Nagyvilág

Enyhül a nyomás Kijeven, Ukrajna Csernobil körzetének fegyvermentesítését kéri az ENSZ-től - élő tudósítás

Sodródó aknát észleltek a Fekete-tenger román vizein
március. 28. hétfő 17:44

Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre 72 kilométerre a  Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duna - Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található. A tájékoztatást követően a haditengerészet parancsnoksága riasztotta az aknászhajót, amely - fedélzetén aknabegyűjtésre kiképzett búváregységgel - azonnal a szerkezet felkutatására indult.

A román haditengerészet később közölte, hogy az aknát megtalálták, beazonosították, majd a búvárok robbanószerkezetet erősítettek rá és felrobbantották. A közzétett fotókon gömb alakú rozsdás vasszerkezet látható tüskeszerű nyúlványokkal, számokból és cirill betűkből álló felirattal. A Pro TV kereskedelmi televízió a védelmi minisztériumtól megtudta, hogy 172 kilogrammos YaM típusú, 20 kilogrammos robbanótöltettel rendelkező tengeri aknáról van szó. A román aknászhajó a feladat elvégzése után a térségben folytatta a járőrözést, további elsodródott robbanószerkezetek után kutatva.

Kalibr manőverező robotrepülőgépek bevetéséről számolt be az orosz katonai szóvivő
március. 28. hétfő 17:13

A szóvivő szerint ezekből a raktárakból látták el munícióval az ukrán hadsereg egy csoportját Kijev külvárosában. Konasenkov azt mondta, hogy az orosz légierő az éjszaka folyamán 41 ukrán katonai létesítményt semmisített meg. Hozzátette, hogy az orosz légierő és légvédelem az elmúlt 24 óra alatt két ukrán Szu-24-es repülőgépet lőtt le Zsitomir térségben és egy Szu-25-öst Donyeck térségében. Az Azovi-tenger fölött, a partvonaltól 5 kilométerre megsemmisítettek egy Mi-8-as helikoptert is, amely az orosz tábornok szerint az Azov ukrán nacionalista zászlóalj parancsnokainak Mariupolból kimenekítésére tartott. Az összefoglaló szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 123 repülőgépet, 74 helikoptert, 309 drónt, 1721 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 172 rakéta-sorozatvetőt, 721 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1568 különleges katonai járművet veszítettek.

A G7 csoport nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért
március. 28. hétfő 16:33

Robert Habeck elmondta, hogy a G7 csoport soros elnökségét betöltő Németország képviseletében összehívta a hetek energiaügyekben illetékes minisztereit, hogy egységes, összehangolt választ adjanak a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó rubelalapú elszámolási rendszer bevezetésére. Az online tanácskozáson teljes egyetértés volt arról, hogy Moszkva lépése az érvényes földgázszállítási szerződések "egyoldalú és egyértelmű megsértése" - mondta a miniszter. Kiemelte: nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin  a hetek megosztására tör, de a csoport egysége és határozottsága azt mutatja, hogy nem engednek az orosz elnöknek. A G7 csoport minden tagja továbbra is érvényesnek tartja az orosz partnerekkel kötött földgázszállítási szerződéseket, és azt az álláspontot képviseli, hogy az országuk érintett vállalkozásainak be kell tartaniuk a szerződéseket. 

Felfüggesztette működését a Novaja Gazeta a "különleges hadművelet" befejezéséig
március. 28. hétfő 15:58

"Újabb figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől). Ezt követően felfüggesztjük az újság online és papír alapú változatát, közösségimédia-tevékenységét +az Ukrajna területén zajló különleges hadművelet+ befejezéséig" - áll a szerkesztőség közleményében. A lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov, a 2021-es Nobel-békedíj társ-kitüntetettje a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a szerkesztőség munkatársai a felfüggesztés idején új műfajokon, termékeken és projekteken fognak gondolkodni. Egy másik, az olvasókhoz szánt üzenetükben Muratov és kollégái azt írták, hogy nehéz volt a tevékenységük leállítása mellett dönteniük, de nem volt más választásuk. 
 

A Roszkomnadzor hétfőn másodszor részesítette írásbeli figyelmeztetésben a Novaja Gazeta szerkesztőségét és alapítóját. A hatóság szerint az újság honlapján olyan anyag jelent meg, amely az előírt megjelölés nélkül tett említést egy, "a külföldi ügynöki feladatokat ellátó nonprofit szervezetek nyilvántartásában szereplő szervezetről". Az első ilyen figyelmeztetést a Roszkomnadzor március 22-én adta ki a Novaja Gazeta számára, amelynek nyomán a kifogásolt anyagot eltávolította.

Kreml: aggasztóak Biden Putyinra tett megjegyzései
március. 28. hétfő 15:29

A Kremlt aggodalommal töltik el Joe Biden amerikai elnök újabb, Vlagyimir Putyin orosz államfőre tett megjegyzései és továbbra is élénk figyelemmel kíséri a tengerentúli vezető kijelentéseit - nyilatkozott hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak Moszkvában. "Ez a kijelentés mindenképpen aggodalmat kelt. Az amerikai elnök nyilatkozatait továbbra is a legnagyobb figyelemmel kísérjük, gondosan rögzítjük őket, és a jövőben is így fogunk tenni" - mondta. Biden szombati varsói beszédében az ukrajnai háborúval kapcsolatban "mészárosnak" nevezte Putyint, aki szerinte "nem maradhat hatalmon". Az kijelentést utólag a Fehér Ház szóvivője, az amerikai külügyminiszter és maga az elnök is úgy magyarázta, hogy Washingtonnak nem célja a rendszerváltás előidézése Oroszországban.

