Nagyvilág

Izrael Gáza ostromára készül, a Hamász a túszok meggyilkolásával fenyegetőzik - élő tudósítás

Josep Borrell: a palesztinoknak megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell
október. 10. kedd 19:49

Josep Borrell újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége elutasítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzügyi támogatások kifizetéseinek ideiglenes befagyasztását. Kiemelte: "csak két-három" uniós tagország látja úgy, hogy fel kellene függeszteni a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat. Ezért csak a támogatások felülvizsgálatára van szükség, a kifizetések ideiglenes felfüggesztésére nem - közölte az MTI szerint Borrell, majd hozzátette: az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a tragédia érintettjeinek járó humanitárius segítségnyújtást.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az X közösségi oldalon közzétett hétfő délutáni bejegyzésében jelentette be, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési portfólióját, s az azzal összefüggő kifizetéseket felfüggeszti.

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve "se tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre". Mint közölték, a testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására. A bizottság szerint ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

Josep Borrell kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette: hiba lenne a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási források befagyasztása, az csak segítené a Hamász radikális palesztin szervezet megerősödését és rontaná az arab világgal ápolt kapcsolatokat.

Közölte azt is, hogy a tagállamok elítélik az erőszakot, bárki is kövesse el azt. Elismerik Izrael jogát az önvédelemhez, ugyanakkor felszólítanak a humanitárius jog betartására és arra, hogy ne vágják el a gázai civil lakosságot a víz- és áramellátástól. Felszólítanak továbbá a humanitárius folyósók szavatolására is, hogy a bombázások elől menekülő lakosság biztonságban el tudja hagyni a területet - mondta az uniós főképviselő.

Beszélt arról is, hogy az EU-nak meg kell erősítenie együttműködését az arab világgal, valamint dolgoznia kell az arab béketerv életre keltésén, összefogásban az Arab Liga országaival. Egyértelművé kell tenni, hogy a palesztinok bevonásával létrehozott békére van szükség az erőszak megismétlődésének elkerülésére - húzta alá.

Kiemelte: az EU különbséget tesz a palesztinok, a Palesztin Hatóság és a Hamász között. Utóbbit terrorszervezetnek tartja és nem keres vele kapcsolatot, a Palesztin Hatóság ugyanakkor az EU partnere - húzta alá. Borrell továbbá óva intett az általánosítástól és azt mondta, minden palesztin ember terrorizmussal való vádolása, ahogy a támogatások esetleges felfüggesztése is, gátolja a békefolyamatokat és hátráltatja a humanitárius segítségnyújtást.

ENSZ: a Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből
október. 10. kedd 19:29

"Véleményünk szerint az élelmiszerkészletek a legtöbb gázai boltban két héten belül elfogynak" - ismertette Saca Mograbi, a WFP szóvivője.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt.

"Sürgősen szükségünk van pénzügyi eszközökre, hogy a rászorulókon segíthessünk, mert saját

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget.

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből "valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni".

Brit belügyminiszter: félő, hogy megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások
október. 10. kedd 19:18

A brit belügyminisztérium kedd esti ismertetése szerint Braverman levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, kifejtve: a szomorú tapasztalatok arra vallanak, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták a jogos izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen és fokozott félelmet keltsenek a zsidó közösségeken belül.

A múltban ennek megnyilvánulásai közé tartoztak a zsidó üzleti vállalkozások elleni vandál cselekmények, az emlékhelyek és a vallási intézmények meggyalázása, a zsidók ellen elkövetett fizikai és verbális utcai támadások, a zsidó lakónegyedeken antiszemita gyalázkodás közepette keresztülhajtó autókonvojok, valamint az online felületeken megjelenő antiszemita megnyilvánulások elszaporodása - áll a brit belügyminiszter keddi levelében.

Suella Braverman leszögezi az MTI szerint: nyilvánvaló annak a kockázata, hogy a mostani izraeli-palesztin konfliktus hatására ezek a jelenségek megismétlődhetnek.

Iraki politikus: Bagdad amerikai célpontokat fog támadni, ha Washington beavatkozik a konfliktusba
október. 10. kedd 19:07

" ..., ha az amerikaiak nyíltan beavatkoznának a konfliktusba... akkor minden amerikai érdekeltséget legitim célpontnak fogunk tekinteni, és gondolkodás nélkül megtámadjuk" - szögezte le az MTI szerint Amiri, a Badr Szövetség vezetője egy bagdadi törzsi ülésen hétfő este, egy nappal azután, hogy a washingtoni Fehér Ház egyebek között közölte: lőszereket ad Izraelnek, és repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot telepít a Földközi-tenger keleti részére.

A Badr Szövetség nevű síita politikai szervezetnek többé-kevésbé része a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű állami paramilitáris szervezet több frakciója, köztük több Irán-barát frakció is. Ez a milícia számos rakétatámadást hajtott végre az Irakban állomásozó amerikai erők és a bagdadi amerikai nagykövetség ellen az elmúlt években. E támadásokat egy tavalyi megállapodás alapján sikerült leállítani.

