Világhíradó

Világhíradó

Friss hírek a nagyvilágból és ami mögöttük van.

Korábbi adások

 • Trumpot bírálják elődjei
  2017. október 20.

  Trumpot bírálják elődjei

  Két hivatali elődje is élesen bírálta Donald Trumpot, míg orosz kollégája, Vlagyimir Putyin kiállt mellette. Az Egyesült Államok politikai kultúrájában egyébként volt elnökök nem szokták utódjukat kritizálni.

 • Felfüggesztik a katalán autonómiát?
  2017. október 19.

  Felfüggesztik a katalán autonómiát?

  Csütörtökön lejárt a Madrid által megszabott határidő: a központi kormány azt követelte a katalánoktól, hogy azok tisztázzák: kinyilvánították-e a függetlenségüket vagy sem, valamint az alkotmányos rend helyreállítását is követelték. A határidő lejárta előtti percekben a katalán elnök egy levelet tett közzé, ám ebben a feltett kérdésre nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel, így Madrid bejelentette: a kormány megkezdi az eljárást, melynek vége akár a tartományi autonómia felfüggesztése is lehet.

 • Terroristákat keresnek a szíriai Rakkában
  2017. október 18.

  Terroristákat keresnek a szíriai Rakkában

  Az alvó sejtek felszámolása és a bujkáló dzsihadisták felderítése a cél Rakkában. Az Egyesült Államok szerint mintegy száz radikális lehet még a szíriai városban, amelyet hétfőn sikerült visszafoglalni az Iszlám Államtól. A hónapok óta folyó intenzív harcokban közel kétezer civil is életét vesztette.

 • Kurd tüntetők rohamozták meg Irak londoni nagykövetségét
  2017. október 17.

  Kurd tüntetők rohamozták meg Irak londoni nagykövetségét

  Egy maroknyi kurd tüntető megrohamozta Irak londoni nagykövetségét. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy az iraki központi hadsereg hétfőre virradóra visszafoglalta az eddig kurd kézen levő Kirkuk városát.

 • Sebastian Kurz lehet az új osztrák kancellár
  2017. október 16.

  Sebastian Kurz lehet az új osztrák kancellár

  Sebastian Kurz lehet Ausztria új kancellárja. Az Osztrák Néppárt több mint tíz éve nem látott sikert aratott, az előzetes eredmények alapján a szavazatok 31%-át tudhatja magáénak.

 • Világhíradó válogatás - 2017.10.16.
  2017. október 16.

  Világhíradó válogatás - 2017.10.16.

  Összefoglaló az elmúlt hét eseményeiből.

 • Amerika és Izrael kilép az UNESCO-ból
  2017. október 13.

  Amerika és Izrael kilép az UNESCO-ból

  Kilép az UNESCO-ból az Egyesült Államok. Washington az Izrael ellenességre és a reformok hiányára hivatkozik. Közben az izraeli vezetés is bejelentette, hogy ők is távoznak. A szervezet 2011-ben vette föl tagállamként a palesztinokat, azóta pedig többször is Izraellel szemben elfogult határozatokat adott ki.

 • Hatalmas károkat okoznak a kaliforniai tüzek
  2017. október 12.

  Hatalmas károkat okoznak a kaliforniai tüzek

  Már legalább 23 ember vesztette életét az észak-kaliforniai borvidéken tomboló tüzekben. A tűzoltóság szerint ez lehet a szövetségi állam történetének legtöbb halálos áldozattal járó tűzvésze.

 • Egy percig volt független Katalónia
  2017. október 11.

  Egy percig volt független Katalónia

  Van, aki csalódottan, mások megkönnyebbülve fogadták, hogy Katalónia függetlensége alig valamivel több, mint 30 másodpercet élt meg. A katalán elnök keddi beszédében kijelentette: a tartomány független ország lesz, de hozzátette: azt javasolja a parlamentnek, hogy függesszék fel a függetlenség kikiáltását.

 • Bozóttűz pusztít Kaliforniában, többen életüket vesztették
  2017. október 10.

  Bozóttűz pusztít Kaliforniában, többen életüket vesztették

  Apokaliptikus tűzvész pusztít Kalifornia északi részén a helyiek szerint. A hatóságok tájékoztatása alapján már legalább tízen meghaltak, de az áldozatok száma még nőhet.

 • Kedden kikiáltják a katalán államot?
  2017. október 09.

  Kedden kikiáltják a katalán államot?

  Úgy tűnik, továbbra sincs kompromisszum Madrid és Barcelona között. A katalán elnök várhatóan kedden szólal fel a regionális parlamentben. A francia kormány közben közölte: nem fogja elismerni Katalóniát, amennyiben az függetlenséget kiált ki.

 • Világhíradó válogatás - 2017.10.09.
  2017. október 09.

  Világhíradó válogatás - 2017.10.09.

  Összefoglaló az elmúlt hét eseményeiből.

 • Bárki átélheti a súlytalanság állapotát
  2017. október 06.

  Bárki átélheti a súlytalanság állapotát

  Bárki megtapasztalhatja a súlytalanságot egy francia cégnek köszönhetően, ráadásul ehhez el sem kell hagynia a Föld légkörét. A vállalat kísérleti célból olyan repülőutakat szervez, amelyek résztvevői átélhetik, milyen a mikrogravitáció.

 • Las Vegasi-i tömeggyilkos: Még mindig nincs meg az indíték
  2017. október 05.

  Las Vegasi-i tömeggyilkos: Még mindig nincs meg az indíték

  „Kedves, törődő és csendes” embernek írta le élettársa Stephen Paddock-ot, a vasárnapi Las Vegas-i vérengzés elkövetőjét, aki – állítása szerint – teljesen elrejtette előle gyilkos énjét és fegyvergyűjtögető titkos életét.

 • Napokon belül bejelentik Katalónia függetlenségét
  2017. október 04.

  Napokon belül bejelentik Katalónia függetlenségét

  Napokon belül kinyilváníthatja Spanyolországtól való elszakadását Katalónia. A tartomány elnöke azt ígéri: legkésőbb a jövő hét elején megteszik a bejelentést.

 • Továbbra sem tudni, miért gyilkolt a Las Vegas-i merénylő
  2017. október 03.

  Továbbra sem tudni, miért gyilkolt a Las Vegas-i merénylő

  A Las Vegas-i mészárlás elkövetőjének indítékai után nyomoz a rendőrség, egyelőre azonban sötétben tapogatóznak. Mint a városi seriff mondta: nem tud belebújni egy pszichopata elméjébe.

 • Erőszakot hozott a katalóniai függetlenedési népszavazás
  2017. október 02.

  Erőszakot hozott a katalóniai függetlenedési népszavazás

  Jogunk van önálló államot alapítani – jelentette be a katalán elnök, miután a függetlenedési referendumon a voksolók 90 százaléka a kiszakadásra szavazott. A vasárnapi népszavazásra kivezényelt spanyol rendőrök többször erőszakkal akadályozták meg, hogy az emberek voksolhassanak.

 • Világhíradó válogatás - 2017.10.02.
  2017. október 02.

  Világhíradó válogatás - 2017.10.02.

  Összefoglaló az elmúlt hét eseményeiből.

Loading...