Nagyvilág

35 ezer civilt menekítettek ki az ostromlott ukrán városokból, Oroszország gyanúsít, Washington cáfol - kövesse élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról

Moszkvai katonai szóvivő: az orosz légierő nem bombázta Mariupol környékét
március. 10. csütörtök 20:33

Az orosz légierő nem hajtott végre csapásokat Mariupol térségében lévő földi célpontokra - jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. "Semmilyen feladatot sem hajtott végre földi célpontok ellen az orosz légierő Mariupol közelében" - mondta.   Azt állította, hogy a mariupoli 3. számú kórház elleni szerdai állítólagos "légicsapás" valójában "teljességgel megrendezett provokáció" volt, amelynek célja szerinte az oroszellenes hangulat fenntartása volt Nyugaton. Beszámolója szerint a mariupoli egészségügyi létesítmények, köztük a 3. számú kórház már február végén leálltak, a személyzetet és a betegeket "a nacionalisták" elzavarták. Konasenkov a városból elköltözött szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a kórházat a kedvező taktikai elhelyezkedése miatt az Azov ukrán nacionalista zászlóalj erőddé alakította át. Azt mondta, hogy az épület külső és belső sérülései nem származhattak légibombától, mert az az összes falat ledöntötte volna.

Az EU a elítéli a mariupoli gyermekkórház elleni támadást
március. 10. csütörtök 20:08

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erőknek a mariupoli gyermekkórház ellen elkövetett támadását - hangsúlyozta csütörtöki közös sajtóközleményében Josep Borrell, kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő és Janez Lenarcic, válságkezelésért felelős uniós biztos. "Elborzadva látjuk, hogy az orosz fegyveres erők egyre több atrocitást követnek el, és a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb embereket veszik célba. A megszálló erők magatartása szégyenletes, elítélendő és teljesen elfogadhatatlan. Ezért a szörnyű bűncselekményért felelősségre fogják vonni az elkövetőket" - írta sajtóközleményében a két uniós tisztségviselő. 

Lukasenka: Fehéroroszország ad áramot a csernobili atomerőműnek
március. 10. csütörtök 19:40

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette csütörtökön, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról - hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva. Lukasenka szavai szerint szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy "haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)". "Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell" - fogalmazott a fehérorosz elnök. A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában megbeszélést folytat Putyin elnökkel is. 

Kanada is befogad ukrán menekülteket
március. 10. csütörtök 19:21

Kanada ukrajnai menekülteket fogad be, és ennek érdekében egyszerűsíti a befogadási és a munkavállalással összefüggő eljárásokat - közölte Justin Trudeau kanadai kormányfő csütörtökön Varsóban, miután Andrzej Duda elnökkel tárgyalt. A közös sajtóértekezleten Trudeau bejelentette: Kanada megduplázza, 30 millió dollárra növeli az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásra szánt eszközeit. Emellett 50 millió dollár értékű támogatást nyújt az Ukrajna térségében működő projektek, például a Nemzetközi Élelmezési Világprogram, valamint a Save the Children program révén. "Szívesen befogadjuk az Ukrajnából érkező menekülteket" - jelentette ki Trudeau, hozzátéve: ennek érdekében 117 millió dollárt különítenek el a bevándorlási eljárás gyorsítására. Rámutatott: Kanadában népes ukrán közösség él. Újságírói kérdésre elmondta: annyi menekültet fogadnak be, "amennyit csak lehet". Elfogadhatatlannak nevezte a civilek elleni orosz támadásokat. "Mariupolban gyermekeket bombáznak" - utalt az előző napi bombatámadásra - melyet az orosz fél álhírnek minősített -, és azonnali tűzszünetet követelt.

Újabb cégek építik le a kapcsolatukat az oroszokkal
március. 10. csütörtök 18:59

A Philip Morris International Inc. dohányipari konszern. (PMI) bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásokat, beleértve az új termékek bevezetését, valamint a beruházásokat az innovációs, kereskedelmi és gyártási tevékenységekbe. A PMI emellett megerősítette az oroszországi gyártási tevékenység csökkentésére irányuló terveit az ellátási lánc zavarai és a változó szabályozások közepette. A cég 1992-ben jelent meg Oroszországban, ahol jelenleg 3200 embert foglalkoztat. Oroszországban a PMI-nek van egy dohánygyára a leningrádi régióban (CJSC Philip Morris Izhora), valamint egy értékesítési hálózata is, a Philip Morris Sales and Marketings, amely több mint 100 orosz városban forgalmaz cigarettát. Tavaly ősszel a PMI úgy döntött, hogy bezár egy gyárat a krasznodari területen, a dohánypiac visszaesése miatt. Az orosz üzletág 2021-ben a PMI globális bevételének körülbelül 6 százalékát adta.   

A Hugo Boss AG német ruházati és divatcikk kereskedő vállalat  azt közölte, hogy  ideiglenesen bezárta oroszországi üzleteit, felfüggesztette minden kiskereskedelmi tevékenységét és az online értékesítést is. A cég bevételének mintegy 3 százaléka származott Oroszországból és Ukrajnából. Az amerikai John Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója arról jelentett, hogy felfüggesztette szállításait Oroszországba és Fehéroroszországba. A cég oroszországi Orenburgban található gyárában vető- és talajművelő berendezések 9 típusát állítják elő, valamint 8R traktorokat és S, illetve W sorozatú kombájnokat szerelnek össze. 

