Nagyvilág

Döbbenetes videók a krími hídon történt robbanásról - lángolt a Putyin számára stratégiailag fontos híd

Fokozott védelem
október. 8. szombat 17:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a Krími híd fokozott védelmét, és egyúttal a Krím félszigetet árammal és gázzal ellátó létesítmények védelmét is szigorította. 

Újraindult a forgalom
október. 8. szombat 16:28

Szergej Akszjonov, a Krím vezetője késő délután bejelentette, hogy a közúti forgalom részlegesen újraindult a hídon. Később a félszigetről Oroszországba járatokat közlekedtető vasúttársaság közölte, hogy az első vonatok is elindultak a híd érintésével Moszkva és Szentpétervár felé.

"Boldog születésnapot Elnök Úr"
október. 8. szombat 15:29

Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára videót tett közzé a lángoló hídról, amelyre Marilyn Monroe híressé vált, Boldog születésnapot Elnök Úr című dalát vágták alá. (Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal a hídon történt robbanás előtt ünnepelte 70-ik születésnapját.) Kijevben pedig falfestmény jelent meg az utcán, ami a lángoló hidat ábrázolja.

Hamarosan újraindul a forgalom
október. 8. szombat 13:17

Az orosz közlekedési minisztérium szerint a hidat hamarosan újra megnyitják a közúti forgalom előtt, a sértetlen sávokon - jelentette a Reuters.

Három halálos áldozat
október. 8. szombat 12:30

Egy férfi és egy nő, akik a hídon áthaladó járműben utaztak, meghaltak a robbanásban, holttestüket megtalálták. A harmadik áldozatról nem közölt részleteket az orosz Nyomozó Bizottság. 

"Ez még csak a kezdet"
október. 8. szombat 12:21

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának frakcióvezetője is reagált az eset. Nem állította azt, hogy Kijev lenne a felelős a híd felrobbanásáért, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a Krím "orosz szárazfölddel való integrálásának következményeként" tekint a szombat hajnali akcióra. "Az orosz illegális építkezések kezdenek szétesni és lángra kapni. Az ok egyszerű: ha valami robbanékonyat építesz, akkor az előbb-utóbb felrobban" – írta David Arahamija, a Nép Szolgája párt vezetője a Telegram-oldalán.

Kormánybizottságot hoznak létre az oroszok
október. 8. szombat 12:19

Vlagyimir Putyin orosz elnök az eset után nem sokkal arra utasította Oroszország miniszterelnökét, hogy alakítson kormánybizottságot és tárják fel a robbanás okait és annak következményeit mielőbb számolják fel.

Beomlott az egyik szakasz
október. 8. szombat 12:17

A Telegram közölt egy videót, amelyen az látszik, hogy az egyik útpálya beleomlott a tengerbe két hídláb között. 

Egy teherautó robbant fel
október. 8. szombat 12:16

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közlése szerint egy teherautó robbant fel, melynek következtében részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya.