Egyenes Beszéd

Egyenes Beszéd

Egyenes Beszéd Kálmán Olgával

Amit a nap híreiről tudni kell

Ami fontos, az a hír, és ami a hír hátterében áll. Mindenkit megkeresünk, mindenkit megkérdezünk és egyenes beszédet várunk.

július 04. szombat 10:25

Korábbi adások

 • Jánó Christopher
  2015. július 03.

  Jánó Christopher

  Azért rendelte el a bíróság a Bora Borán rekedt kisfiú kiutazási tilalmát, mert az apa attól tartott, hogy ha a gyereket Magyarországra hozzák, akkor ő soha többé nem láthatja, mondta Jánó Christopher, a kisfiú apjának jogi képviselője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A négy éve kisfiával Bora Borán rekedt Nyíri-Kovács Patrícia férje etikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy a médiában meghurcolják, kisfia képével kampányolnak. Az apa szerint ez örökre meghatározza a gyermek pszichés fejlődését.

 • Besenyő János
  2015. július 03.

  Besenyő János

  A terroristák katonaként gondolnak magukra, csak nem fogadják el a Genfi egyezményt, mondta a Honvédség Afrika szakértője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az egész világ közvéleményét sokkolta a múlt pénteki, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merénylet híre. A következmények egy része már látható, de vajon kinek jó, ha a tengerparton békésen koktélozó turistákat kalasnyikovval lövik? Besenyő János szerint, a terroristák, mint a katonák is, az ellenség leggyengébb pontját próbálják támadni. Tunézia „ellátmányát” nagyrészt a turizmus biztosítja, ha ezt tönkreteszik, akkor jelentősen gyengítik az ellenséget, ezért támadtak a tengerparton. A bevándorlókról szólva a szakember azt mondta, annak van realitása, hogy terroristák menekültként jelenjenek meg Európában, és menekült státuszt kapva épüljenek be.

 • Meszerics Tamás
  2015. július 03.

  Meszerics Tamás

  Európában október óta a menekült kérdés az első, nem Orbán Viktor hozta be a témát az európai közbeszédbe, mondta Meszerics Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Heves vita bontakozott ki Meszerics Tamás LMP-s EP-képviselő és Prőhle Gergely helyettes államtitkár között csütörtök este egy a menekülthelyzetről tartott beszélgetésen. Meszerics szerint nincs értelme új népvándorlásról beszélni, és Európának tízszer ennyi menekülttel is boldogulnia kellene. Az EP képviselő szerint lehet mondani, hogy nem fogadunk be senkit, de a probléma lényege, hogy nem csak a menekülteket érinti, hanem Európa több marginális csoportját is. Az hogy megindult egy menekülthullám Európába, az kétségtelen, de túlzás volna „új népvándorlásnak” nevezni, ez nem akkora tragédia, mint mondjuk a hunok bejövetele, fogalmazott a politikus.

 • Tálas Péter és Nógrádi György
  2015. július 03.

  Tálas Péter és Nógrádi György

  A kerítések csak eltérítik a menekülteket, ha az egyik helyen falat építenek, akkor egy másik helyen emelkedik a migránsok száma, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő ezért nem hisz a kerítésekben, mint mondta, amikor Spanyolországban kerítést építettek, akkor Olaszországban nőtt meg hirtelen a migránsok száma. Nógrádi György szerint viszont a kerítések mindenütt megfogták a menekült áradatot. Szerinte azért is kell a kerítés, mert az EU csak hónapok alatt tudja megoldani a bevándorlás kérdését, de Magyarországnak addig is tennie kell valamit, hogy valahogy megfékezze a tömeges bevándorlást. Tálas Péter szerint ez egy olyan probléma, amit az egyes nemzetállamok nem tudnak kielégítően kezelni, európai, sőt globális szinten kell megoldást találni. Nógrádi viszont a biztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet, szerinte minden európai országban létezik olyan kimutatás, ami szerint jelentősen nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy bűncselekményt bevándorló követ el, mint az adott ország állampolgára. A biztonságpolitikai szakértő szerint Európa nem tudja egységesen megoldani a problémát, a nemzetállamoknak kell azt külön-külön kezelniük.

 • Kovács Gergely
  2015. július 02.

  Kovács Gergely

  Még tíz féle plakáttal jelenik meg a Kétfarkú Kutya Párt Július 16-án, 400 példányban. Ragasztanak Bécsben és Londonban is, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a párt elnöke. 10-féle vicces felirattal, 500 plakáttal, június 30.-án országszerte elindult a Kétfarkú Kutyapárt és a Vastagbőr közös ellenkampánya, amelyet a kormány szerintük bevándorlóellenes plakátjai miatt raktak ki. A készítők 3 millió forintot kértek, de végül 33 milliót kaptak civil adományozóktól a kampányra.

 • Kincses Gyula
  2015. július 02.