Irakban 2500 amerikai katona állomásozik, akik háttértámogatással és tanácsokkal látják el az iraki erőket az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista szervezet elleni harcban.

Szombaton a PMF egyértelmű támogatásáról biztosította az Izraelt megtámadó Hamász-fegyvereseket, az iraki kormány pedig kijelentette, hogy ez a támadás az izraeli elnyomó politika természetes következménye.

Abdel-Malek al-Húszi, a jemeni síita húszi felkelők vezetője kedden szintén felszólította az Egyesült Államok vezetését, hogy ne avatkozzon be az izraeli-palesztin konfliktusba. Ha kell rakétákkal és drónokkal fogják támadni az amerikai érdekeltségeket, és ha kell összeállnak ebben más csoportokkal is - közölte.

Grósz Andor: A mostani helyzet Izrael 9/11-e
október. 10. kedd 19:03

A Hamász célja az emberek megsemmisítésével az volt, hogy megfélemlítse az egész országot. Barbár dolog volt minden indok nélkül– szögezte le Grósz Andor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A teljes beszélgetés itt érhető el. 

Ismét rakétákkal támadták Izraelt Libanonból és a Gázai övezetből
október. 10. kedd 18:21

Legkevesebb tizenöt rakétával támadták Izrael északi határvidékét kedden Libanonból, a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei pedig a Gázai övezetből indítottak el több sorozatot Izrael déli és középső részébe - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A Libanonból érkező támadássorozat után az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását. 

"Az izraeli hadsereg mindenütt felkészült minden forgatókönyvekre, és továbbra is megvédi Izrael állam lakosait"

– hangsúlyozta a szóvivő. Andrea Tenenti, a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szóvivője az al-Arabi al-Dzsadíd című arab újságnak nyilatkozva azt mondta: a misszió 17 évi szolgálata veszhet kárba a mostani konfliktusban. Az izraeli hadsereg közzétette kedden további harminckét olyan katona nevét, aki az elmúlt napokban esett el harcban, köztük annak a kettőét, aki hétfőn halt meg a libanoni határon át behatoló iszlamista fegyveresekkel vívott összecsapásban.

Ismét rakétákkal támadták Izraelt Libanonból és a Gázai övezetből
október. 10. kedd 17:49

 A Libanonból érkező támadássorozat után az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását.

 "Az izraeli hadsereg mindenütt felkészült minden forgatókönyvekre, és továbbra is megvédi Izrael állam lakosait"- hangsúlyozta a szóvivő az MTI tudósítása szerint.

Andrea Tenenti, a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szóvivője az al-Arabi al-Dzsadíd című arab újságnak nyilatkozva azt mondta: a misszió 17 évi szolgálata veszhet kárba a mostani konfliktusban.

Az izraeli hadsereg közzétette kedden további harminckét olyan katona nevét, aki az elmúlt napokban esett el harcban, köztük annak a kettőét, aki hétfőn halt meg a libanoni határon át behatoló iszlamista fegyveresekkel vívott összecsapásban.

A Hamász fegyveresei által a Gázai övezetből elindított egyik rakéta az Izrael által megszállt, zömmel palesztinok lakta Ciszjordániában csapódott be, és egy palesztin halálát okozta - közölték a palesztin mentők.

A polgári védelem utasításai alapján nem lesz tanítás Izraelben a következő napokban. Az ország déli, Gázai övezethez közeli részein, valamint az északi határnál lévő térségeiben csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak az emberek, ahol van megfelelő óvóhely, de ott is érvényes az a szabály, hogy a dolgozók nagy számban nem gyűlhetnek össze egy helyen.

Az EP Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott az Izraelt ért támadássorozat miatt
október. 10. kedd 17:34

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott az Izraelt ért támadássorozat miatt, amelynek keretében a képviselők előbb az izraeli nagykövetet, majd az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Bizottság illetékeseit hallgatták meg- közölte az Országos Sajtószolgálat. 

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során határozottan elítélte az Izraellel szembeni terrortámadást és elismerte az ország önvédelemhez való jogát. Egyúttal rámutatott az Európai Unió felelősségére, mind a palesztin területeknek nyújtott támogatások felülvizsgálata, mind a konfliktus eszkalációjának megakadályozása terén.

Gál Kinga együttérzését fejezte ki az izraeli néppel, az áldozatok hozzátartozóival, a túszokkal és a sebesültekkel. Elmondta: leghatározottabban elítéljük a terrorizmust, valamint elismerjük az ország önvédelemhez való jogát.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy egyetért Várhelyi Olivér bővítésért- és szomszédságpolitikáért felelős biztos tegnapi megszólalásával, miszerint ez a terror és brutalitás olyan fordulópont, amire nincs mentség, ezért felül kell vizsgálni a palesztin területeknek nyújtott uniós támogatásokat. "Terrorista szervezetekhez akár áttételesen sem juthat uniós forrás, amelyet Izrael elleni támadásra lehet használni" - emelte ki a képviselő.

