Egyenes Beszéd

Egyenes Beszéd

Egyenes Beszéd Kálmán Olgával

Amit a nap híreiről tudni kell

Ami fontos, az a hír, és ami a hír hátterében áll. Mindenkit megkeresünk, mindenkit megkérdezünk és egyenes beszédet várunk.

Korábbi adások

 • Kovács Zoltán
  2016. április 28.

  Kovács Zoltán

  Nem sikerült eltitkolni, mire költöttek a jegybank alapítványai, tehát a jogállami korlátok működnek, mondta Kovács Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A devizahitelek átváltása egy nemzetközileg is elismert siker, tette hozzá a kormányszóvivő, aki szerint nem lehetett más árfolyamon átváltani a devizahiteleket, mert az a forinthitelesekkel lett volna igazságtalan. „Aki Matolcsyékat támadja, az a forintot támadja.”- mondta Lázár János a mai kormányinfón, miközben az ellenzék szerint vezetőszár járna neki. Kovács Zoltán szerint „dicséretes”, hogy a jegybank tetemes nyereségre tett szert, és ebből a pénzből a közvagyont gyarapítja.

 • Bokros Lajos
  2016. április 28.

  Bokros Lajos

  A végrehajtó hatalomnak nincs joga a jegybankot semmire utasítani, mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Ötrendbeli törvénysértéssel vádolta meg Facebook-oldalán a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke az MNB-t, és mulasztással azokat, akiknek dolga lett volna szólni. Bokros Lajos azt mondta a közpénz költése nem a feladata a jegybanknak. Ha erre alapítványokat hoz létre, tette hozzá, és oda teszi a pénzt, ahelyett, hogy a költségvetésbe adná, az önmagában törvénytelen. A kormánytól a jegybank tevékenysége független, mondta Bokros, de a pénzügyminiszter mindenkor felügyeli az intézmény tevékenységét, és szólnia kell, ha szabálytalanságot tapasztal, arról nem is beszélve, hogy a jegybanknak van egy felügyelőbizottsága is. Olyan nincs, hogy egy intézmény kivonja magát az országgyűlés felügyelete alól, tette hozzá a volt pénzügyminiszter. Bokros Lajos hangsúlyozta, a jegybank köteles befizetni a keletkezett nyereségét a költségvetésbe, mint ahogy, ha vesztesége keletkezik, akkor a központi büdzsé egészíti ki az intézmény költségvetését. Bokros szerint biztosan megrázza a Fideszt politikailag a jegybank-botrány, mert a nemzeti Bank nem olyan, mint a többi pénzelosztó. Ha a jegybankot elhiteltelenítik, akkor maguk járulnak hozzá a nemzeti valuta gyengüléséhez, tette hozzá a politikus.

 • Hadházy Ákos
  2016. április 28.

  Hadházy Ákos

  Ami az egészségügyben megy, az összefügg a korrupcióval, mondta Hadházy Ákos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Egészségügyi műszerbeszerzésekkel kapcsolatos visszaélések gyanújáról számolt be az LMP antikorrupciós szakszóvivője, aki szerint ebben a szektorban akár a dolgozók életét is veszélyeztethetik a “lopásról szóló”, kapkodva megvalósított közbeszerzések. Hadházy egy 9 milliárd forintra tervezett, ám végül mintegy 30 milliárdba kerülő, a környezetvédelmi operatív program keretében megvalósított röntgen-, CT- és MRI-beszerzésről beszélt. Hadházy Ákos szerint rohammunkában vették a gépeket, nagyon drágán, és elképesztő közbeszerzési feltételekkel. Nem központi közbeszerzést csináltak, mondta, hanem kórházanként írták ki a pályázatot. Mindenütt nagyjából a duplájáért vették meg a gépeket az előzetes becslésekhez képest, tette hozzá a politikus.

 • Pápa Levente
  2016. április 28.

