videó

Europeo – Sörfőzde lett egy katolikus templomból Belgiumban

Európa számos országához hasonlóan Belgiumban is rengeteg hívőt veszített a katolikus egyház az elmúlt időkben: míg az 50-es években a lakosság több mint 80 százaléka volt katolikus, az utóbbi években ez az arány 50 százalékra csökkent. Így egyre több az üres templom, és egy részét már el is kezdték más célokra használni. A Brüsszel melletti településen például sörfőzde lett az egykori katolikus templomból, ahol a helyben főzött sört meg is lehet kóstolni.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Zelnik, a nagymama titkos receptje alapján

Az ősi bolgár leveles tészta nap alakú. Tiszteleg a tavasz és a természet előtt. Tele van fetával és leveles zöldekkel. A zelniket korábban lábbal taposott és kézzel formázott agyagedényekben sütötték. Ma már Bulgáriában csak kevesen tudják, hogyan kell elkészíteni. Egyikük Mariáná Veszelinová, aki a zelniket a nagymama titkos receptje alapján süti. 

 

Europeo – Kutyabarát kocsma nyílt Belgrádban: itt a négylábúak is jár egy ital

Megy a kutya kocsmázni….Nem egy vicc kezdődik így, Szerbiában ez már a valóság. Két belgrádi fiatalnak ugyanis négy évvel ezelőtt az az ötlete támadt, hogy speciális gyümölcsleveket készít kutyák számára. A gazdik a bárban külön rendelhetnek nekik is egy italt. Nem kell őket otthon hagyni, és a bártulajdonosnak is megéri, hogy beengedje az üzletébe a négylábúakat.  

 

Europeo – Szükségállapotot hirdettek Katalóniában a vízhiány miatt

Spanyolország egyes részein már kora tavasszal veszélyesen alacsony volt a vízállás a tározókban. Olyan alacsony, hogy Katalóniában ki kellett hirdetni a szükségállapotot. A gazdálkodók emberemlékezet óta nem láttak ilyet. Féltik a terményeiket és az állataikat, és azt várják, hogy a politikusok még a nyár előtt találjanak valamilyen megoldást. Csakhogy Katalóniának nincsenek meg ehhez az anyagi lehetőségei. 

 

Europeo – Óvoda nyílt egy nyugdíjas otthonban Nagy-Britanniában

Gyerekekben és idősekben egy dolog közös: gondoskodásra van szükségük.  Akkor miért ne lehetne óvodát nyitni egy nyugdíjasotthonban? Nagy-Britanniában a „Belong Chester” egy speciális nyugdíjasotthon: idősek és fiatalok együtt játszanak, étkeznek, közösen szórakoznak és mennek sétálni. A nyitás óta rengeteg barátság szövődött, és a projekt sikeresebb, mint bármikor is remélték.

 

Europeo – Észt mágnesgyár segíthet az európai autóiparnak függetlenedni Kínától

Állandó mágnesek minden villanymotorhoz szükségesek, a gyártásukhoz pedig ritkaföldfémek kellenek. Észtországnak saját nyersanyaglelőhelye van, amit helyben szeretne hasznosítani. Uniós finanszírozásból már épül is a mágnesgyár, amely segítheti az európai autóipart függetlenedni Kínától. A projekt érzékeny pontja, hogy karnyújtásnyira van az üzemtől az orosz határ, ezért sokan féltik a fejlesztést az orosz befolyástól. 

 

Europeo – Zseniális ötlettel álltak elő Lengyelországban, hogy növeljék a szavazási kedvet

A demokratikus választások egyik legfontosabb alapelve: a választások titkosak. A nyugat-lengyelországi Czerwonak-ban a szavazókörök díszletét is titokban tartják az utolsó pillanatig. A szavazóhelyiséget ugyanis mindig valamilyen témának megfelelően alakítják ki. Volt már itt erdő, akvárium és autószerelő műhely. Legutóbb az önkormányzati választáson kapott új designt. Ennek is köszönhető, hogy a településen mindig magasabb az országosnál a részvételi arány.