  Kincses Gyula

  Az egészségügy rendelkezésére álló pénzből matematikai képtelenség a bérekre átcsoportosítani, mondta Kincses Gyula az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt egészségügyi államtitkár szerint ez akkor sem volna lehetséges, ha a betegek panaszkodnának, hogy”túl sok a WC-papír, és túlságosan felszereltek a kórházak”. A fejlesztések egyébként mindig munkaerőt is igényelnek, arra pedig megint csak pénz kellene, tette hozzá. Az ápolónők keveset keresnek, és többet érdemelnének, de a béremelésre a fedezetet az egészségügyi kasszán belül kell megtalálni – ezt mondta Lázár János a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az egészségügyi dolgozók tiltakozása kapcsán Lázár arra biztatta a tüntetőket, hogy folyamatosan konzultáljanak Zombor Gábor szakállamtitkárral. Kincses szerint a kormánynak előbb-utóbb meg kellene hallani a tüntetők szavát, mert a szektorban dolgozók zöme már azt gondolja, nincs tovább: vagy csinál végre valamit a kormányzat, vagy tényleg nem marad más megoldás, mint külföldre menni. A háziorvosok helyzetéről szólva a volt államtitkár azt mondta, fontos, hogy több pénzt kapnak, de ez ahhoz még mindig nagyon kevés, hogy ne öregedjen ki a szakma.

 • Lukács Zoltán
  2015. július 02.

  Lukács Zoltán

  Hosszan lehetne sorolni, hogy a Nemzeti Választási Iroda, illetve a Választási Bizottság milyen trükköket alkalmaz, hogy ne lehessen népszavazást kezdeményezni, mondta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista párt népszavazással törölné el a rendelkezést, miszerint a boltok nem nyithatnak ki vasár- és ünnepnapokon, csak ha a tulajdonos vagy közvetlen hozzátartozója dolgozik. A Medián felméréséből közben kiderült: már a kormánypárti szavazók többsége sem támogatja a vasárnapi zárva tartást. Az MSZP most eltökélt, mindenképpen végigviszi a népszavazási kérdést, mondta Lukács, aki szerint, hiába a tömérdek jogi akadály, külön stáb foglalkozik azzal, hogy mindet kikerüljék. Lukács szerint már az is felháborító, hogy ha minden szabályosan történik, és minden határidőt kimerítenek, akkor 703 nap kell egy szavazáshoz, tehát ha minden „jól megy”, két év múlva már szavazhatunk is arról, mondta, hogy nyitva legyenek-e a boltok vasárnap.

 • Móra Veronika
  2015. július 02.

  Móra Veronika

  Semmilyen vizsgálat nem akadályozta soha, hogy üzemszerűen működjön az Ökotárs, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az Ökotárs Alapítvány vezetője. A Norvég Civil Alap pénzeinek elosztásában részt vevő szervezetek jogszerűen működtek, csupán adminisztratív hiányosságokat talált náluk a Fővárosi Főügyészség. Móra Veronika azt mondta, számukra sem teljesen tiszta, hogy hány szervezetet vizsgálnak, hiszen nem az Ökotárst vizsgálták közvetlenül, hanem olyan szervezeteket, amelyek az alapítványon keresztül jutottak pályázati pénzekhez. Hét általuk támogatott szervezet esetében folyik pillanatnyilag is NAV vizsgálat, január óta, tette hozzá, de eddig egyiknél sem született semmilyen határozat. Vizsgálódnak, de még nem találtak semmit, fogalmazott Móra. A folytatásról szólva azt mondta, nem szereti félbe hagyni, amit elkezdett, „és egyébként is, miféle civilek lennénk, ha nem harcolnánk az igazunkért” –fogalmazott az alapítvány vezetője.

 • Sípos Jenő
  2015. július 02.

  Sípos Jenő

  Az elmúlt 5 évben az MLSZ komoly eredményeket ért el az intézményfejlesztés területén, a szakmai háttér fejlesztésében, aminek része az edzőképzés, és csökkent a rendbontások száma is, ezért tesz a szövetség egy gesztust a szurkolók felé a bizalom jegyében azzal, hogy nem tette kötelezővé a szurkolói kártya használatát, mondta a szövetség szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MLSZ a szurkolói kártya kötelezettségének kérdését a szervező klubok hatáskörébe utalja, a válogatott mérkőzések szervezőjeként pedig nem teszi kötelezővé a kártya használatát. Sipos Jenő elmondta, a sporttörvény személyes regisztrációhoz köti a jegyvásárlást, ezt az MLSZ nem bírálhatja felül. Szerinte egyébként a kluboknak is érdeke, hogy rend legyen a lelátókon, és a családok akár együtt, biztonságban látogathassák a futball mérkőzéseket. Az MLSZ számára fontos szempont, tette hozzá a szóvivő, hogy emelkedjen a nézőszám a mérkőzéseken. A jövőben szerinte kiderülhet, hogy a kártya volt-e az akadály, vagy valami más azelőtt, hogy többen menjenek a meccsekre. Sipos Jenő hangsúlyozta, ez most egy „teszt üzem”, egy évet várnak, a tapasztalatokra, utána döntenek arról, hogy kell-e a kártya, vagy nem.

