Nagyvilág

Újabb segélyszállítmányok érkeztek Gázába, de még többre lenne szükség – percről percre

A Hamász felelősségre vonását sürgeti Olaf Scholz
október. 30. hétfő 20:14

Shani Louk izraeli-német kettős állampolgár halála a Hamász barbárságáról tanúskodik, és a túszul ejtett nő halálért felelősségre kell vonni az iszlamista palesztin szervezetet - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár hétfőn a nigériai Lagosban. Az izraeli kormány előzőleg megerősítette Shani Louk halálát, akit egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, a Hamász Izrael elleni, 1400 halálos áldozatot követelő támadása során.

"Számomra ez borzalmas" - jelentette ki Olaf Scholz afrikai hivatalos látogatása idején. "Ez a Hamász mögött rejlő barbárságról tanúskodik" - tette hozzá.

A Hamász három túszul ejtett nő videóját tette közé
október. 30. hétfő 19:19

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet hétfőn videót tett közzé három túszul ejtett nőről, Izrael pedig bejelentette, hogy kiszabadított egy katonalányt. A három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt. Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt. Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Buchstab Kirstet párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe.

Izraeli közlések szerint a Hamász és iszlamista szövetségesei legkevesebb kétszáznegyvenhárom túszt vittek Gázába a három héttel ezelőtti nagyszabású terrortámadásban, melyben megöltek több mint ezernégyszáz embert, sokakat otthonukban és egy szabadtéri zenei fesztiválon.

Katari és amerikai közvetítéssel szabadon engedtek két amerikai állampolgárt, egy anyát és lányát, majd két idős izraeli asszonyt, akiknek férjét azonban továbbra is fogolyként őrzik az övezetben.

A támadás után Izrael háborút indított a Hamász ellen, egyebek között a túszok kiszabadításának érdekében. A hadműveletek első szakaszában légicsapásokat hajtott végre az izraeli légierő, majd múlt péntek este kiterjesztették a szárazföldi harcokat az övezetet uraló iszlamista szervezetek ellen.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye elítélte, és a Hamász "kegyetlen pszichológiai propagandájának" nevezte a három túszról most közölt videót. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozzuk" - közölték.

IDF: Szabadon engedték a Hamász által elrabolt izraeli katonát
október. 30. hétfő 17:16

A Hamász által október 7-én elrabolt izraeli katonanőt a gázai szárazföldi hadműveletek során szabadon engedtek - közölte hétfőn az Izraeli Védelmi Erők.

"Az éjszaka folyamán az IDF szárazföldi műveletei során kiszabadították Ori Megidish PVT katonát" - áll az IDF közleményében, hozzátéve: "a katonát orvosi vizsgálatnak vetették alá, jól van, és találkozott a családjával".

Késsel támadt egy palesztin egy jeruzsálemi rendőrre
október. 30. hétfő 15:10

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték – közölte az izraeli rendőrség. A 22 éves rendőrt kórházba szállították. 

Megnőtt a kibertámadások száma
október. 30. hétfő 13:33

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta 18 százalékkal megnőtt a kibertámadások száma Izraelben - jelentette be a Check Point nevű IT-biztonsági cég hétfőn. A hardveres tűzfalakra szakosodott izraeli-amerikai vállalat arról is beszámolt, hogy a kibertámadások több mint fele a kormányzati szektor ellen irányult.

A cég által kifejlesztett program hálózatokon, mobiltelefonokon és a felhőn keresztüli kibertámadások ellen biztosít védelmet az előfizetők számára. A támadások októberi magas száma miatt a vállalat a vártnál magasabb profitról számolt be a harmadik negyedévben, és előfizetői számának is több mint 10 százalékkal megnőtt. 

A Check Point vezérigazgatója rámutatott, hogy a cégek hozzáállása megváltozott: míg egy évvel korábban a frissítés helyett csak meghosszabbították a tűzfal működését, most pozitív változásokat lát, és reményei szerint ez az üzleti trend a következő pár negyedévre is kihatással lesz.

