Nagyvilág

Az Egyesült Államok betiltja az orosz olajimportot Ukrajna inváziója miatt, az ENSZ 2 millió menekülttel számol– élő tudósítás

Gavra Gábor Regele Tünde
NAÜ: romlik a helyzet az egykori csernobili atomerőműben
március. 9. szerda 5:20

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták - közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A tájékoztatás szerint a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. 

Izrael ideiglenesen huszonötezer embert fogad be Ukrajnából az orosz invázió miatt
március. 9. szerda 5:08

Az ország kezdetben húszezer ukrán állampolgárnak nyújt védelmet, akik már a háború kitörése előtt Izraelben tartózkodtak - közölte kedd este Ajelet Saked belügyminiszter.    A politikus szerint ötezer háborús menekült vízumot is kap. Az emberek ezzel addig maradhatnak Izraelben, amíg hazájukban folynak a harcok. 

A Coca-Cola és a Pepsi is felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban
március. 9. szerda 5:01

A Coca-Cola közölte, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét az országban, írja a Guardian. A cég bejelentését követően nem sokkal a Pepsi is jelezte, hogy ugyanígy tesznek, tiltakozva Oroszország ukrajnai offenzívája ellen.

Kubai elnök: a gazdasági nyomás Oroszország ellen nem fog hozzájárulni a rendezéshez
március. 8. kedd 20:25

Az Oroszország ellen hozott nyugati gazdasági szankciók nem járulnak hozzá az Ukrajna körül kibontakozott válság rendezéséhez - jelentette ki az MTI beszámolója szerint kedden Miguel Díaz-Canel kubai államfő

Fegyvert fog Putyin ellen a Fradi volt edzője
március. 8. kedd 20:02

Szerhij Rebrov a szezon után csatlakozik a háborúhoz.

A Ferencvárossal háromszor magyar bajnoki címet nyerő ukrán edzőnek két mérkőzésen kell még az al-Aint irányítania, de ezután hazatér – számol be a 24.hu az Indipendent nyomán.

CIA: 14 ezer háború ellen tüntető oroszt tartóztattak le
március. 8. kedd 19:43

Bill Burns, a CIA igazgatója kedden az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt azt vallotta, hogy körülbelül 13-14 ezer orosz állampolgárt tartóztattak le, amiért tiltakoztak Oroszország ukrajnai inváziója ellen - írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu. 

Orbán Londonban: Elítéljük Oroszországot, de nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg
március. 8. kedd 19:26

A miniszterelnök a többi V4-ország vezetőjével és Boris Johnson brit kormányfővel tárgyalt, és újra határozottan kiállt a gáz- és olajszankciók ellen – amelyeket nem sokkal később a britek és az amerikaiak is bejelentettek. 

Az eseményről bővebben itt írtunk. 

A McDonald’s bezárja az összes oroszországi éttermét,
március. 8. kedd 19:00

A McDonald’s bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja az összes éttermét és szünetelteti az összes oroszországi tevékenységét.

A gyorsétteremlánc óriási népszerűségnek örvend Oroszországban: 850 üzletükben 62 ezer alkalmazott dolgozik.

Az UNICEF ukrajnai szervezetének adja pénzdíjait a világhírű teniszező
március. 8. kedd 18:35

A korábbi világelső Andy Murray azt mondta, hogy az év hátralévő részében a teniszversenyeken kapott pénzdíját az UNICEF ukrajnai szervezetének ajánlja fel (AFP).

 

 

Cégek, egészségügyi és oktatási intézmények is segítenek a menekülteknek
március. 8. kedd 18:15

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény sürgősségi ambulanciával, Lelki Krízis Gyermekambulanciával és ingyenesen hívható zöld számmal segíti a menekültek betegellátását.   Az Ukrajnából érkezett, egészségügyi ellátásra szoruló gyermekeket a hét minden napján 0-24 óráig fogadják, a +36 80 200 223-as telefonszámon pedig sürgősségi forródrótot nyitottak, amely egész nap ingyenesen hívható a gyermekegészségügyi ellátással kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. A kommunikációt szükség esetén ukrán tolmács segíti.   A +36 30 44 34 751-es telefonszámon elérhető Lelki Krízis Gyermekambulancián külön specialisták segítik a háború és az otthon elhagyásával járó stressz, valamint a veszteségek és a gyász feldolgozását - írták.