Nagyvilág

Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították III. Károlyt - élő tudósítás

"Isten óvja a királyt!"
szeptember. 10. szombat 11:25

A második proklamáció kihirdetése a londoni Királyi Tőzsde előtt zajlott.

A trombiták megszólalnak, amikor III. Károly királyt ismét új uralkodóként ismerik el. Majd az "Isten óvja a királyt" felkiáltás után háromszor éljeneznek "Őfelségének, a királynak". 

Ágyúlövések
szeptember. 10. szombat 10:19

Hivatalosan is királlyá kiáltották ki III. Károlyt, ezután országszerte ágyúlövésekkel tisztelegtek előtte. 

A királyi gárda 41 lövést hajtott végre a Hyde Parkban, 62 lövést pedig a londoni Towernél.

 

Munkaszüneti nap lesz a királynő temetésének napja
szeptember. 10. szombat 9:56

A III. Károly király által a kihirdetési ceremónia során jóváhagyott egyik rendelet szerint a királynő temetésének napja munkaszüneti nap lesz.

III. Károly aláírta az esküt
szeptember. 10. szombat 9:41

A király aláírta az esküt, amit az imént tett a Titkos Tanács előtt. A tanúk is aláírják a dokumentumokat, a sort Vilmos, az új walesi herceg kezdi, őt követi Kamilla királyné, III. Károly hitvese.

Beszédet mond III. Károly király
szeptember. 10. szombat 9:26

Az új király bejelenti "szeretett anyja, a királyné" halálát. "Az egész világ együtt érez velem a mindannyiunkat ért pótolhatatlan veszteség miatt" - kezdte beszédét. III. Károly király arról beszélt, édesanyja uralkodása páratlanul hosszú és odaadó volt, és ha még gyászolnak is, hálát adnak a hűségéért. Mint mondta, tudatában van a nagyszerű örökségnek, valamint az uralkodói feladatoknak és a súlyos felelősségnek, amely rászállt. 

Majd arról beszélt: bátorítja felesége állandó támogatása. 

Aláírták a kiadványt, véget ért az avatás első része
szeptember. 10. szombat 9:18

A trónutódlási tanács jelenlétében aláírták a kiáltványt a Szent Jakab-palotában. Az eseményt vezető Penny Mordaunt felsorolta a proklamáció következő lépéseit, amelyek között elrendelte a kiáltvány felolvasását Londonban, Edinburgh-ban, Cardiffban és Belfastban. 

A király kikiáltását követően azonnal ágyúlövésekkel tisztelegnek III. Károly előtt a Hyde Parkban és a londoni Towerben. A résztvevők átvonultak a trónteremben, ahol a tanács üdvözli az új királyt.

 

Felolvassák a proklamációt - III. Károlyt királlyá nyilvánítják
szeptember. 10. szombat 9:07

Felolvasták a proklamációt a Szent Jakab-palotában, Károly Fülöp Artúr György mostantól hivatalosan is III. Károly király.

Összeült a trónutódlási tanács
szeptember. 10. szombat 9:04

Perceken belül kihirdethetik az új királyt a Szent Jakab-palotában, Penny Mordaunt hivatalosan is bejelentette II. Erzsébet királynő halálát.

Alakzatba állt a rendőrség a palota előtt
szeptember. 10. szombat 9:01

Már nincs sok hátra, hamarosan hivatalosan is királlyá avatják III. Károlyt, ezért a rendőrség alakzatba állt a Friary Court-i palota előtt.

Az egyenruhások által őrzött utca mindkét végén emberek tömegei gyűltek össze, akik remélik, hogy megpillanthatják az új királyt.

Volt miniszterelnökök is érkeznek
szeptember. 10. szombat 8:47

Boris Johnson, Gordon Brown és Tony Blair volt miniszterelnökök is megérkeztek a palotához.