Gál Kinga hozzátette: az EU-nak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalációját és a konfrontáció Izrael és Palesztina határain túli kiszélesedését.

Több nyugati országban is voltak Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások
október. 10. kedd 17:20

A Samidoun palesztin radikális nemzetközi hálózat németországi ága a hétvégén megmozdulást tartott Berlin-Neuköllnben, és ezen ünnepelte a Hamász Izrael elleni támadását. A szervezet hétfő este az észak-rajna- vesztfáliai Duisburgban is tartott egy hasonló demonstrációt, amelyen száz-száztíz fő vett részt. Ezzel egy időben a zsidó állam melletti szolidaritás jegyében mintegy hatvanan gyűltek össze a közelben. A tüntetők és az ellentüntetők között összecsapások törtek ki Duisburgban, továbbá a Samidoun követőinek részéről néhányan a helyszínt biztosító rendőrökre - illetve a rendőrség közlése alapján a Die Welt című lap forgatócsoportjára - is rátámadtak. 

A beszámolók szerint csak a komoly hatósági jelenlétnek volt köszönhető, hogy a helyzet nem vált tömeges incidenssé. A hatóságok két palesztinpárti tüntetőt őrizetbe vettek, kedden pedig a német hatóságok letartóztatták Masaab Abu Attát, a Samidoun németországi csoportjának egyik tagját.  

A Samidoun szerdára is hirdetett egy demonstrációt, ismét Berlin-Nauköllnbe, 250 fő részvételével. A szervezet hasonló demonstrációit tavasszal betiltotta a rendőrség, mert azokon lázító és antiszemita jelszavak, erőszakos kitörések és az erőszak dicsőítése voltak várhatók.

A Samidoun, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata, egy 2012-ben létrehozott szervezet, amely saját meghatározása szerint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd. Vezetője Khaled Barakat, akinek magas beosztása van a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetben is. A PFLP-t Izrael és egyebek között az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Ausztriában nagy felháborodást keltettek az ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint a szombati palesztinpárti megmozdulások. A bécsi Ballhausplatzon, ahol az osztrák kancellár hivatalára a szolidaritás jegyében kitűzték az izraeli zászlót, a tüntetők palesztin zászlókat lengettek. 

Bár konkrét fenyegetést nem kapott Franciaország, a politikai reakciókat követően Emmanuel Macron felszólította belügyminiszterét, hogy fokozottan ügyeljen a zsidó közösség által látogatott helyek, például zsinagógák és az iskolák biztonságára, és országos szinten elemezze az esetleges fenyegetéseket. Gérald Darmanin ennek megfelelően bejelentette, hogy megerősítik a franciaországi zsidó közösségi helyek védelmét.

Fokozott járőrtevékenységet kezdett vasárnap a londoni rendőrség a brit főváros több negyedében, miután közleménye szerint "számos incidens" történt Londonban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista csoport Izrael elleni támadásával összefüggésben.

Vizsgálatot indítottak kedden az ausztrál hatóságok, mert a sydneyi operaház előtt egy kis csoport palesztinbarát tüntetést tartott, és egy videofelvétel tanúsága szerint nagyon úgy fest, hogy antiszemita szlogeneket skandáltak.

Hétfőn nagyjából ezer ember palesztinokat támogató demonstrációt tartva végigvonult Sydney belvárosától az operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki.

Ausztria szerdán kezdi meg állampolgárai evakuálását Izraelből
október. 10. kedd 17:14

Ausztria szerdán kezdi meg állampolgárai evakuálását Izraelből az osztrák légierő egyik Hercules C-130 típusú szállítórepülőgépének segítségével - jelentette be kedden Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter. Az elképzelések szerint a mintegy 60 utas szállítására alkalmas katonai repülő Ciprus és Izrael között ingázva fogja szerdától - egyelőre öt napra tervezett bevetés keretében - kimenekíteni az osztrák állampolgárokat, akik a földközi-tengeri szigetről kereskedelmi járatokkal juthatnak haza. 

A gép váltás legénységgel, technikusokkal, katonákkal és pszichológusokkal indul bevetésre. Keddig már 150 osztrák állampolgár jelentkezett Izraelben evakuálásra. Az osztrák külügyminisztérium felszólította azon osztrák állampolgárokat, akik élni akarnak az evakuálás lehetőségével, hogy Ausztria tel-avivi nagykövetségén jelentkezzenek e-mailben. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász támadása és az izraeli válaszcsapások nyomán számos légitársaság felfüggesztette Izraelbe induló járatait. 

A bécsi külügyminisztérium tudomása szerint három izraeli-osztrák kettős állampolgárt is elhurcolhattak a szélsőséges palesztin fegyveresek. Kedden osztrák írók egy közös nyilatkozatban ítélték el "az izraeli lakosság elleni terrortámadást", amelyet háborús bűncselek neveztek. Hangsúlyozták, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. Az osztrák írók egyben kiemelték, hogy a palesztin-izraeli konfliktust egyedül tárgyalásos úton lehet rendezni. A nyilatkozatot más neves írók mellett a Nobel-díjas Elfriede Jelinek is aláírta.