Nagyvilág

Ön is ,,előemésztett” ételeket eszik? Így derítheti ki

ATV.hu
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek
autógyárakFerenc pápadiák
Hirdetés
Hirdetés

Miért esznek annyira sokan chipset, süteményeket és egyéb ultrafeldolgozott ételeket annak ellenére, hogy pontosan tudják, nem egészséges? A jelenlegi tudományos álláspont szerint ez olyan gyártási folyamatoknak köszönhető, amelyek gyakorlatilag ,,előemésztik" a nyers élelmiszer-összetevőket, így ultrafeldolgozott ételeket hoznak létre, amelyek nem okoznak teltségérzetet. 

Hirdetés

Igen, valóban: ,,előemésztett” ételeket fogyasztunk. De mit is jelent ez valójában? Az olcsó, ízletes és kényelmes élelmiszerek előállításához az alapvető élelmiszernövényeket, például a kukoricát, a búzát és a burgonyát molekuláris részeikre – keményítőlisztekre, fehérjeizolátumokra, zsírokra és olajokra, gyártók által csak ,,iszapnak” nevezett részekre bontják. ,,A kivont anyag nagy része keményítőszuszpenzió, keményítő és víz tejszerű keveréke, de fehérjéket és rostokat is kivontunk” – hallható abban a videós magyarázatban, amelyet az Európai Keményítőipari Szövetséghez (AAF) tartozó Starch Europe készített. 

A keményítő szuszpenzió leginkább keményítő alapú cukrok és más anyagok előállítására szolgál. Ezeket hidrolízissel hozzák létre, amely hasonló az emberi emésztéshez – állítja a videó. Ezeket a szuszpenziókat aztán mesterséges színezékek, aromák és emulgálószerek segítségével bármely élelmiszerhez hozzáadhatják. 

,,Ha ehhez hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű cukrot, sót és zsírt, máris egy szinte ellenállhatatlanul finom ultrafeldolgozott étel születik” 

– magyarázta Dr. Chris van Tulleken infektológus, a University College London docense. Ez lehet egy pizza, egy hamburger zsömléje, egy gabonaszelet, cukorka, fagyi, az alap összetevők listája ugyanaz. A CNN azt írja, az élelmiszeripari vállalatoknak sokkal jobban megéri, hogy a valódi élelmiszereket molekulákká alakítsák, majd újra összeállítsák azokat, és így bármit elkészíthetnek, amit csak akarnak. Ahhoz a táplálékhoz hasonlóan, amivel az anyamadarak táplálják a fiókákat, az ultrafeldolgozott étel is gyorsan és könnyen emészthető, ám az emésztőrendszernek nem így kellene működnie – vélekednek a szakértők. 

Az emberi fogazat is arra van már tervezve, hogy széttépje és megrágja az ételt, az emésztőrendszer pedig elemeire bontja az ételt, így szívva fel a vitaminokat és ásványianyagokat. Amikor azonban az étel a természet szabályainak ellentmondva halad keresztül a szervezeten, a test nem érez teltségérzetet – mondta Dr. David Katz, a True Health Initiative alapító orvosa. Egyes becslések szerint az Egyesült Államok élelmiszerellátásának 73 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll. A szervezetre gyakorolt hatását azonban nehéz megfigyelni az alanyok hiánya miatt. 

Egy 2019-ben közzétett klinikai vizsgálat azonban éppen ezt tette. Húsz önkéntest zártak el egy hónapra a külvilágtól, akik két hétig csak ultrafeldolgozott ételeket ehettek. A maradék két hétben pedig minimálisan feldolgozott élelmiszerekből álló étrendet fogyasztottak. Az ultrafeldolgozott étrend reggelije bolti müzliből, ízesített joghurtból vagy süteményből állt, a minimálisan feldolgozott étrend ideje alatt pedig natúr joghurtot, gyümölcsöt és diót ehettek reggelire. Minden étrend pontosan ugyanannyi kalóriát, cukrot, rostot, zsírt, sót és szénhidrátot tartalmazott – az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik étrend csak ultrafeldolgozott élelmiszerekből állt, fogalmazott Kevin Hall, a tanulmány szerzője. 

Az ultrafeldolgozott étel fogyasztása alatt nagyjából 1 kilót híztak az alanyok, míg a minimálisan feldolgozott étel hatására ugyanennyit fogytak. ,,Az ultrafeldolgozott étrend alatt az emberek körülbelül 500 kalóriával többet fogyasztottak naponta, és gyorsabban is ettek” – mondta Hall. 

,,Ez az első tanulmány, amely ellenőrzött környezetben bizonyítja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek miatt az emberek túl sok kalóriát fogyasztanak és híznak tőle” 

– tette hozzá. Van egy másik probléma is azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket lebontanak majd újra összeállítanak – lehet, hogy már nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre testünknek szüksége van – fogalmazott Giulia Menichetti, a Harvard Medical School és a bostoni Brigham and Women’s Hospital vezető kutatója. Más tanulmányok összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend és a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió között is. 

Hirdetés
Kapcsolódó cikkek