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a Rio Tinto Plc, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata azt a tervét, hogy megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az orosz vállalkozásokkal. A Rio Tinto többségi tulajdonosa a Queensland Alumina (QAL) timföldfinomítónak Ausztráliában, amelyben az orosz Ruszal cégnek 20 százalékos részesedése van. Értesülések szerint a Rio Tinto valamilyen formában meg akarja szüntetni ezt a partnerséget. A Rio Tinto emellett üzemanyagot és egyéb termékeket vásárol Oroszországból egyebek között a mongóliai Oyu Tolgoi arany- és rézprojekt számára.

Macron szerint nem reális a tűzszünet
március. 10. csütörtök 18:36

Senki által nem elfogadhatóak Putyin tűzszünetre vonatkozó feltételei - erről Emmanuel Macron beszélt az EU-csúcs előtt. A francia elnök arról is beszélt, nem lát a következő napokban, de talán hetekben sem diplomáciai megoldásra lehetőséget. Azt mondta, bár optimista, nem tartja reálisnak a tűzszünetet. 

Részletes tájékoztatást adtak ki a menekültek ellátásáról
március. 10. csütörtök 17:42

Magyarország teljeskörűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt írták: az egészségügyi ellátás protokollját Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti. E szerint a kormány biztosítja a Magyarországra érkező ukrajnai menekülőknek - szükség szerint - a gyógyszert, a kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátást. Jogosultak tehát egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra és védőoltásokra is - tette hozzá. Az Emmi közleménye szerint a menekülőket már a határ menti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi csapatok várják a nap 24 órájában és gondoskodnak a menekülők egészségügyi szűréséről, ellátásáról, koronavírus-teszteléséről, szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy minden Magyarország területén jogszerűen tartózkodó, Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgár, ukrán-magyar kettős állampolgár, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodó és onnan Magyarországra menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosult térítésmentesen vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra. Magyarország biztosítja nekik az egészségügyi alapellátást, a sürgősségi ellátást és a krónikus ellátást is.   

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely szerinti területi ellátási kötelezettségű háziorvos biztosítja, aki - ha szükséges - a területi ellátást adó kórházba utalhatja a beteget. Sürgősségi ellátás esetén a betegek szállítása az Országos Mentőszolgálat bevonásával történik. A települési önkormányzat által biztosított ügyeleti ellátást ugyancsak igénybe vehetik, és a védőnő a körzetében tartózkodó menedékesnek felajánlja a védőnői gondozás lehetőségét is - fejtették ki. A védőoltásokat a háziorvosnál, illetve a házi gyermekorvosnál kaphatják meg. Felvehetik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást, valamint a (kanyaró, rubeola, mumpsz ellen védelmet adó) MMR-oltást is - közölték. A betegeknek a szükséges gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket vényen rendeléssel biztosítják. Ezeket az érintettek sürgős szükség esetén ingyenesen, egyéb esetben a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultak által fizetendő díjjal megegyező összegért válthatják ki. A gyógyszertárak ilyenkor a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóságnak kiállított számlát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével számolhatják el. Az Emmi kitért arra is, hogy ha az egészségügyi ellátás közben nyelvi akadály merülne fel, akkor az ingyenesen hívható 1812-es telefonszámon tolmács vehető igénybe.

 

Putyinhoz utazott közvetíteni a volt német kancellár
március. 10. csütörtök 17:14

Moszkvába utazott Gerhard Schröder volt német kancellár, hogy megpróbáljon közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az Ukrajna ellen indított háború ügyében - jelentette csütörtökön a Politico amerikai hírportál európai kiadása. Gerhard Schröder az ukrán fél kérésére keresi fel a barátai közé tartozó orosz elnököt - mondta Matthew Karnitschnig, az Axel Springer német médiacsoporthoz tartozó Politico európai kiadásának főmunkatársa az ugyancsak az Axel Springerhez tartozó Welt német hírtelevízióban. Hozzátette, hogy a német szövetségi kormányt tájékoztatták Gerhard Schröder moszkvai útjáról. Szintén a Politico európai kiadása írta meg a napokban, hogy a volt kancellár körül állami alkalmazottként dolgozó stáb mind a négy tagja felmondott, mert vállalhatatlannak ítélte Schröder véleményét az Ukrajna elleni orosz támadásról. 

Hidegzuhany Brüsszelből Ukrajnának: szó sem lehet gyors EU-tagságról
március. 10. csütörtök 17:01

Az Európai Unió vezetői csütörtökön közölték Ukrajna vezetőivel, hogy nincs gyors módja annak, hogy az ország csatlakozzon az Unióhoz. Ezzel szertefoszlottak Kijev gyors csatlakozásról szőtt reményei, amit kilenc közép-európai ország, köztük Magyarország is támogatott. Erről Rutte holland miniszterelnök beszélt csütörtökön. (AFP)

Visszatér az élet Kijevben
március. 10. csütörtök 16:59

Kezd visszatérni az élet Kijev utcáin, egyre több autót látni és egyre többen vásárolnak a boltokban – ezt tapasztalja az Index tudósítója az ukrán fővárosban. Kiss Dániel szerint optimizmus van a levegőben, ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban megduplázódtak a torlaszok számai az utcákon.