Nagyvilág

Az izraeli hadsereg közölte: órákon belül megindul a nagy offenzíva - percről percre

A Hamász fegyveres szárnya közölte: izraeli erőkkel harcolnak Gázában
október. 27. péntek 20:45

Az AFP szerint a Hamász fegyveres szárnya közölte: izraeli erőkkel harcol Gázában.

Rakéta csapódott be az egyiptomi Tábában, vannak sebesültek
október. 27. péntek 19:56

Rakéta csapódott be az Izrael határán fekvő két egyiptomi városban, Tábában és Nuvejbában, hatan megsebesültek - közölte csütörtök este a helyi média és szemtanúk. Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy tudomása van az "incidensről".

"A jelenlegi gázai összecsapások részeként egy rakéta csapódott be Tábában, hat embert könnyebben megsebesítve" - jelentette az egyiptomi hírszerzéshez közel álló al-Kahera News hírtelevízió. Később Garib Abdel-Háfez ezredes, az egyiptomi hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy egy azonosítatlan drón csapódott be a helyi kórházzal szomszédos épületbe.

(MTI)

Az ENSZ-főtitkár szerint "ez az igazság pillanata"
október. 27. péntek 19:36

Antonio Gueterres ENSZ-főtitkár nemrég az X-en közzétett bejegyzésében tűzszünetre szólított fel, mondván, hogy "ez az igazság pillanata".

"Megismétlem felhívásomat a közel-keleti humanitárius tűzszünetre, az összes túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és az életmentő ellátmányok szükséges mértékű szállítására. Mindenkinek vállalnia kell a felelősségét. Ez az igazság pillanata. A történelem mindannyiunk felett ítélkezni fog" - fogalmazott.

(BBC)

Izraeli miniszterelnöki szóvivő: nem lesz tűzszünet
október. 27. péntek 19:33

Benjamin Netanjahu szóvivője egy rövid nyilatkozatban elutasította azt a felvetést, hogy tűzszünetet kössenek. Mint mondta, ez most már lehetetlen lenne a realitásokat tekintve, és a háború célja nem az, hogy „elrettentsék a Hamászt”, hanem hogy eltüntessék a terrorszervezetet a Föld színéről.

(Index)

A Fehér Ház nem árulja el, hogy Izrael értesítette-e az Egyesült Államokat a kiterjesztett hadműveletekről szóló bejelentés előtt
október. 27. péntek 19:31

A Fehér Ház nem közölte, hogy Izrael tájékoztatta-e az Egyesült Államokat, mielőtt az Izraeli Védelmi Erők pénteken bejelentették a Gázai övezetre kiterjesztett szárazföldi hadműveletet. "Nem fogok beszélni az izraeli kollégáinkkal folytatott beszélgetések részleteiről" - mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora.

(CNN)

Kétnapos nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az iráni szárazföldi erők
október. 27. péntek 19:28

A Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség szerint összesen négy harci egység vesz részt az Iszfahán tartományban megtartott hadgyakorlaton, az ország középső részén. A gyakorlat célja a gyalogság műveleti felkészültségének ellenőrzése, páncélozott járművek, rakéták, az elektronikus hadviselés és egyéb új fegyverek tesztelése. A hadgyakorlatot a hírügynökség jelentése szerint a "legutóbbi fenyegetések miatt hajtják végre".

Részleteket itt olvashat.

A gázai emberektől nem érkezik válasz a WhatsApp-on
október. 27. péntek 19:27

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy egész nap próbált elérni újságírókat és egészségügyi tisztviselőket Gázában, telefonon és a közösségi médiában. A WhatsAppon keresztül korábban csak rövid válaszokat kapott, de végül sikerült elérnie a gázai Al Shifa kórház főigazgatóját. A telefonvonal nagyon szakadozott, a tudósító szerint nem lehetett érteni, a másik fél mit mond. Kora estére minden kommunikációs vonal megszakadt. 

IDF: fokozódtak a gázai légicsapások
október. 27. péntek 19:24

Izrael fokozta légicsapásait a Gázai övezetben, azt állítva, hogy a Hamász "földalatti célpontjait" támadja. 

(BBC)