Europeo

ONLINE ADÁSBAN NEM KÖZVETÍTETT!

június 20. csütörtök 20:50
június 22. szombat 13:30

legfrissebb

5 perces

Europeo – Így készítik Írországban a tengeri hallevest

Írország híres lenyűgöző tengerparti tájairól. A szigetország az Atlanti-óceán közepén fekszik, ezért nem csoda, hogy a halászatnak nagy hagyományai vannak. A tengeri állatok az ír gasztronómiában is nagy szerepet játszanak. A népszerű tengeri hallevest, azaz a seafood chowder-t minden családban kicsit máshogy készítik. Érdemes ellesni legalább egy alapverziót.    

korábbi adások

 

Europeo – "Folyékony fával" javítják a levegőminőséget Belgrádban

Kiterjedt zöldfelületből elég kevés van a nagyvárosokban.  A nagyobb baj, hogy nem is könnyű létrehozni ilyeneket.  A belgrádi Multidiszciplináris Kutatóintézet  munkatársai konstruktív megoldással álltak elő: a folyékony fa ötletével. Ez tulajdonképpen egy akvárium, amely a fákhoz hasonló módon javítja a levegőminőséget a városokban.

 

Europeo – Fél életét a Földközi-tenger felett töltötte az egyik utolsó spanyol világítótorony-őr

Manapság a legtöbb világítótornyot távolról működtetik, és csak alkalmanként látogatja karbantartó. Spanyolországban azonban léteznek még világítótorony-őrök, akik nemcsak a kifogástalan világításról gondoskodnak, hanem a toronyban is laknak. Mario Sanz fél életét a Földközi-tenger feletti sziklákon egy ilyen toronyban tölti, mint az egyik utolsó spanyol világítótorony-őr.

 

Europeo – Újabb mérföldkő lehet Németország számára a 2024-es foci EB

A 2006-os németországi  labdarúgó-világbajnokság fontos esemény volt az ország háború utáni történetében. Az újraegyesítés után először rendezhettek a németek nagyszabású futballtornát, amelyre ma úgy emlékeznek, mint egy nyári tündérmesére. Nem is elsősorban a csapat sikere miatt, hanem ahogy Németország, a világ tetszését is kiváltva, vendéglátó nemzetként megélte ezt az eseményt. Hasonló kollektív élménynek a pénteken kezdődő németországi foci Eb idején is nagyon örülnének.

 

Europeo – Hibás döntés volt a Brexit?

Több mint négy év telt el azóta, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból. És bár a britek többsége ma már úgy véli, hogy a Brexit hibás döntés volt, belátható időn belül ez nem fog megváltozni. Az északnyugat-skóciai Skye-szigeten élők többsége eredetileg se támogatta a kilépést. A helyi halászoknak mégis együtt kell élniük a következményekkel: az alacsonyabb profittal, a munkaerőhiánnyal és a megnövekedett bürokráciával.
 

 

Europeo – Alternatív módszerekkel harcolnak a súlyos lőszerhiánnyal küzdő ukrán katonák

Ukrajna súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal küzd az Oroszország elleni háborújában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ország a szükséges légvédelmi rendszereknek csak a negyedével rendelkezik.
Miközben az ország a nyugati fegyverekre vár, kénytelen rögtönözni, hogy megállítsa az orosz előrenyomulást. A Deutsche Welle riportere olyan katonákkal találkozott, akik mezőgazdasági drónokkal pótolják a tűzerő hiányát. 

 

Europeo – Sunday Roast: mitől olyan különleges a britek kedvenc vasárnapi sültje?

Számos nemzeti konyhának van tipikus vasárnapi sültje. Nagy-Britanniában sokaknak a „Sunday Roast“a kötelező vasárnapi fogás. Az étel kevésbé szól magáról a húsról, mint inkább mindarról, ami a marhasültet körülveszi. A klasszikus Sunday roastot fűszeres steakburgonyával és Yorkshire pudinggal tálalják.

 

Europeo – Sose találod ki, miért csak vörös és barna tónusúak ennek a fiatal lánynak a festményei

Dzsázmin Alísia Karter festményei gyakran buddhista ihletésű mandalák, és kizárólag vörös és barna tónusúak. Szépek, de első ránézésre nem igazán nevezhetőek különlegesnek. A művész festészetét az teszi egyedivé, hogy csak bizonyos folyadékkal dolgozik, amit maga gyűjt össze. Barcelonai stúdiójában a Deutsche Wellét is beavatta, milyen festékkel és hogyan dolgozik.

 

Europeo – Golf: A népautó, ami meghódította a világot

A Volkswagen Golf már fél évszázada van forgalomban. A nyolcadik generációja fut az utakon, és a történelem három legkelendőbb autótípusának egyike. A Volkswagen alsó középkategóriás modellje 1974-ben született. A tervezője egy olasz mérnök, aki azt a feladatot kapta, hogy találja ki a bogárhátú Volkswagen utódját. Egy teljesen más autót képzelt el, de a Golf mégis népszerű lett.

 

Europeo – Nem jut hozzá a nyugdíjához a koszovói szerbek többsége

Bár Koszovó nem tagja az Európai Uniónak, 2002-ben bevezette az eurót. A szerb dinár használatát azonban továbbra is engedték. Ez még akkor sem változott, amikor 2008-ban Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. Idén februárban azonban az euró lett az egyetlen hivatalos nemzeti valuta. Ennek ellenére a koszovói szerbek többsége még mindig szerb dinárban kapja a nyugdíját Szerbiából - csakhogy ezt már nem tudják felvenni Koszovóban.