Nagyvilág

Charlie Hebdo: a mai lap nagy része durva szexuális szatíra

Dieudonné M'bala M'balát megint elvitték
január. 14. szerda 21:35

Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség. Az ügyészség pedig este közölte: a férfinak a büntető bíróságon kell majd felelnie a vádakra. A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét. A humorista ellen hétfő este indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Miután az idézésre nem jelent meg az ügyészségen, szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

Már hajnalban elkapkodták a Charlie Hebdót
január. 14. szerda 21:12

Megszívatná a szélsőséges iszlamistákat a német kormány
január. 14. szerda 20:03

A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot szerdai berlini ülésén. Bővebben...

Háborog a főmufti
január. 14. szerda 18:22

Mohamed Ahmed Huszein jeruzsálemi főmufti szerint sérti a muzulmánokat a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerdai számának címlapja, amelyen egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra látható. "Ez a címlap világszerte közel kétmilliárd muzulmán érzéseit sérti. Ezek a rajzok ártanak az iszlám, a judaizmus és a kereszténység hívei közötti kapcsolatoknak" - fogalmazott közleményében a vallási vezető.

"Hiba a párizsi terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni"
január. 14. szerda 17:42

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint hiba a múlt heti franciaországi terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni - ezzel a párt társelnöke az LMP frakcióvezetőjének szavaira reagált. Szigetvári Viktor az MTI-hez eljuttatott közleményében a szerdai, frakcióvezetői egyeztetésre utalva azt írja, az Együtt üdvözli a terrorizmus elleni fellépés ügyének kiemelt kezelését. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ez nem járhat a szabadságjogok indokolatlan korlátozásával. A politikus emellett súlyos és kártékony félreértésnek nevezi Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének a szerdai egyeztetés után elmondott azon szavait, amelyek szerint a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját. Szigetvári Viktor úgy fogalmaz: tiszteletben tartva Schiffer András ökopolitikai és baloldali meggyőződését, elhibázottnak gondolja az Európán belüli vallási fundamentalizmusra hivatkozó múlt heti terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni. Szigetvári Viktor szerint a szabadkereskedelemnek és a szociális piacgazdaság rendszerének vannak működési problémái, amelyek kijavítása, csillapítása globális feladat, de ezek a problémák a brutális terrortámadások indokául nem szolgálhatnak.

Elkapkodták a 3 millió Charlie-t
január. 14. szerda 16:03

Úgyhogy a kiadó úgy döntött, hogy 5 milliót nyom belőle. A Charlie Hebdót eddig 60 ezer példányban nyomtatták hetente. Most csak az Air France rendelt 20 ezret a járataira.

Terrorellenes fellépésről döntöttek
január. 14. szerda 14:30

Frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg a parlamenti pártok frakcióvezetői az össznemzeti ügynek tartott terrorellenes fellépésről rendezett szerdai budapesti egyeztetésükön.

LMP: a terrorizmus és a bevándorlás összekeverése hangulatkeltés
január. 14. szerda 13:50

Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megegyezést - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. A társelnök hozzátette: azt viszont világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják.

Az LMP meggyőződése, hogy a rendészeti, bevándorlás politikai intézkedések csak tűzoltásra jók, ugyanis a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját - közölt. Éppen ezért Magyarországnak és az uniós tagállamoknak az az érdeke, hogy az EU-nak legyen stratégiája a globális "egyensúlytalanságok" hosszú távú felszámolására - mondta. Az LMP abban viszont nem lesz partner, hogy a terrorizmus elleni fellépésre hivatkozva korlátozzák a magyar emberek szabadságát, alapvető jogait - jelentette ki.

Boszniában készült a merénylők egyik tölténye
január. 14. szerda 13:15

Boszniában készült a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert meggyilkoló párizsi merénylők egyik tölténye – mondta szerdán Zivko Marjanac bosznia-hercegovinai védelmi miniszterhelyettes. A szarajevói Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozva Marjanac elmondta, az egyik töltényre az volt írva, hogy "IK Konjic 1986". A rövidítés a boszniai Igman Konjic vállalatot takarja, de mivel ez a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) kötelékében működött abban az időben, az összes volt Jugoszláv tagállamban fellelhető ilyen töltény Macedóniától Szlovéniáig – mondta.

A miniszterhelyettes kizártnak nevezte, hogy a lőszer a jelenlegi bosznia-hercegovinai fegyveres erők raktárából került volna Franciaországba. Hangsúlyozta, hogy Boszniában, ahol az 1990-es években háború volt, még ma is minden házban található legalább húsz töltény. Emellett az Igman Konjic vállalat ma is gyárt lőszert, és az Egyesület Államokba is szállít - tette hozzá. A Dnevni Avaz közben arról is beszámolt, hogy Szíriában életét vesztette egy újabb boszniai fiatalember, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán harcolt. A rendőrség adatai szerint eddig 26 boszniai származású iszlamista harcos halt meg a szíriai harctéren.

Vona: van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között
január. 14. szerda 13:01

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán.

Vona Gábor szerdán Budapesten újságíróknak a frakcióvezetők egyeztetése után azt is javasolta, hogy a szakbizottságok tisztázzák, van-e a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés. A Jobbik szerint van, az MSZP szerint nincs - mondta, és ezzel indokolta azt is, miért nem tartja sikeresnek az egyeztetést. Az ellenzéki politikus megfontolásra javasolta, hogy a lakossági panaszok miatt tegyék zárttá a menekülteket befogadó állomásokat, illetve legyen vita tárgya az önálló határőrség visszaállítása.