Nagyvilág

Izrael: átlépte a 900-at a halottak száma, megszólalt Netanjahu - élő tudósítás

Részben lezárták a gázai-egyiptomi határt
október. 9. hétfő 19:30

A Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt részben lezárták egy közeli izraeli csapást követően - közölték egyiptomi biztonsági források a Reuters hírügynökséggel. Rafah az egyetlen átkelő a Gázai övezet lakosai számára az övezetbe be- és az onnan való kiutazáshoz, miután Izrael lezárta határátkelőit. Az átkelőt azóta újra megnyitották, de csak a humanitárius segítség számára.

Gázában rekedtek a skót miniszterelnök feleségének szülei
október. 9. hétfő 19:15

Humza Yousaf skót miniszterelnök hétfőn közölte, hogy feleségnek szülei a Gázai övezetben rekedtek a területet uraló Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után, és egyelőre nincs garancia arra, hogy el tudják hagyni a térséget - írja az MTI. Yousaf felesége, Nadia El-Nakla palesztin szülők gyermekeként született a skóciai Dundee városában, és a helyi egyetemen szerzett pszichoterápiai diplomát.

Az izraeli külügyminiszter üzent Iránnak és a Hezbollahnak
október. 9. hétfő 19:13

Az Izrael ellen indított terrorhadjárat kezdete óta először tartott nemzetközi sajtótájékoztatót az izraeli külügyminiszter, aki megköszönte az európai kiállást és szolidaritást.

Ugyanakkor a több mint 900 izraeli halálos áldozattal és sok ezer sebesülttel járó terrorhadjáratért a Hamász mellett Iránt is felelősnek nevezte a szóvivő. 

Egyúttal figyelmeztette a libanoni Hezbollahot is, mondván „ne próbálják megtudni azt, mire vagyunk képesek”.

Részletekről itt olvashat
 

Legalább 100 holttestet találtak Be'eriben
október. 9. hétfő 18:32

Az izraeli média mentőmunkásokra hivatkozva arról számol be, hogy legalább 100 holttestet találtak Be'eriben. Be'eri mintegy 20 kilométerre van a gázai határtól, és ez volt az egyik első hely, ahová a Hamász fegyveresei behatoltak, és szombaton izraelieket ejtettek túszul - írja a BBC. A Hamász fegyveresei és az izraeli hadsereg közötti összecsapások folytatódtak a településen.

Ki kellett menekíteni a Fővárosi Nagycirkusz artistáit Izraelből
október. 9. hétfő 18:20

 

Az izraeli események kapcsán gyors intézkedésre volt szükség. A háború kitörése azt is jelentette, hogy törlésre kerültek a repülőjáratok, és az Izraelben tartózkodó magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát 

– olvasható a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán.

Mint fogalmaznak, Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát nehéz órákat élt meg, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ azonnal az artisták segítségére sietett. Külügyminisztériumi bejelentést tettek, konzuli segítséget kértek a négy artistának, akik ez idő tájt épp Izraelben tartózkodtak. Végül mentesítő járattal tudták elhagyni az országot - írja a 168 Óra

900-ra emelkedett az Izraelben megölt emberek száma
október. 9. hétfő 18:07

Az izraeli nagykövetség szóvivője a CBS amerikai hírcsatornának elmondta, hogy az Izrael elleni támadásokban meghaltak száma már 900-ra emelkedett.

Angol főrabbi: Izrael népe, egyek vagyunk veletek
október. 9. hétfő 17:40

Sir Ephraim Mirvis, Nagy-Britannia és a Nemzetközösség egyesült héber gyülekezeteinek főrabbija kijelentette, hogy a brit zsidók "egyek" Izrael népével. A Downing Street előtt tartott virrasztáson úgy fogalmazott, hogy "most vállvetve állunk mellettetek".

Az izraeli hadsereg szerint több ezer célpontot találták el
október. 9. hétfő 17:20

Az izraeli légierő végrehajtotta az egyik "eddigi legnagyobb légicsapást a Hamász ellen a Gázai övezetben" - közölte az izraeli hadsereg. Az Izraeli Védelmi Erők a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy csak ma legalább 2400 Hamász-célpontra mértek csapást - írja a BBC.

Szolidaritási tüntetés lesz a Duna-parti cipőknél holnap
október. 9. hétfő 16:26

A Duna-parti holokauszt-emlékműnél fejezik ki szolidaritásukat a Hamász által megtámadott Izraellel kedden kora este. A HitRádió és a Hetek által szervezett akció szervezői azzal indokolták a tüntetés szükségességét, hogy szerintük a holokauszt óta nem érte a zsidó népet ilyen gonosz támadás. 

„A Hamasz kegyetlen terroristái a náci különítményekre emlékeztető módon mészárolták válogatás nélkül a bekerített fiatalokat, nőket és gyerekeket” – fogalmaztak, hozzátéve: „Egyetlen jó érzésű ember sem maradhat csendben az ilyen aljas és bestiális tömeggyilkosságok láttán. Elítéljük a palesztin terrort és kiállunk Izrael mellett!”

A szolidaritási akció helyszíne: A Duna-parti cipőknél, Budapest, Id. Antall József rkp., 1054, időpontja: kedd, 18:30, az esemény linkje itt érhető el.
 

Figyelmeztet az ENSZ: a konfliktus a térségen túlra is átterjedhet
október. 9. hétfő 16:15

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a gázai konfliktus a térségen túlra is átterjedhet. Filippo Grandi hozzátette, hogy ez "súlyos instabilitást hozhat a feszültségektől már amúgy is sújtott térségbe", és "egy újabb nagyon veszélyes darabot jelent a globális válságok egyre növekvő mozaikjában".

Grandi hozzátette, hogy ha ezeket a válságokat nem kezelik bátran, akkor az "a világbéke végét jelenti".