Ukrán gazdasági miniszter: több mint ötszáz milliárd dolláros hadikárok keletkeztek
március. 28. hétfő 14:54

A tárcavezető tájékoztatása szerint a háború a február 24-i kezdete óta eddig 564,9 milliárd dollár (192 ezer milliárd forint) kárt okozott az országnak megsemmisült vagy megrongálódott infrastruktúra, kieső gazdasági növekedés és egyéb tényezők következtében. Mint mondta, a harcok nyomán 8000 kilométernyi út rongálódott meg vagy semmisült meg, és mintegy tízmillió négyzetméter lakóterületen keletkeztek károk. Szviridenko felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrán gazdaság az idén tíz százalékkal zsugorodhat, de a legrosszabb esetben a hazai össztermék (GDP) 25, vagy akár 35 százalékkal is csökkenhet.
 

Az Európai Unió az orosz támadások következtében súlyos károkat szenvedett ukrán városok helyreállítása érdekében egy nemzetközi újjáépítési alapot tervez létrehozni. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a múlt héten döntöttek az alapról, amelyet aztán egy nemzetközi donorkonferencia keretében terveznek feltölteni. Az Európai Bizottság mindemellett technikai segítséget is kész nyújtani a kijevi vezetésnek a szükséges reformok megvalósításához.

Szijjártó: ha kormányra kerülne a baloldal, azonnal elkezdené a fegyverszállítást Ukrajnába
március. 28. hétfő 14:01

A magyar baloldal a világ több pontján is megígérte azt, hogy ha kormányra kerül, akkor azonnal átengedi a fegyverszállítmányokat Magyarország területén, elkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába és bevezeti a szankciókat az Oroszországból érkező energiára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közösségi oldalán, hangsúlyozva, hogy ezt meg kell akadályozni. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta: a nemzetközi politika világában az elmúlt napokban többen is azt követelték, hogy Magyarország engedje át az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, sőt - folytatta - "szállítsunk mi magunk is fegyvert Ukrajnának". "Ez rendkívül veszélyes lenne", ez Magyarországnak a háborúba való belesodródását kockáztatná - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter szavai szerint egyre több helyről lehet visszahallani a nemzetközi politikai életben, hogy a magyar baloldal a világ több pontján is megígérte, ha kormányra kerül, azonnal átengedi a fegyverszállítmányokat Magyarország területén, azonnal elkezdi a fegyverszállításokat Ukrajnába, és azonnal bevezeti a szankciókat az Oroszországból irányuló energiaszállításokra - sorolta. A magyar baloldal vezetői, Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc is világossá tették, hogy ők ezeknek a követeléseknek azonnal helyt adnának - mondta. A miniszter kijelentette: ez rendkívül veszélyes Magyarország szempontjából.

 

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/7129073717165653/

 

Zelenszkij: holtan találtak több elrabolt polgármestert
március. 28. hétfő 13:17

Az orosz erők által elrabolt ukrán polgármesterek közül többet holtan találtak meg - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn. "Elrabolják városaink polgármestereit. Néhányukat megölték. Néhányukat nem találjuk. Néhányukat már megtaláltuk holtan" - idézte az elnököt a hírportál. Zelenszkij ugyanakkor azt nem árulta el, kik azok a polgármesterek, akiket már holtan találtak. Hozzátette, hogy az orosz megszállók lecseréltek néhány polgármestert Ukrajnában. Szavai szerint az orosz hadsereg ugyanazokat a módszereket alkalmazza az általa most elfoglalt ukrajnai területeken, mint 2014-ben a Donyec-medencében. Közben az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat azt közölte, hogy jelenleg nem észlelnek tüzeket a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában. A Telegram üzenetküldő portálon a szolgálat kifejtette, hogy a műholdfelvételek hétfő reggel nem mutattak hőkibocsátást a térségben, eszerint nincs tűz az orosz csapatok által elfoglalt tiltott zónában. Hozzátették, hogy több hírforrás hamis információt közölt az atomerőmű közelében pusztító tüzekről. Arra kértek ezért mindenkit, hogy ellenőrizetlen információkat ne terjesszen, csakis hivatalos forrásokból tájékozódjék.

Vasárnap Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos azt közölte, hogy több mint tízezer hektár erdő áll lángokban a csernobili atomerőmű körül. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes pedig arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket. 

Kiutasít három szlovák diplomatát Oroszország
március. 28. hétfő 12:33

Oroszország kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

A három szlovák diplomata kiutasításáról Moszkva válaszlépésként döntött azután, hogy a szlovák külügy két héttel korábban kiutasított három orosz, a pozsonyi nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát.    

Putyin csütörtökre vár jelentést a gázkereskedelem rubelelszámolásra való átállításáról
március. 28. hétfő 11:37

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban - az erről szóló államfői utasítás hétfőn jelent meg a Kreml honlapján.