 • Botka László
  2015. július 01.

  Botka László

  Botka László Szeged polgármestere szerint a Fidesz és a Jobbik azon verseng, hogy melyikük tudja jobban riogatni a lakosságot a menekültekkel. „Lassan el fognak jutni az ebolás pirézekig a riogatásban” –tette hozzá a szocialista politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Botka László jelentést kért a rendőrségtől, amiből az derült ki, hogy az elmúlt fél évben nem követtek el semmilyen bűncselekményt menekültek Szegeden.

 • Kéry Ferenc
  2015. július 01.

  Kéry Ferenc

  200 millió forintba kerül az új tévé-csatornakiosztás a szolgáltatóknak, amit sajnos be fognak építeni az árakba –mondta Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke az Egyenes Beszédben. Mint ismert, július 1.-től megváltozott a digitálistévé-szolgáltatóknál a csatornakiosztás sorrendje. A kormány döntése értelmében, az állami tévé csatornái kerültek az első helyekre. Ez azt is jelenti, hogy több szolgáltatónál borul az eddig megszokott sorrend. A szövetség elnöke a műsorban arra buzdított, hogy a pontos információkért mindenki keresse szolgáltatóját, hiszen a készülékek „menü” beállításaiban visszaállítható a megszokott sorrend.

 • Kiss László
  2015. július 01.

  Kiss László

  Az egészségügyben dolgozók nem tudnak az olimpiáig várni, hogy annak többlet bevételéből részesüljön az ágazat, a kormány által emlegetett plusz forrásokat pedig nem látják a jövő évi költségvetésben. Erről Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerdán több tüntetést szerveztek Budapest belvárosában a különböző egészségügyi érdekképviseletek, hogy ismét felhívják a döntéshozók figyelmét az ágazat tarthatatlan helyzetére. A Független Egészségügyi Szakszervezet például arra szólítja fel az egészségügyben dolgozókat, mondják fel az önkéntes túlmunkaszerződéseiket. Azért kéri ezt, mondta Kiss László az Egyenes Beszédben, mert ezzel feltárnák a rendszer legnagyobb hiányosságait. A dolgozóknak nem kell ettől a lépéstől félniük, nem esnének el a többlet jövedelmüktől, hiszen a létszámhiány miatt úgy is berendelnék őket dolgozni. Az „elrendelt munkavégzésért” viszont több pénz jár –tette hozzá a szakszervezeti vezető.

 • Bánki Erik
  2015. július 01.

  Bánki Erik

  A fideszes Bánki Erik szerint az MSZP rövidlátását mutatja, ha nem támogatja az olimpia megrendezését, hiszen akár a maguk malmára is hajthatnák a vizet, mivel a megvalósulásig még két országgyűlési választás is lesz Magyarországon. Mint ismert, a Fidesz frakció az egészségügyre fordítaná azt a 326 milliárdos többletbevételt, amihez szerintük a 2024-es olimpia rendezésével jutna a költségvetés. Ezzel kapcsolatban Bánki Erik az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, szó sincs arról, hogy 2024-ig ne költenének az egészségügyre, hiszen a kormány mindig is kiemelt helyen kezelte az ágazat problémáit. A pár év múlva esedékes pályázat azért nagy lehetőség számunkra, mert eddig a szabályok gyakorlatilag kizárták, hogy a kisebb városok eredményesen pályázhassanak, most viszont lehetőség van arra, hogy több kisebb város, kvázi egy ország együtt pályázzon –tette hozzá a fideszes politikus.

 • Kováts András
  2015. július 01.

  Kováts András

  Elképzelhető, hogy néhány hónapig nem tudnak a civilek segíteni a Magyarországra érkező menekülteknek, mert az egyik legnagyobb, ilyen típusú munkát végző szervezet, a Menedék Egyesület pénze elfogyott. Szerdától ki kell vonniuk szociális munkásaikat több menekültállomásról. Eddig úgy tűnt a rendőrség talál forrást arra, hogy maradhassanak, de a rendőrök most azt mondják, nagyobb szükség van az állomány erősítésére. Minderről az egyesület elnöke beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Kováts András elmondta, éves szinten 80-90 millió forintból végeztek szolgáltatásokat, segítettek a menekülteknek a nehéz döntések meghozatalában, és a táborban töltött idő elviselhetővé tételében. Szerinte nem jó tendencia, hogy pont rájuk nem jut pénz, mert a táborokban gyakran felgyülemlő feszültségek kezelésében, levezetésében hatékony munkát tudtak végezni. Nem érte meglepetésként, az az incidens sem, ami a napokban a debreceni táborban történt, mert ahol elvileg 900 férőhelyen 1700-an vannak, ott nem csoda, ha elszabadulnak az indulatok.

Loading...