Nagyvilág

Izrael evakuálást rendelt el, az ENSZ 294 millió dollárt kér a palesztinoknak - percről percre

Szijjártó: megérkezett Ciprusra az Izraelből kimenekített 65 magyar állampolgár
október. 13. péntek 11:54

Megérkezett Ciprusra az a hajó, amely 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket szállított biztonságba Izraelből a kormány szervezésében, az érintetteket délután különgéppel hazaviszik Magyarországra - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a magyar diplomaták rámenősségének köszönhetően előző nap sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a felkínált lehetőséggel.

(MTI)

IDF: kontrolláljuk a támadásokat, de Gáza háborús övezet
október. 13. péntek 11:40

Az izraeli hadsereg kontrollálja a támadásokat, hogy elősegítse a polgári lakosság távozását, de Gáza háborús övezet - közölte pénteken az IDF szóvivője. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője péntek délelőtt az Al-Dzsazíra tévécsatornán is felszólította Gázaváros lakóit, hogy ürítsék ki a területet, és vonuljanak az övezet déli része felé.

(MTI)

Gázai lakosok szerint az IDF repülőgépekről szórólapokat dobott le, amelyek otthonai elhagyására szólítják fel őket
október. 13. péntek 11:39

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) repülőgépekről szórólapokat dobtak le Gázára, amelyekben felszólították a lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak a déli területek felé - derül ki a közösségi médiában közzétett képekből.

A hírügynökségek élőben közvetített felvételein korábban az égből hulló röplapok voltak láthatók.

"Az önök biztonsága érdekében ne térjenek haza, amíg az IDF-től további utasítást nem kapnak. A Gázában ismert összes nyilvános óvóhelyet el kell hagyni. Tilos a biztonsági határkerítés közelébe menni. Minden személy, aki megközelíti a kerítést, életveszélynek teszi ki magát" - állt a szórólapokon.

(CNN)

Megtámadták az izraeli nagykövetség dolgozóját Pekingben
október. 13. péntek 11:36

Megtámadtak egy férfit, aki Izrael pekingi nagykövetségén dolgozik - közölte az izraeli külügyminisztérium. A közösségi médiában megosztott, állítólag az incidensről készült felkavaró videón látható, amint egy férfit késsel támadnak meg az utcán.

A pénteki támadás nem a nagykövetség területén történt, és az indítékot még vizsgálják - közölte a külügyi tárca.

"Az alkalmazottat kórházban kezelik, állapota stabil" - áll a közleményben.

(BBC)

A jordániai király óva intette Izraelt a palesztinok elüldözésétől
október. 13. péntek 11:32

II. Abdalláh jordániai király pénteken óva intette Izraelt minden olyan törekvéstől, amely a palesztinok erőszakos, akár belső menekülésre kényszerítésére irányul, miután Izrael arra utasította a Gázai övezet lakóit, hogy költözzenek át a térség déli részére.

A királyi udvar X-en közzétett közleménye szerint a jordániai király elmondta, hogy a jelenlegi krízisnek nem szabad begyűrűznie a környező országokba.

(MTI)

Több száz autó és gyalogosok özönlötték el Gáza főútvonalát
október. 13. péntek 11:10

A Szalah Ad Deen úton a BBC tudósítója több száz autót, motorkerékpárt és teherautót látott, telerakva vagyontárgyakkal, néhány autóra matracokat terítettek. Az emberek tehenekkel, tevékkel, birkákkal és szamarakkal is menekülnek. Rengeteg család gyalog indult útnak.

Bagdadban és Teheránban ezrek vonultak utcára
október. 13. péntek 10:30

Több ezren tüntettek pénteken az iraki fővárosban Bagdadban és az iráni Teheránban a palesztinok mellett, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti háború hetedik napján.

Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt skandálták, hogy "Nem a megszállásra! Nem Amerikára!". A Muktada az-Szadr síita vezető felhívására összegyűlt tömeg "a Gázai övezet támogatására" gyűlt össze, résztvevői palesztin és iraki zászlókat lengettek, valamint a földön elhelyeztek egy hatalmas izraeli zászlót, hogy a tüntetők megtaposhassák. Az iraki biztonsági erők nagy számban vonultak fel a tüntetés környékén.

Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. "Le Amerikával" és "Le Izraellel" feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek.

(MTI)

Orbán Viktor személyesen akadályozta meg a terrorpárti tüntetést
október. 13. péntek 10:11

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában többet között arról beszélt, hogy megdöbbentő “és a vészcsengőt a mi fejünkben is meg kell, hogy indítsa”, hogy egész Európában szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett. 

A miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte: "Amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve, értesült a péntekre a KKM elé tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról." 

Német rendőri vezető: az izraeliek és a palesztinok mellett is szabad tüntetni Németországban
október. 13. péntek 10:07

Az izraeliek és a palesztinok mellett is szabad tüntetni Németországban - jelentette ki egy pénteken ismertetett nyilatkozatában a német szövetségi bűnügyi hivatal elnöke.

Holger Münch nyilatkozatában kiemelte, hogy várhatóan "visszhangra talál" Németországban a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet pénteken tartandó, Izrael elleni megmozdulásokra szólító felhívása. Ezért a tartományi szervekkel egyeztetve országszerte megerősítik az izraeli és a zsidó intézmények védelmét.

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője az RND-nek elmondta, hogy a közel-keleti konfliktus a palesztinbarát és az Izrael-párti "oldalt" is demonstrációkra serkenti, a hatóságoknak pedig kezelniük kell ezt a helyzetet.

(MTI)

Az amerikai külügyminiszter a palesztin elnökkel találkozott
október. 13. péntek 10:05

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jordániában találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász a Gázai övezetet uraló Hamász politikai riválisa.

Blinken a mai nap folyamán Ammanban Abdullah jordániai királlyal is találkozik. Tegnap Izraelben járt, ahol megbeszéléseket folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel - ahol a Hamász által meggyilkolt halott gyermekekről készült fotókat mutattak neki.

(BBC)