Itthon

Február 15-től három oltás kell az oltási igazolványhoz, jön a negyedik oltás szabályozása

Újabb látogatásra érkezne Budapestre Ferenc pápa
január. 13. csütörtök 12:48

A Pesti Srácok kérdésére a miniszter elmondta: Vatikán részéről érkezett olyan jelzés, hogy az Eucharisztikus kongresszus után újabb látogatásra érkezne Budapestre Ferenc pápa.

10-20 milliárd forintos kárt okoz a kereskedőknek az élelmiszer árának korlátozása
január. 13. csütörtök 12:38

10-20 milliárd forintos kárt okoz a kereskedőknek és hasznot hoz a vevőknek az élelmiszer árának korlátozása - árulta el a HVG kérdésére.

Március 10-én lesz az államfőválasztás
január. 13. csütörtök 12:34

Február 21-én kezdődik a tavaszi ülésszak és március 10-én zárul - árulta el a Telex kérdésére a miniszter.

Az államfőválasztás március 10-én lesz.

Mekkora lesz az inflációcsökkentés?
január. 13. csütörtök 12:13

Az Mfor kérdésére, miszerint mekkora inflációcsökkentést várnak az élelmiszerárak korlátozásától, Gulyás azt mondta, hogy az összes eddig bejelentett intézkedés az infláció 2 százalékos csökkentésére alkalmas.

Sztojka-ügy: nem vizsgálja a kormány
január. 13. csütörtök 11:26

Sztojka Attila kormánybiztos által elmondottakra úgy reagált a miniszter: nem vizsgálják az ügyet. Gulyás nem hallotta a hangfelvételeket, ezért azokról nem tud nyilatkozni.

A pékségeknek nagy veszteség lett volna, ha a kenyér árát korlátozzák
január. 13. csütörtök 11:15

Az RTL Klub kérdésére elmondta a miniszter, hogy a csirkefarhát árát is korlátozzák, bár ezt a miniszterelnök a szerdai bejelentésében kihagyta. A magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyér árát korlátozzák, ezért csak a lisztét korlátozták.

Le lehet iratkozni a kormány hírleveléről?
január. 13. csütörtök 11:01

A Telex írt arról, hogy többen nem tudnak leiratkozni a kormány hírleveléről, hiába kérik, hogy töröljék az email-címüket. Gulyás ezzel kapcsolatban az ATV kérdésére elmondta: világos szabályai vannak az adatkezelésnek, ezt be kell tartani, az a helyes, ha valaki le akar iratkozni, akkor le tudjon.

A héten fog megjelenni a negyedik oltásról szóló szabályozás
január. 13. csütörtök 10:53

A második oltástól számítva hat hónapig érvényes a védettségi igazolvány, ami február 15-től oltási igazolvánnyá változik. A mostani szabályok szerint 500 fő feletti rendezvényre nem mehet, aki nem lesz oltási igazolványa - mondta az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy milyen korlátozások lesznek érvényesek az oltatlanokra.

A negyedik oltásról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, miután egymásnak ellentmondó információt lehetett eddig hallani a kormány tagjaitól. Kásler Miklós pár napja arról beszélt, hogy szükség lesz negyedik oltásra, míg Orbán Viktor decemberben még úgy fogalmazott, nem szeretne ementáli sajt lenni.

Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat - árulta el. Az erről szóló szabályozás a héten fog megjelenni. A negyedik oltást még nem teszik kötelezővé - árulta el az ATV kérdésére a miniszter. 

Miért nincs ingyenes tesztelés itthon?
január. 13. csütörtök 10:53

Arra a kérdésre, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a tesztelés, azt mondta: a kormány mindig azon az állásponton volt, hogy nem a tesztelés a megoldás a vírus ellen, és egyébként is sok cég biztosít ingyenes teszteket itthon.

Gulyásnak nincs tudomása arról, hogy azt az uniós pénzt, amit az ingyenes tesztelésre adnak a tagállamoknak, a magyar kormány elfogadta-e, és ha igen, akkor azt tényleg az ingyenes tesztelésre fordították-e

Három hónapra hozták meg az élelmiszerárstopot
január. 13. csütörtök 10:46

Három hónapra hozták meg az élelmiszerárstopot, ami meghosszabbítható - árulta el a miniszter az ATV kérdésére. Október közepén inflációs nyomás még nem volt Magyarországon, ezért tértek vissza ehhez az időponthoz - mondta.

Azok, akik nem tartják be az intézkedéseket, részükre többszintű szigorú szankciórendszer lesz, ennek része lesz a pénzbírság, viszont többszöri bírság után akár üzletbezárás is lehet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fontolták meg az áfacsökkentést, azt válaszolta: kisebb mértékben csökkentek volna úgy az árak.

Ezek azok az élelmiszerek, amelyek alapvetőknek tekinthetők, ezért választották ezeket az élelmiszereket - mondta az ATV kérdésére.