Nagyvilág

Budapestre hívták tárgyalni a feleket, megsemmisült a kijevi hőerőmű - élő tudósítás

Gavra Gábor Szabó Bettina Szabó Bianka Nagy Teodóra Regele Tünde
Zelenszkij az izraeli kormányfő közvetítését kéri Putyinhoz
február. 25. péntek 21:16

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt a telefonbeszélgetésükön, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon - jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató pénteken.

Izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Bennett miniszterelnöknek a pénteki beszélgetésükön, hogy Jeruzsálemben, és nem Minszkben folytassanak tárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között.   

Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre. 

Borrell: ha szükség van rá, újabb szankciós csomagra teszünk javaslatot
február. 25. péntek 21:14

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli pénteki tanácskozását követő sajtótájékoztatóján, nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy szükség esetén harmadik, Oroszország elleni szankciócsomagra is tesznek javaslatot.

Szijjártó felajánlotta az orosz és ukrán félnek, hogy Budapesten tárgyaljanak
február. 25. péntek 21:05

A külügyminiszter hangsúlyozta: mi a békében vagyunk érdekeltek, és ha a helyszínnel ehhez hozzá tudunk járulni, az jó. A felek most egyeztetnek erről a javaslatról.

 

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/996511957626225/

 

Szombattól hívható a 1357-es segélyvonal
február. 25. péntek 20:52

Szombattól hívható a 1357-es nemzeti segélyvonal, amelynek hívásával 500 forinttal lehet támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást - jelentette be a kormányszóvivő közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében pénteken.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: a magyarok már számtalanszor bebizonyították, hogy ha baj van, akkor összefognak. Ezért a kormány elindítja a Híd Kárpátaljáért programot, amely keretében mindenkinek van lehetősége segíteni.  Tájékoztatása szerint szombattól hívható a 1357-es nemzeti segélyvonal, amelynek hívásával 500 forinttal lehet támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást. Ezen kívül egy számlaszámot is nyitott a kormány az adományoknak, melynek számlaszámát - 11711711-22222222 - a videóban is közölték.

Az orosz hadsereg megsemmisítette a kijevi hőerőművet
február. 25. péntek 20:39

Vitalij Klicsko, a város polgármestere jelentette be a hőerőmű megsemmisülését. Klicsko korábban már jelezte, hogy három-öt percen belül öt robbanás is hallatszott egy Kijev észak részén fekvő erőműből. "A helyzet minden túlzás nélkül nagyon fenyegető Kijevben. Az éjszaka, a hajnal nagyon nehéz lesz" - mondta a város polgármestere a 444 szemléje szerint. 

Cseh Katalin Kárpátalján tárgyalt
február. 25. péntek 20:34

A Momentum EP-képviselője Facebook-oldalán tudatta, hogy Ungvárra érkezett, hogy  az ott élőktől első kézből értesülhessen arról, mit okoz a háború és mit tud tenni Európa azért, hogy minél hamarabb béke legyen.

Cseh Katalin kárpátaljai magyarokkal, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével, Volodimir Csubirkóval is találkozott, aki tájékoztatta a legfrissebb fejleményekről. A felek egyetértettek abban, hogy Putyin háborúja Ukrajna ellen támadás az egész európai civilizáció ellen is. Cseh Katalin megígérte a kárpátaljai politikusnak és a megbeszélésükön jelenlévő kárpátaljai magyaroknak is, hogy az EP-ben azért fog dolgozni, hogy minél erősebb Oroszország elleni szankciókat kényszerítsenek ki az Európai Tanácsból, a tagállami állam- és kormányfőkből - áll a bejegyzésben.

 

https://www.facebook.com/csehkatalin.momentum/posts/499837584840705

 

Így segítenek a szállásadók az Ukrajnából érkezőknek
február. 25. péntek 20:26

 

https://www.facebook.com/utazomajom/posts/4776069395803399

 

Belgrád továbbra sem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz
február. 25. péntek 20:15

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében.

A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében. Szerbia támogatja Ukrajna területi egységét, és annak megsértését hibás lépésnek tartja. A béke és a stabilitás kulcsfontosságú Szerbia számára - szögezte le az elnök.

Johnson: a brit kormány Putyin és Lavrov elleni célzott szankciókra készül
február. 25. péntek 20:00

A brit kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter elleni célzott szankciók "azonnali" érvényesítésére készül az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul - közölte pénteken a NATO-társállamok vezetőivel Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson a szövetség pénteki virtuális csúcsértekezletének résztvevőihez szólva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet kezd kibontakozni, és Putyinnak a hidegháború után kialakult rend felforgatását célzó "revansista" törekvései vannak.

 

Oroszország korlátozza a Facebook-hozzáférést
február. 25. péntek 19:48

A BBC arról ír, Oroszországban korlátozzák a Facebook-hozzáférést, mert az szerintük "cenzúrázza" az orosz médiát. Az állami hírközlési hatóság azt közölte, a Facebook figyelmen kívül hagyta négy orosz médium korlátozásának feloldására vonatkozó kérését. Egyelőre nem világos, hogy Oroszorzság milyen korlátozásokat fog bevezetni, korábban már lassították a Twitter sebességét. 

Nick Clegg, a Meta alelnöke elmondta, hogy a közösségi médiavállalat elutasította az orosz hatóságok kérését, hogy szüntesse be a négy médiaszervezet ellenőrzését.