videó

Europeo – Óriási bajban van Andalúzia a vízhiány miatt

Andalúzia csaknem 50 százaléka mezőgazdasági terület. Csak ez a dél-spanyolországi tartomány évi 550 millió euró értékben exportál gyümölcsöket. Az öntözéshez szükséges víz azonban fogytán van, és sokszor illegális kutakból származik. A gazdák egy új egyezségtől várták a segítséget, a paktum tavaly novemberi aláírása óta azonban nem történt előrelépés. De hogy lesz így megoldva a térség vízellátása? A Deutsche Welle stábja ennek járt utána.  

kapcsolódó videók

 

Europeo – Zelnik, a nagymama titkos receptje alapján

Az ősi bolgár leveles tészta nap alakú. Tiszteleg a tavasz és a természet előtt. Tele van fetával és leveles zöldekkel. A zelniket korábban lábbal taposott és kézzel formázott agyagedényekben sütötték. Ma már Bulgáriában csak kevesen tudják, hogyan kell elkészíteni. Egyikük Mariáná Veszelinová, aki a zelniket a nagymama titkos receptje alapján süti. 

 

Europeo – Kutyabarát kocsma nyílt Belgrádban: itt a négylábúak is jár egy ital

Megy a kutya kocsmázni….Nem egy vicc kezdődik így, Szerbiában ez már a valóság. Két belgrádi fiatalnak ugyanis négy évvel ezelőtt az az ötlete támadt, hogy speciális gyümölcsleveket készít kutyák számára. A gazdik a bárban külön rendelhetnek nekik is egy italt. Nem kell őket otthon hagyni, és a bártulajdonosnak is megéri, hogy beengedje az üzletébe a négylábúakat.  

 

Europeo – Szükségállapotot hirdettek Katalóniában a vízhiány miatt

Spanyolország egyes részein már kora tavasszal veszélyesen alacsony volt a vízállás a tározókban. Olyan alacsony, hogy Katalóniában ki kellett hirdetni a szükségállapotot. A gazdálkodók emberemlékezet óta nem láttak ilyet. Féltik a terményeiket és az állataikat, és azt várják, hogy a politikusok még a nyár előtt találjanak valamilyen megoldást. Csakhogy Katalóniának nincsenek meg ehhez az anyagi lehetőségei. 

 

Europeo – Óvoda nyílt egy nyugdíjas otthonban Nagy-Britanniában

Gyerekekben és idősekben egy dolog közös: gondoskodásra van szükségük.  Akkor miért ne lehetne óvodát nyitni egy nyugdíjasotthonban? Nagy-Britanniában a „Belong Chester” egy speciális nyugdíjasotthon: idősek és fiatalok együtt játszanak, étkeznek, közösen szórakoznak és mennek sétálni. A nyitás óta rengeteg barátság szövődött, és a projekt sikeresebb, mint bármikor is remélték.

 

Europeo – Észt mágnesgyár segíthet az európai autóiparnak függetlenedni Kínától

Állandó mágnesek minden villanymotorhoz szükségesek, a gyártásukhoz pedig ritkaföldfémek kellenek. Észtországnak saját nyersanyaglelőhelye van, amit helyben szeretne hasznosítani. Uniós finanszírozásból már épül is a mágnesgyár, amely segítheti az európai autóipart függetlenedni Kínától. A projekt érzékeny pontja, hogy karnyújtásnyira van az üzemtől az orosz határ, ezért sokan féltik a fejlesztést az orosz befolyástól. 

 

Europeo – Zseniális ötlettel álltak elő Lengyelországban, hogy növeljék a szavazási kedvet

A demokratikus választások egyik legfontosabb alapelve: a választások titkosak. A nyugat-lengyelországi Czerwonak-ban a szavazókörök díszletét is titokban tartják az utolsó pillanatig. A szavazóhelyiséget ugyanis mindig valamilyen témának megfelelően alakítják ki. Volt már itt erdő, akvárium és autószerelő műhely. Legutóbb az önkormányzati választáson kapott új designt. Ennek is köszönhető, hogy a településen mindig magasabb az országosnál a részvételi arány.