Nagyvilág

Szárazföldi, légi és vízi támadásra készül Izrael, bombázhatták a tel-avivi repteret - percről percre

Izraeli hadsereg: felkészülünk a háború következő szakaszaira
október. 14. szombat 17:48

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy felkészül a Hamász elleni "háború következő szakaszaira", amelyek "légi, tengeri és szárazföldi csapásokat" tartalmazhatnak, "jelentős szárazföldi műveletekkel".

A felkészülés több százezer besorozott tartalékos bevonásával zajlik, és "a műveleti támadási tervek széles skáláját" fogja felölelni - áll az Izraeli Védelmi Erők szombati közleményében.

A "kombinált és összehangolt csapások" mellett az izraeli szárazföldi erők és a hadsereg logisztikai vezetése felkészíti az IDF csapatait a "kibővített harcokra".

(CNN)

Szakértő: nagyméretű offenzíva jöhet a Gázai övezetben
október. 14. szombat 17:37

Fegyveres katonák mindenhol, hatalmas készültség egész Izraelben, üres utcák, komor hangulat - így jellemezték az ATV Híradójának a helyzetet Izraelben élő magyarok. Ennek ellenére a lakosság egységbe kovácsolódott, és bíznak a háborús kabinetben.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott az ATV Híradónak, hogy nagyméretű offenzívára kell számítani, amelynek célja Gáza teljes elfoglalása. A biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, az offenzíva intenzív szakasza gyors lefolyású lesz, de a gázai művelet folytatódni fog az egész övezetre vonatkozóan.

Részleteket itt olvashat.

A Hamász vezetője közölte: nemet mondanak a gázai kitelepítésekre
október. 14. szombat 17:26
Az izraeli hadsereg szárazföldi, légi és vízi támadást is tervez
október. 14. szombat 17:20

Az Izraeli Védelmi Erők nemrég közleményt adtak ki, mely szerint erőik a szárazföldi hadműveletek kiterjesztésére készülnek. "Az IDF átfogó offenzívára készül", több százezer tartalékos segítségével - áll a közleményben.

Azt közölték, "légi, tengeri és szárazföldi" erők bevonásával terveznek offenzívát.

"Az alapvető harci felszerelést már elküldték" az érintett helyszínekre, és az "IDF zászlóaljai és katonái stratégiailag az egész országban jelen vannak" - tették hozzá.
 (BBC)

Az EU megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt
október. 14. szombat 16:55

Az Európai Bizottság azonnal megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius támogatást, több mint 75 millió euróra - jelentette be a brüsszeli testület.

A közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd a felhívást követően bejelentette: a brüsszeli testület haladéktalanul 50 millió euróval növeli a Gáza számára előirányzott humanitárius segítségnyújtási keretet. Ezzel a Gáza számára juttatni tervezett teljes humanitárius támogatási összeg meghaladja a 75 millió eurót - emelték ki a közleményben.

(MTI)

Civil halottak Libanonban
október. 14. szombat 16:51

Két civil halt meg Libanon izraeli bombázásában egy helyi tisztségviselő szerint.

(AFP)

 

 

Kifogynak az üzemanyagból és a gyógyszerből a gázai kórházak
október. 14. szombat 16:43

A gázai kórházak lassan elérik "gyógyszer- és üzemanyag-kapacitásaik" végét - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A gázai kórházak példátlan kihívásokkal néznek szembe, mivel a folyamatban lévő konfliktus miatt a folyamatosan érkező sérülteket próbálják kezelni, ami miatt egyes betegeket már a folyosókon és a kórház udvarán kell ellátni.

(CNN)

UNICEF: több mint 700 palesztin gyermeket öltek meg Gázában
október. 14. szombat 16:33

Az ENSZ Gyermekalapja helyi forrásokra hivatkozva azt közölte: több mint 700 gyermek vesztette életét Gázában, és további 2450 megsebesült múlt szombat óta.

"A helyi egészségügyi hatóságok és a média legfrissebb jelentései szerint legalább 2215 palesztin halt meg, köztük több mint 700 gyermek, és több mint 8714 ember sebesült meg, köztük több mint 2450 gyermek" - mondta a CNN-nek Sara Al Hattab, az UNICEF szóvivője.

ATV-tudósító: vannak magyarok a Gázai övezetben
október. 14. szombat 16:29

Novák András, az ATV tudósítója az izraeli Asdod városából jelentkezett, elmondta, diplomáciai források szerint magyarok is vannak a Gázai övezet déli részén.

Részleteket itt olvashat.

Két szülőt megölték, ikerbabáik túlélték, most megszólal a nagybácsi
október. 14. szombat 15:58