Teherautó-konvojt vett célba egy azonosítatlan repülőgép Szíriában
október. 30. hétfő 12:53

Egy tíz teherautóból álló konvoj egy részét semmisítette meg szombaton egy azonosítatlan repülőgép a szíriai-iraki határ szíriai oldalán - közölte az iraki határőrség hétfőn. Több légitámadás során semmisült meg egy 10 teherautóból álló konvoj egy része, amely szombat reggel az iraki Kaim határátkelőn át érkezett Szíriába  - olvasható a határőrség közleményében. 

A légitámadás nem messze történt attól a helytől, ahol az amerikai hadsereg pénteken légicsapásokat hajtott végre két olyan létesítmény ellen, amelyet szerinte az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott csoportok használtak. Ezeket a légicsapásokat az amerikai erők elleni támadássorozatokra válaszul hajtották végre Irakban és Szíriában - közölte a Pentagon. 

Két iraki katonai forrás hétfői közlése szerint vasárnap azonosítatlan repülőgépek által végrehajtott légicsapások eltaláltak egy épületet, amelyet korábban a Forradalmi Gárda használt Abu Kamal közelében. A támadás által érintett épületet szombaton a hadsereg fegyveresei kiürítették, és nem jelentettek áldozatokat - tették hozzá.

ENSZ: életmentő, de csekély mennyiségű segélyszállítmány jutott be eddig a Gázai övezetbe
október. 30. hétfő 11:59

A jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a korábbiakhoz képest túl kevés, összesen 117 teherautónyi humanitárius segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe - közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). Noha a genfi székhelyű hivatal szerint a több mint három hét alatt bejutott mennyiség messze elmarad a szükségestől, a szállítmányok "döntő szerepet játszanak" a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában. 

Az ENSZ számításai szerint naponta legkevesebb száz kamionra lenne szükség a Gázai övezetben élő 2,2 millió ember alapvető szükségleteinek biztosítására. A Hamász Izrael elleni támadása előtti héten naponta átlagosan 500 teherautó jutott be a területre, ehhez képest vasárnap 33 teherautó érkezett az övezetbe, ami napi bontásban a legnagyobb - főként vizet, élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó - szállítmány a jelenlegi ellenségeskedés kezdete óta. 

Az OCHA üdvözölte a segélyszállítmányok mennyiségének növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius helyzet további romlása, illetve a zavargások elkerülése érdekében az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiség folyamatos biztosítására van szükség az övezetben. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) pedig attól tart, hogy az alapvető ellátmány fokozódó hiánya miatt a területen felbomlik a közrend.

A gázai halottak száma átlépte a nyolcezret
október. 30. hétfő 11:13

A Gázában megölt emberek száma 8 306-ra emelkedett, közölte a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium. A halottak közül 3 457 gyermek – tette hozzá.

Négyen meghaltak a ciszjordániai összecsapásokban
október. 30. hétfő 10:12

Palesztin egészségügyi tisztviselők ma reggel közölték, hogy legalább négy ember meghalt az izraeli erőkkel való összecsapásokban Dzsenínben.

A Wafa palesztin hivatalos hírügynökség szerint katonai járművek és két buldózer hajtott végre rajtaütést Dzseninben, és lerombolták az Ibn Szína kórház külső falának egy részét. Rakétákat lőttek ki egy házra és a dzsenini menekülttáborra is - jelentette a Wafa.

(BBC)

Dagesztáni vezető: külföldről szították a mahacskalai zavargásokat
október. 30. hétfő 9:53

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban - jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban. 

"A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve" 

- tette hozzá Melikov. A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte "abszolúte hiteles források" szerint Ukrajnából működtetnek "árulók" és "banderisták". 

Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők, a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan hatoltak be az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket "izraeli menekülteknek" gondoltak. A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.