Itthon

Horthyt védte Rétvári, a Jobbikot antiszemitának nevezte - percről percre

A PM az egykulcsos jövedelemadót bírálja
november. 4. hétfő 15:29

A PM-es – formailag független – Scheiring Gábor az egykulcsos adót bírálta interpellációjában. Szerinte a kis- és a közepes jövedelműektől ez a rendszer elvesz és növeli a társadalmi egyenlőtlenséget. Nőtt a szegénységi ráta, ugyancsak nőttek a jövedelmi különbségek – vélte a politikus.

A reagáló Cséfalvay Zoltán szerint a személyi jövedelemadónak nem a újraelosztás a feladata. Hangsúlyozta: az egykulcsos jövedelemadó fehéríti a gazdaságot és serkenti a teljesítményt.

Scheiring Gábor nem fogadta el az államtitkári választ, de a kormánytöbbség igen: 179 igen, 58 nem és 3 tartózkodással. Negyedszer történt meg, hogy az ellenzék szavazatai kellettek a határozatképességhez.

Ezzel vége az interpellációknak és parlamenti tudósításunknak.

Kormánypárti interpelláció II. rész
november. 4. hétfő 15:14

A kereszténydemokrata Seszták Oszkárnak a kereszténydemokrata államtitkár, Soltész Miklós válaszol. Mivel a kormánypárti képviselő elfogadja a választ, arról nem szavaz a Ház.

Harmadszor is segít az ellenzék
november. 4. hétfő 15:12

Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy az aránylag ki tartozások is hatalmas összegekre duzzadhatnak. Maffiózó adósságbehajtók kifejezetten erre szakosodtak, „tízezrek életét téve tönkre Magyarországon”.

A kormány a védtelen kisemberek oldalán áll – reagált Fónagy János államtitkár. Szerinte az adósságbehajtás felügyeletét a kormány új alapokra helyezi.

A jobbikos képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlamenti többség azonban igen: 190 igen szavazattal, 43 ellenében, egy tartózkodással elfogadta azt. A mostani ülésszakon harmadszor segített az ellenzék a kormánynak az interpellációk elfogadásánál, hiszen az összes országgyűlési képviselőnek nem több, mint a fele szavazott igennel.

Ismét az ellenzék szavazatai segítenek a kormánynak
november. 4. hétfő 15:03

Tesz-e érdemi lépést a Gödöllőt és környékét – mintegy háromszázezer embert – érintő szemétszállítási anomáliák megszüntetésére? – kérdezte a szocialista Szabó Imre.

Illés Zoltán államtitkár Gémesi György gödöllői polgármestert bírálta, amiért nem hajlandó a szemétszállítás költségeit nyilvánosságra hozni.

A Pest Megyei Közgyűlés volt elnöke nem fogadta el az államtitkári választ, de a parlamenti többség igen: 190 igen szavazattal, 37 ellenében, 27 tartózkodással igen – azaz ismét az ellenzéki szavazatok biztosították a határozatképességet, így az interpellációra adott államtitkári válasz elfogadását.

Kormánypárti interpelláció I. rész
november. 4. hétfő 14:52

A fideszes Kara Ákos elfogadta Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszát, így arról nem szavazott a Ház. Közben az elnöki pulpituson Kövér Lászlót a szintén fideszes Lezsák Sándor váltotta.

Hoffmann Rózsa: vannak kormányzati hibák
november. 4. hétfő 14:44

Osztolykán Ágnes a tankönyvrendelések közti anomáliákat bírálta, melyek felelősei az ellenzéki képviselőnő szerint a minisztériumban ülnek. „Mire ez a paranoid bizalmatlanság a piaci szereplőkkel […] szemben?” – kérdezte.

A válaszoló Hoffmann Rózsa úgy vélte: a tankönyvek és a tanítási tartalmaknak nagyrészt egyezniük kell. Úgy folytatta: bár vannak kormányzati hibák, de Osztolykán interpellációja tele van hamis állításokkal.

Az LMP-s képviselőnő nem fogadta el a választ, de a Ház 198 igen szavazattal, 59 ellenében, 1 tartózkodással igen.

Jobbik: a magyar termőföld nem marad magyar kézben
november. 4. hétfő 14:35

A jobbikos Magyar Zoltán szerint – főleg Nyugat-Magyarországon – a magyar termőföld már teljesen idegen – főleg osztrák és német – kézbe került. Egymillió hektárból mennyit fog tudni visszaszerezni a kormány a ciklus végére? – kérdezte.

A reagáló Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár szerint nem igaz a Jobbik azon állítása, miszerint a magyar föld magyar tulajdonban maradása érdekében.

Magyar Zoltán nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés igen: 195 igen szavazattal, 36 nem ellenében, tartózkodás nélkül.

Ellenzéki szavazatok segítségével fogadják el az első interpellációra érkezett választ
november. 4. hétfő 14:27

Tukacs István a takarékszövetkezetek önállóságának megnyirbálása miatt interpellált. Szerinte „egy új hír szerint a kormány nem elégszik meg ennyivel”, hanem politikai okokból több mint százmilliárd forintot kíván elhelyezni a szektorban.

Az Országgyűlés nem csorbította a takarékszövetkezetek tulajdonosainak jogait – válaszolt Fónagy János. Az államtitkár szerint a húsz évvel ezelőtti kétmillió főről százezer forintra csökkent a szövetkezeti tagok száma. Visszautasította, hogy a postafiókok és a takarékszövetkezet fuzionálnának.

Tukacs István nem fogadta el a választ, de a Ház 176 igen szavazattal, 58 nem ellenében, 1 tartózkodással elfogadta azt, azaz a kormány az ellenzéki „nem” szavazatoknak köszönheti az elfogadást, hiszen önmagában nem biztosította a többséget, a 194 szavazatot.

Technikai szavazások, napirend-megállapítás, Lex Gavra
november. 4. hétfő 14:12

Vágó Gábor szerint a devizahitelesek problémájának megoldása nem megy így, egyik napról a másikra. Az LMP nem támogatja a Házszabálytól való eltérést – hangsúlyozta. Kövér szerint a Házbizottságban még más álláspontot képviselt az LMP. A Házszabálytól való eltérést nagy többséggel elfogadta a Ház.

A Ház a Lex Gavra sürgősségi tárgyalását is elfogadta.

Hétfőn benyújtott törvényjavaslatról határozhat kedden az Országgyűlés
november. 4. hétfő 14:00

Rogán Antal arra szólította fel a Bankszövetséget, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatát hozza nyilvánosságra. A frakcióvezető arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg: a Ház a Házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a kormánypártok idevonatkozó, hétfőn benyújtott törvényjavaslatát. Hangsúlyozta: százötvenezer család nem tudott élni az árfolyamgáttal. Az új javaslat ezt mindenki számára lehetővé tenné. Rogán már kedden határozathozatalt szeretne. A bíróságokat pedig arra kérte: soron kívül tárgyalja a devizahitelesek pereit.

A reagáló Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány célja, hogy a forinthiteleseket ne érje hátrány a devizahitelesekhez képest. Az árfolyamgátra eddig 170 ezer adós jelentkezett be, de most még várhatóan 150 ezer újabb adós jelentkezik be erre az új törvénytervezet alapján.

Ezzel vége a napirend előtti felszólalásoknak.