.

Pocsék év
február. 11. péntek 14:05

Pocsék év volt a tavalyi – összegezte a 2021-ről alkotott véleményét Gyurcsány Ferenc, aki reméli ugyanakkor, hogy hallgatóinak magánéletében voltak örömteli pillanatok is.