Itthon

Példátlan vihar után újra esik az eső a fővárosban - frissül

Megcsúszott az úttest Salgótarján és Cered között
augusztus. 18. kedd 20:23

A heves esőzés miatt megcsúszott az útpadka és az úttest egy része a Salgótarján és Cered között. Az útszakaszon jelenleg jelzőlámpa irányításával, félpályán közlekedhetnek a járművek - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Noskó Zsolt elmondta: a 2304-es út 11-es kilométerszelvényénél rongálódott meg az úttest.

Szerdától ismét járnak a vonatok Fonyód és Balatonszentgyörgy között
augusztus. 18. kedd 19:28

Befejeződtek a helyreállítási munkálatok Balatonmáriafürdőnél, szerda hajnaltól pedig megindul a vasúti személyforgalom Fonyód és Balatonszentgyörgy között - közölte a MÁV Zrt. sajtófőnöke kedden az MTI-vel. 

A Budapest-Keleti pályaudvarról kedd este induló Adria nemzetközi vonat már az eredeti útvonalon közlekedik, a belföldi személyszállító-vonatok pedig a szerdai üzemkezdettől ismét a teljes vonalon járnak, így hajnaltól nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállni - tudatta közleményben a sajtófőnök.
    
A közlekedés biztonsága érdekében Balatonmáriafürdőnél Balatonszentgyörgy irányába egy rövidebb szakaszon egyelőre óránként 20 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni, és fokozott pályafelügyeletet rendeltek el.

Elmű: estére a legtöbb helyen lehet újra áram a fővárosban
augusztus. 18. kedd 18:22

Amennyiben nem pusztít újabb heves zivatar, kedden sötétedésig a legtöbb fogyasztónál újra visszaállhat az áramszolgáltatás a fővárosban - tájékoztatta az Elmű szóvivője az MTI-t.

Boross Norbert hangsúlyozta: maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, ám a kárelhárítást elsősorban az akadályozza, hogy még mindig vízzel telítettek, elsősorban a VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben azok a pincék ahol az épületi transzformátorállomások találhatóak.
    
Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket.
    
További gondot okoz, hogy vannak olyan házak, ahol a szivattyúzás ellenére újra és újra vízzel telnek a pincék. Ezt vélhetően az okozza, hogy a csatornahálózat nem tudja elvezetni a felgyülemlett talajvizet - tette hozzá.
    
Mindennek ellenére a hétfő esti 45 ezerről, kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni azon fogyasztók számát, akiknél még nem állt helyre az áramszolgáltatás - mondta Boross Norbert.

Eddig ötszáz helyen fejeződött be a kárelhárítás
augusztus. 18. kedd 17:00

Országszerte már több mint ötszáz helyszínen befejeződött a hétfői vihar okozta károk felszámolása - tájékoztatta kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Hajdú Márton közölte, hogy az ország területéről több mint kétezer riasztást kapott a katasztrófavédelem, ám ez jóval kisebb számú káreseményt jelent, hiszen sokszor többen is bejelentették ugyanazt az esetet.
    
A letört ágak, kidőlt fák, lesodort épületelemek eltávolítása már többnyire befejeződött, és leginkább szivattyúzással, az elöntött pincékbe befolyt víz eltávolításával vannak elfoglalva a tűzoltók.
    
A munkák, szinte kivétel nélkül, már csupán a fővárosban folytatódnak - sorolta a szóvivő.

Fotó: MTI

Még egy hétig lehetnek fennakadások a tömegközlekedésben
augusztus. 18. kedd 16:30

A legtöbb vonalon helyreállt a tömegközlekedés Budapesten kedd délutánra, a budapesti közműcégek vezetői pedig rendszeresen tájékoztatják a városvezetést a minél hatékonyabb kármentés érdekében - közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kedden az MTI-vel.

Persze még mindig vannak fennakadások. A Fővám térnél alámosta az utat az eső, beszakadt az útpálya egy szakaszon, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett jelenleg a Döbrentei térhez közlekedik. A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya, mindkét helyszínen legalább egy hétig tart majd a helyreállítás.

További részleteket ide kattintva olvashatnak. 

Fotó: MTI

Több százmillió forintos kárról számoltak be a biztosítók
augusztus. 18. kedd 16:15

Több százmillió forintos, a hétfő esti vihar nyomán bejelentett kárról számoltak be a biztosítók az MTI-nek, a legtöbb bejelentés a fővárosból érkezett.

A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig mintegy 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. A kárbejelentések zöme Budapestről érkezett, a biztosító továbbra is a fővárosból számít nagyszámú bejelentésre, ahol sok helyen még most is szivattyúzzák a vizet.

Az Aegon Magyarország tájékoztatása szerint az elmúlt napok viharai nyomán kedd délig 560 bejelentés érkezett, közel 100 millió forintos kárról. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett, a biztosító arra számít, hogy a bejelentések száma még tovább emelkedhet. A tájékoztatás szerint az idén a kétmilliárd forintot is meghaladta a meteorológiai károk összege az Aegonnál.

Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta. A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A bejelentések alapján a viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették - írják.

Káosz a közlekedésben
augusztus. 18. kedd 15:15

Kollégánk jelentése szerint az aluljáróban ugyan már nem áll a víz, de a Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében még mindig káosz a közlekedés, a lámpák nem égnek, az aszfalt feljött egy területen és mindent sár borít. 



Sok dolga van a tűzoltóknak
augusztus. 18. kedd 15:09

Több tűzoltó is kivonult a Nyugati pályaudvarhoz, többek között a Posta épülete előtt dolgoznak. 

Szemétben úszik a Szépvölgyi út
augusztus. 18. kedd 14:46

Aszfaltdarabokat és rengeteg szemetet hozott le a lezúduló víz a Szépvölgyi úton. Nem csoda, tegnap az egyik irodaház ablakából készítettek olyan felvételt, melyen látni, ahogy a kukák usznak lefelé az árral. 

Nem működnek a jelzőlámpák
augusztus. 18. kedd 14:06

A fővárosban több helyen nem működnek a jelzőlámpák, a forgalmat rendőrök irányítják.