videó

Europeo – Rémálommá vált az élete egy szerb falu lakóinak: kínai rézbányát kaptak a nyakukba

A kelet-szerbiai Krivelj lakói Európa egyik legnagyobb rézlelőhelye mellett élnek. Ami egykor nagy lehetőségnek tűnt, mostanra rémálommá vált. Egy kínai vállalat által épített rézbánya folyamatosan terjeszkedik, és élhetetlenné tette a falut: a levegő rossz, a zöldség- és gyümölcstermesztés elképzelhetetlen. A falu lakóinak már 2018 óta ígérik, hogy áttelepítik őket. De eddig még semmi sem történt. A helyiek most egy blokáddal vágnak vissza. 

kapcsolódó videók

 

Europeo – Kávé mellé tökéletes: A ropogós olasz keksz titka

Olaszország leghíresebb kekszei közé tartoznak, mindössze néhány összetevőből állnak, mandulát is sütnek bele – ez a Biscotti di Prato, más néven cantuccini. Mivel kemény, ropogós süteményről van szó, ezért gyakran kávé vagy desszertborok kísérőjeként tálalják. A Deutsche Welle riportere utánajárt, mitől olyan különleges a cantuccini, és hogyan készítik a kitalálói.

 

Europeo – Carmen López, a vak szörfös inspiráló története

A hatalmas hullámok legyőzése világszerte izgalomban tartja a szörfrajongókat. De hogyan működik a szörfözés, amikor még a tengert sem látod? A spanyol Carmen López megtanulta, hogyan tájékozódjon a tengeren. Gyerekkorában vesztette el látását - és ma világbajnok adaptív szörfözésben. A hullámlovagláshoz szüksége van az edzője szemére. Ők ketten tökéletes csapatot alkotnak.

 

Europeo – Megvan a megoldás az éghajlati válságra?

Az alga választ kínálhat az éghajlati válságra. Legalábbis ezt vallja a skót partoknál fekvő Skye-sziget néhány vállalkozó szellemű lakója. Szerintük algából nemcsak salátát érdemes készíteni, hanem ipari felhasználásra is lehetne termeszteni. Algából ugyanis állati takarmány, műtrágya, kozmetikai adalékanyag is gyártható, és még műanyag helyettesítésére is alkalmas. Kérdés, hogyan lehet gazdaságosan nagyobb léptékben feldolgozni.

 

Europeo – Holttestek a folyó mentén: sorra szedi áldozatait a Drina a szerb-bosnyák határon

Bosznia-Hercegovina az Európai Unióba tartó egyik menekültútvonal mentén fekszik. A szerb-bosnyák határon futó gyors folyású Drina folyó évről évre tucanyti áldozatot szed a menekültek között. A hatóságok tehetetlenek, sírok több helyen is vannak a folyószakaszon. A már nyugdíjas Vidak Simić patológus az elhunytak azonosításán dolgozik. Célja, hogy a hozzátartozók megnyugodjanak, és méltó módon eltemethessék az áldozatokat.

 

Europeo – Sajtóterror Belaruszban: kiadják a szerb hatóságok az ellenzéki újságírót?

A szerb bíróság döntése értelmében Andrej Gnyot fehérorosz újságírót és aktivistát ki lehet adni Belarusznak. ahol több tucat újságírót tartanak jelenleg is fogva. Gnyotot tavaly októberben tartóztatták le Belgrádban az Interpol körözése nyomán, miután a belarusz hatóságok több százezer eurós adócsalással vádolják. Az újságíró tagadja a vádakat, és politikai üldöztetés áldozatának tekinti magát.

 

Europeo – Rettegnek a helyiek: ki védi meg Örményország lakosságát az oroszok kivonulása után?

Örményország Hegyi-Karabah tavalyi elvesztése után csalódott Oroszországban, mert az nem védte meg az örmény enklávét Azerbajdzsán támadásával szemben. Ezért most új stratégiai partnereket keres - Nyugaton. Az orosz katonák Örményország keleti feléről már kivonultak. A török-örmény határhoz közeli Gjumriban, a legnagyobb orosz katonai bázison azonban még több ezer katona állomásozik. A helyiek egy része aggódik: ha az oroszok elmennek, ki fogja garantálni a biztonságukat?