Itthon

Gulyás: ha nem lesz megoldás az Erasmus-ügyben, a kormány kifizeti a költségeket és bírósághoz fordul

Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől
január. 12. csütörtök 10:48

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta: Magyarország a magas költségek miatt vélhetően visszalép a rendezéstől, így Svájc és Ausztria lehet a házigazdája a tornának.

Nem megy Orbán Ukrajnába
január. 12. csütörtök 10:45

Nincs napirenden miniszterelnöki látogatás - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely kijevi látogatása után várható-e, hogy Orbán Viktor Ukrajnába megy. 

"Szánalmas és borzalmas" a napelem-pályázat teljesítménye
január. 12. csütörtök 10:26

Azzal kapcsolatban, hogy a 43 ezer napelem-pályázatból 41 pályázatra ítéltek meg 71 millió forintot, a miniszter azt mondta: „nem lehet vitatni, hogy a hiba az állam oldalán van”. Majd hozzátette, hogy a 43 ezer pályázatból, ahol beérkezett előlegigény az 3750 pályázat. „Ha az államigazgatás úgy működött volna, ahogy az elvárható, és ebben az esetben nem így volt, és ezért elnézést kérek, akkor 3750 pályázatot kellett volna kifizetni. Ehhez képest olyan szinten szánalmas és borzalmas ez a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, hogy nem is mondom, mennyit fizettünk ki” – válaszolta az ATV kérdésére a miniszter. Azt ígérte, hogy ebből a 3750-ből 813 január végére kifizethető, és 1,2 milliárd forint is kifizethető. 

Ha az infláció miatt szükséges, kész a kormány a nyugdíjkorrekció kifizetésére
január. 12. csütörtök 10:15

Az ATV kérdésére, miszerint évközi nyugdíjkorrekcióra sor kerül-e a jósolt 26 százalékos infláció miatt, a miniszter elmondta: szerint évek óta világos szabály, hogy reál nyugdíjcsökkenés nem következhet be.

Gulyás Gergely szerint a kérdés, hogy 15 százalék fölött lesz-e az infláció, ha az adatokból látszik augusztusban, hogy magasabb lesz, akkor kifizetik legkésőbb novemberben a különbözetet, ha előbb látszik, akkor, ahogy eddig is, előrehozzák a nyugdíjkorrekció kifizetését.

Debreceni akkumulátor-ügy
január. 12. csütörtök 10:07

Nyomozást indítottak a kínai hatóságok a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen. Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li házi őrizetbe került – adta hírül a 24.hu.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban a Kormányinfón azt mondta: ha megfelel a valóságnak a hír, meg kell nézni, hogy ez érinti-e a cég működését, ha érinti, akkor meg kell vizsgálni, érinti-e a beruházást, ezt követően lehet arról dönteni, hogy bármilyen változtatásra a támogatásban szükség van-e.

A miniszter azt is elmondta, hogy hivatalos tájékoztatást nem kaptak még erről. 

Összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhatnak
január. 12. csütörtök 9:46

Az Európai Bizottság azért döntött úgy, hogy kizárja a magyar alapítványi fenntartású egyetemeket az Erasmus-programból, mert kritizálják, hogy fideszes politikusok vannak a kuratóriumban, a hírek szerint jelezték is a magyar kormány felé ezt. Az ATV kérdésére a miniszter azt mondta: a kormány visszahívni senkit nem tud, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott. Mint mondta, nem tudják, mit akar a Bizottság, mert most ezt kommunikálják, de tárgyaltak velük, és azt a politikai döntést meghozták, hogy ha ez az igény, erre hajlandó a kormány, azonban nem volt ilyen kérés. Hozzátette: ha a Bizottság megmondja, mit akar, szívesen tárgyalnak velük. 

Napelem-pályázatok
január. 12. csütörtök 9:44

A napelemes-pályázatok kifizetésének beindításán vannak. Az adminisztráció jóval több ideig tartott, mint amennyire számítottak, ezért a miniszter elnézést kért. 

Pedagógus-tüntetések
január. 12. csütörtök 9:38

Gulyás a pedagógus egyhetes demonstrációjával kapcsolatban arról beszélt, azt az egyet kérték a pedagógus szakszervezetektől, hogy tartsák be a törvényeket. Azt reméljük, hogy január elsejéig visszamenőlegesen is kifizethetjük a megemelt béreket, amihez az kell, hogy az uniós pénzekhez hozzájussanak - mondta. 

Nemzeti konzultáció
január. 12. csütörtök 9:38

A hét második felében várhatóak a nemzeti konzultáció eredményei – tudatta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivó.

Költségvetés
január. 12. csütörtök 9:17

A kormány áttekintette a költségvetést, amit jövő héten az Országgyűlés elé benyújtanak, ezt márciusban el is fogadhatják. A legfontosabb a gazdasági helyzet elemzésénél a miniszter szerint, hogy mindenféle pánikkeltő nyilatkozatokat hallhattunk, de az látható, hogy a 2022-es növekedés - a még nem végleges adatok alapján - 4,5 százalékos lesz. Az államadósságot 73,5 százalékra sikerült mérsékelni. 2022 első 10 hónapjában az infláció ellenére a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek - sorolta Gulyás Gergely. 

A következő költségvetés is a rezsivédelem költségvetése. 2023-ban sok gazdasági veszéllyel szemben kénytelenek fenntartani a rezsivédelmet, a gazdaságot. Jövőre is csökkentik a hiányt 3,9 százalékra, és az államadósságot is. A családtámogatásokra fordítandó összegeket nem csökkentik, sőt, azokat bővítik, az SZJA-mentesség 30 éves korig meghosszabbodik. 

Az átlagnyugdíj idén januárban 208 800 forint volt, ami a költségvetés legnagyobb kiadása.