Nagyvilág

Agyonlőtték egy újságírót, legalább 9 halálos és 57 sebesült áldozata van a Lviv melletti támadásnak- kövesse élő közvetítésünket!

Megint van áram Csernobilban
március. 13. vasárnap 18:53

Az ukrán energiaügyi minisztérium szerint sikerült helyreállítani az elektromos ellátást a rossz emlékű erőműben - írta meg a BBC. 

Rómában amerikai-kínai tárgyalások lesznek hétfőn
március. 13. vasárnap 18:49

 Többek között az orosz-ukrán háború hatásairól is tárgyal hétfőn Rómában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője - jelentette be vasárnap kiadott közleményében a Fehér Ház.

A megbeszélések középpontjában "az országaink közötti verseny kezelésére tett erőfeszítések állnak, valamint a felek megvitatják Oroszország Ukrajna elleni háborújának regionális és globális biztonságra gyakorolt hatását" - fogalmazott Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. (MTI)

"Zsoldosok" és nyugati fegyverek megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő
március. 13. vasárnap 18:42

Mintegy 180 külföldi zsoldos és egy nagy nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be a Lviv megyei jarovivi katonai létesítmény elleni vasárnapi orosz légicsapással kapcsolatban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A vezérőrnagy leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők folytatni fogják az Ukrajnába érkező zsoldosok megsemmisítését.   A luhanszki "népi milícia" vasárnap arról adott ki tájékoztatást, hogy az előrenyomulása során Popaszna városban, a vasút közelében a visszavonuló ukrán erők által "tömegesen" agyonlőtt polgári lakosok holttestére bukkant. Az áldozatok számát egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy az incidensnek lehetnek túlélői. (MTI)

Belgiumban mintegy 5400 menekültet vettek nyilvántartásba
március. 13. vasárnap 18:27

 Belgiumban mintegy 5400 ukrán menekültet regisztráltak - közölte a belga külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap. (MTI)

Ungvár polgármestere: a város nem képes több menekültet befogadni
március. 13. vasárnap 18:15

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy Kárpátalja megyeszékhelye képtelen több menekültet elszállásolni és ellátni, ezért a környező kistérségek vezetőinek közreműködését kérte a Kárpátok hágóin túlról érkező menekültáradat befogadásában.

Ungvár polgármestere üzenetében elmondta, hogy a város minden lehetséges segítséget megad a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek, de a 115 ezres városban a menekültek száma meghaladta a 30 ezret, közülük ötezer személyt teljes egészében az önkormányzat lát el. (MTI)

Franciaország egymillió eurós alappal támogatja az ukrán és az orosz ellenzéki művészeket
március. 13. vasárnap 17:50

Franciaország egymillió eurós alapot hoz létre az ukrán kulturális élet azon  művészeinek befogadására, akik az orosz támadás miatt voltak kénytelenek elhagyni a hazájukat, de az intézkedés nyitva áll az orosz ellenzéki alkotók számára is - jelentette be a kulturális tárca.

Az egymillión felül további 300 ezer eurót biztosít a kulturális minisztérium a művészeti iskolákba érkező ukrán és orosz diákok számára - olvasható a közleményben. (MTI)

Légicsapások értek lakóépületeket a Kijevtől északra fekvő Csernyigivben -videó
március. 13. vasárnap 17:23

Légicsapások értek lakóépületeket a Kijevtől északra fekvő Csernyigivben. (AFP)

 

 

Németország már az idén felhagyhat az orosz szén és kőolaj felhasználásával
március. 13. vasárnap 17:07

Németország az Ukrajna elleni orosz invázió miatt igyekszik minél hamarabb felhagyni az orosz energiahordozók felhasználásával - mondta egy hétvégi lapinterjúban a szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter, aki szerint ha minden jól alakul, országa már őszre függetlenné válhat az orosz széntől, és az év végére csaknem teljesen megszűnhet a függősége az orosz kőolajtól. (MTI)

Menekült diákok költöztek be az SZFE Vas utcai kollégiumába
március. 13. vasárnap 16:26

Ukrajnából menekült diákok költöztek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fővárosi, Vas utcai kollégiumába.

Az SZFE vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény fontos feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon Magyarország kormányának azon erőfeszítéseihez, mely az ukrajnai háború miatt kialakult humanitárius válság megoldását célozza. Ennek keretében az egyetem felajánlotta a tulajdonában álló, korábban egyetemi kollégiumként működő Vas utcai épületét a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek elhelyezésére. (MTI)

Oroszország állítja: „külföldi zsoldosokra" csaptak le Ukrajnában
március. 13. vasárnap 16:17

Oroszország állítja:  „külföldi zsoldosokra" csaptak le Ukrajnában a harcok során. (AFP)