videó

Europeo – Észt mágnesgyár segíthet az európai autóiparnak függetlenedni Kínától

Állandó mágnesek minden villanymotorhoz szükségesek, a gyártásukhoz pedig ritkaföldfémek kellenek. Észtországnak saját nyersanyaglelőhelye van, amit helyben szeretne hasznosítani. Uniós finanszírozásból már épül is a mágnesgyár, amely segítheti az európai autóipart függetlenedni Kínától. A projekt érzékeny pontja, hogy karnyújtásnyira van az üzemtől az orosz határ, ezért sokan féltik a fejlesztést az orosz befolyástól. 

kapcsolódó videók

 

Europeo – Monacói Hercegség és Forma-1-es pálya is helyet kapott a Miniatur Wunderlandban

Hamburg egyik fő turisztikai látványossága a Miniatur Wunderland – egy sajátos világ 1:87-es méretarányban. A német kikötőváros történelmi raktárnegyedében található kiállítás már több mint 20 éve nyílt, a terepasztal területe pedig azóta megötszöröződött. Most például a Monacói Hercegség és egy működő Forma-1-es versenypálya kicsinyített másával bővült. Aki pedig szemfüles, az az alkotók egyedi kézjegyeit is felfedezheti ebben a minivilágban. 

 

Europeo – Vészhelyzetet hirdetett Katalónia az aszály miatt

„Takarékoskodj a vízzel!” - figyelmeztetnek a spanyol Costa Brava üdülőhelyein a plakátok. Katalóniában évek óta túl kevés eső esik, így a régió vezetése hetekkel ezelőtt vészhelyzetet hirdetett az aszály miatt. Bár az intézkedéseken már valamennyit tudtak enyhíteni, továbbra is nagy kérdés, hogy milyen hatással lesznek a turizmusra a korlátozások. Egy Lloret de Mar-i szálloda megmutatja, hogy már kisebb okos megoldások is nagy hatással tudnak lenni a vízfogyasztás mennyiségére. 

 

Europeo – Újrahasználható csomagolásokkal forradalmasítja az online kereskedelmet egy román start-up

Az internetes vásárlás virágkorát éli. A rendelések 2014 és 2018 között megduplázódtak, a világjárvány alatt pedig eladási rekordokat döntöttek a webshopok. A környezetvédők azonban kritikusan néznek az online kereskedelemre: az árucsomagolások ugyanis rengeteg szemetet termelnek. Nem beszélve a visszaküldött áruk sokszor kifürkészhetetlen útjáról.  Egy román start-up olyan újrahasználható csomagolásokat dobott a piacra, amelyek segítenének ezen: tasakjaik és táskáik ugyanis darabonként akár 500 eldobható csomagolást is helyettesíteni tudnak.

 

Europeo – Egyre veszélyesebb az élet Európa hegységeinek völgyeiben

Földcsuszamlások, árvizek, romba döntött házak. A délkelet-franciaországi Roya-völgyben a 2020-as Alex névre keresztelt vihar okozta az első drámai pusztításokat, amely gyökeresen megváltoztatta az ott élők mindennapjait. Azóta félelemben élnek, mert saját bőrükön tapasztalták meg az éghajlatváltozás következményeit, és tudják, hogy bármikor jöhet egy újabb vihar. A Deutsche Welle stábja a francia völgyben forgatott. 

 

Europeo – Menekültből vállalkozó: Emel Samma sikertörténete Törökországban

Törökországban mintegy 3 és fél millió szíriai menekült él – még 13 évvel a polgárháború kitörése után is. Közülük egyre többen adják fel a reményt, hogy egyszer visszatérhessenek otthonaikba. Ezért sokan Törökországban próbálnak új életet kezdeni. Ebben az EU és például Németország is segít nekik. Így akarják elkerülni a további bevándorlást Európába. Emel Samma is német állami támogatással indította el vállalkozását Törökországban. Azóta a világ minden tájára exportálja termékeit. Azt mondja, erre Szíriában nem lett volna lehetősége. 

 

Europeo – 8 év, 33 műtét, egy elvesztett édesanya: Roman Oleksziv megrázó története

Roman Oleksziv még csak 8 éves, de már sokmindent át kellett élnie. Édesanyját szülővárosában, az ukrán Vinnicjában egy orosz rakétatámadásban veszítette el, amit ő csak csodával határos módon élt túl. A kisfiú két év alatt 33 műtéten esett át – Ukrajnában, Lengyelországban és Németországban is. A legtöbb kezelést Drezdában kapta, ahol szinte már otthon érzi magát. De reméli, hogy egyszer végleg hazatérhet Ukrajnába.