Nagyvilág

Megnyitják a rafahi átkelőt, Izrael a Hezbollah állásait lőtte - percről percre

Biden Izrael és Ukrajna támogatására szólítja fel az amerikaiakat
október. 19. csütörtök 20:14

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájából intéz beszédet az amerikaiakhoz,  amelyben Izrael és Ukrajna támogatására szólít fel. Szerinte veszélyes pillanat ez a demokrácia számára szerte a világon. (AFP)
 

3785 a gázai áldozatok száma a háborút kirobbantó Hamász szerint
október. 19. csütörtök 19:02

A gázai háború áldozatainak száma 3785-re emelkedett - közölte az övezet Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztériuma. (AFP)
 

Az ENSZ főtitkár a humanitárius segélyek gyors Gázába jutását sürgeti
október. 19. csütörtök 18:04

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a humanitárius segélyek gyors, akadálytalan bejutását sürgette az ostromlott Gázai övezetbe, miközben Izrael folytatta a megtorlást a Hamász október 7-én kezdődött bestiális támadásaiért. (AFP) 

A Golan fennsíkon élők a háború kiterjedésétől tartanak
október. 19. csütörtök 15:02

Az 1981-ben Izrael által annektált Golán-fennsíkon élők a háborútól való félelem miatt elkezdtek élelmiszert felhalmozni.

Majdal Shams drúz faluból az AFP azt jelentette, hogy a helyiek élelmiszert halmoztak fel, mivel attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború átterjed a zsidó állam Szíriával és Libanonnal közös határa melletti területekre.

Segélyszállítányok érkeztek az ostromlott Gázába
október. 19. csütörtök 14:14

A háború sújtotta Gázai övezet lakosai kétségbeesetten várták a segélyszállító teherautók érkezését, amelyek érkezéséről Joe Biden amerikai elnök Egyiptommal és Izraellel állapodott meg, miközben az izraeli hadsereg csütörtökön újabb Hamász-célpontokat támadott az övezetben - jelentette az AFP.

Sunak: a palesztinok is a Hamász áldozatai
október. 19. csütörtök 11:41

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint mindannyiunkat megdöbbentett a héten történt kórházrobbanás a Gázai övezetben, és mindenki gyászolja az ártatlan civil életek elvesztését mindenhol.

Hangsúlyozta, hogy a palesztin civilek is a Hamász áldozatai, és üdvözli Izrael döntését, hogy segélyeket enged a Gázai övezetbe.

(BBC)

Egészségügyi minisztérium: több mint 3500-ra emelkedett a gázai halálos áldozatok száma
október. 19. csütörtök 11:36

Több mint 3500 ember halt meg és több mint 12 ezren sebesültek meg Gázában október 7-e óta - közölte csütörtökön a gázai palesztin egészségügyi minisztérium.

A megszállt Ciszjordániában 69 ember halt meg és több mint 1300-an megsebesültek a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium szerint.

(CNN)

Lemond az amerikai külügyminisztérium tisztviselője a Biden-kormányzat izraeli-gázai konfliktuskezelése miatt
október. 19. csütörtök 11:08

A külügyminisztérium egyik tisztviselője lemondott  a Biden-kormányzatnak az Izrael és a Gázai övezet között zajló konfliktushoz való hozzáállása miatt - ezt maga a tisztviselő jelentette be a LinkedIn-en.  

Josh Paul - aki saját bevallása szerint több mint 11 éve dolgozik a Politikai-Katonai Ügyek Hivatalában (PM) - bejegyzésében azt írta, hogy "az Izraelnek nyújtott folyamatos halálos kimenetelű támogatásunkkal kapcsolatos politikai nézeteltérés miatt" mondott le.

(CNN)

Gyerek áldozatokról tett közzé fotókat Izrael
október. 19. csütörtök 11:05

"Vannak, akiknek rossz a memóriája. Nekünk nem. Legyen áldott az áldozatok emléke" - írta Izrael a hivatalos X-csatornáján, a szöveghez pedig áldozatok fotóit mellékelték.

 

 

Netanjahu: "ez a mi legsötétebb óránk - a világ legsötétebb órája"
október. 19. csütörtök 10:57

A nácik elleni második világháborús harcra utalva Netanjahu a Rishi Sunak brit miniszterelnöknek azt mondta: "80 évvel ezelőtt a világ Önök mellett állt a legsötétebb órájukban. Ez a mi legsötétebb óránk - a világ legsötétebb órája".

"Ezért értékelem az önök támogatását... Együtt kell győznünk" - tette hozzá.

(BBC)