Itthon

Lezárták a horvát-szerb határt, Röszkén helyreállt a rend - frissül

Migrációkutató Intézetet állított fel az ELTE
szeptember. 18. péntek 8:09

Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - közölte az intézmény az MTI-vel, jelezve azt is: a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat hoztak létre az ELTE karain. Mint írják, a migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült továbbá egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.

Orbán: már fogtunk terroristát
szeptember. 18. péntek 7:44

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

"Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon" - mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Orbán Viktor arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy a magyar hatóságok már fogtak terroristát. Mint fogalmazott, "tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről".

Aggódnak a külügyminiszterek
szeptember. 18. péntek 7:05

Aggodalmának adott hangot a magyar és a szlovén külügyminiszter amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorló-ellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra - tájékoztatta péntek reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t. Szijjártó Péter és Karl Erjavec telefonon egyeztetett a migrációs helyzetről - közölték. A két politikus egyetértett abban, hogy fontos a schengeni határok megvédése.

Karl Erjavec

Beléphetett Szlovéniába 150 migráns
szeptember. 18. péntek 6:20

Vonaton érkeztek csütörtök délután Dobova határállomásra a Zágráb és Zürich között közlekedő vonaton, és a hatóságok első terve szerint visszaküldték volna őket. A szlovén rendőrség közölte, hogy egy menekültközpontban helyezik el a migránsokat, Postojna városban.

Milliók jöhetnek még Szijjártó szerint
szeptember. 18. péntek 6:16

Harminc-harmincöt millió olyan emberről írnak az elemzésekben - emlékeztet a Magyar Időkben a külgazdasági és külügyminiszter -, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak, ezért kulcsfontosságú a külső határok védelme, és ezt a kérdést az Európai Unió kissé elhanyagolta. Szijjártó Péter a lap pénteki számában megjelent interjújában rámutatott: kicsit olyan, mintha az európai vezetők félnének néven nevezni azt, amivel szemben állnak, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik. Több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál.

Szijjártó Péter

Lezárták a horvát-szerb határt
szeptember. 18. péntek 6:11

A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség. Részletek itt.

Már 500 migránst fogtak Baranyában
szeptember. 17. csütörtök 23:11

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd "rendőrségi objektumokban" előállítják őket. Hozzátette: a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak. A szóvivő kitért arra, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. Popovics Dejan arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a migránsok a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta: nem kíván találgatásokba bocsátkozni. Az illegális bevándorlók csütörtökön délután jöttek először nagyobb számban a magyar-horvát határon át Baranyába, s Illocska, Old és Sárok térségében bukkantak fel. A rendőrség korábban azt közölte: "A szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot".

Szervezetlenség Tovarnikban
szeptember. 17. csütörtök 22:28

Az ATV híradós munkatársa a helyszínről arról számolt be, hogy  horvát hatóságok nem bírják a "rohamot", és szervezetlenség uralkodik a 2775 fős városban. A rendőrök azt modnték, hogy közel 50-100 migráns érkezik gyalog Szerbiából, még most is. Főleg a zöldhatáron vagy a vasúti síneken érkeznek. A horvát határhoz buszokkal érkeznek. Ennek ellenére még nyugodt, de feszült a légkör.

Forrás: ReutersForrás: Reuters

Ez a helyzet most Tovarnikban
szeptember. 17. csütörtök 21:55

Forrás: ReutersForrás: ReutersForrás: ReutersForrás: ReutersForrás: Reuters

Káosz Tovarnikban
szeptember. 17. csütörtök 21:40

A reuters hírügynökség értesülései szerint a horvát határvárosnál, Tovarniknál kaotikus állapotok kezdenek kialakulni, mivel ma most indulnak az utolsó buszok Zágrábba, és minden migráns szeretne feljutni rá. A rendőrök probálnak rendet teremteni.

Forrás: ReutersForrás: Reuters