  Pápa Levente

  A most elkövetett bűnök, majd egy következő válságban derülnek ki, amikor a jegybanknak valódi feladata lenne, de nem fogja tudni ellátni, mondta Pápa Levente az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Együtt gazdaságpolitikusa szerint az MNB és a Quaestor ügy már biztosan eljut az emberekhez is. Biztosan látják a történtek „pofátlanságát”, és az politikai következményekkel is jár majd. Polt Péter ablaka alatt tüntetett az Együtt. Az ellenzéki párt arra szólította fel a legfőbb ügyészt, hogy a bíróság végzésének megfelelően egészítsék ki a Quaestor-ügy vádiratát, különben Tarsoly Csaba és társai nem kerülnek bíróság elé. Azt várják Polt Pétertől, ne hagyja, hogy az ügyészségtől várt hiánypótlás elmaradása miatt a bíróság megszüntesse az eljárást Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és társai ellen. Pápa Levente azt mondta, szinte reménytelen az ügy, mert az ügyészség olyan kontár munkát végzett, hogy nem lehet így tárgyalni. Ha nem pótolják az adatokat, akkor Tarsoly ellen az eljárás megszűnik, emelte ki Pápa Levente, aki szerint viszont az emberek akkor majd látni fogják, hogy ebben a rendszerben tényleg meg lehet úszni bármit, és talán megunják a kormánynak ezt a gyakorlatát.

 • Kéri László
  2016. április 28.

  Kéri László

  Nem Matolcsyról, hanem egy intézményről van szó, ami egy rendszer része- csak akkor bukik meg, ha a rendszer is. – mondta Kéri László Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. „Égnek és földnek össze kell szakadnia,” hogy meginogjon a Matolcsy Györgybe vetett bizalma, ezt mondta Orbán Viktor az MNB botrányról. Közben jogászok szerint bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelésnek látszik az MNB alapítványok ügye. Kéri szerint Matolcsy olyasmiket tudhat a miniszterelnökről, hogy nem lehet megválni tőle, de annyi mindent hallott már Orbán Viktortól, hogy nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani, tette hozzá a politológus. Az elmúlt időszakban jövedelem átcsoportosítás zajlott, mondta Kéri, ennek egy része, például az energiaszolgáltatók államosítása, még tetszett is a lakosság nagy részének. Ők úgy gondolják, tette hozzá, hogy „magyar embernek, magyar legyen a kizsákmányolója is”. A politológus szerint az elmúlt hat év alatt évi ezer milliárdos jövedelem átcsoportosítás történt Magyarországon. Az egyik legfőbb jövedelemforrás, az uniós támogatások, ami Lázár János kizárólagos felügyelete alá tartozik. Kéri László szerint a jelenlegi kormány egyik jövedelem elosztó centruma ez, a másik központ Rogán Antal és hivatala, de az MTVA is egy jövedelem elosztó központ, tette hozzá. Ilyen még Paks 2, a sportfinanszírozás. Mészáros Lőrinc is jövedelem elosztó központnak számít Garancsival együtt, tette hozzá Kéri. Rendkívül rafinált a rendszer, hangsúlyozta a politológus, lassan a parlamentet, meg a költségvetést el is lehet felejteni, mert egyre több olyan elosztó központ van, ami kiesik a költségvetés, a parlament felügyelete alól. Amíg nem lesz egy folyamatokat feltáró értelmiség, egy média, ahol szabadon kérdeznek, és egy ellenzék, amely az eredményt érthető programokká alakítja, addig nem fog változni semmi, mondta Kéri László.

 • Galcsikné Erdősi Éva
  2016. április 27.

  Galcsikné Erdősi Éva

  Azzal indított a kormányzat 2010-ben, hogy devizahiteles mentőcsomagot hozott, a végtörlesztést nagyon kevesen tudták kihasználni, a jegybank viszont, ha nem is 160 forintos áron, amennyiért beszerezte, de minimális haszonnal adhatta volna tovább a frankot a hiteleseknek, nem pedig 256 forintos árfolyamon - erről Galcsikné Erdősi Éva beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A pénzügyi szakértő szerint a hitelek forintosítása mindenkinek segítség lett volna, ezért már korábban meg kellett volna lépni.

 • Horvát János és Kovács Zoltán
  2016. április 27.

  Horvát János és Kovács Zoltán

  Meg lehet állapítani olyan helyeket, ahová nem mehetnek be az újságírók, de a parlamentben ez a terület már egy MMA ketrecre kezd hasonlítani, a világon mindenhol lehet kérdezni a politikusokat, és kényelmetlen dolgokat is lehet kérdezni - ezt Horvát János újságíró mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Kovács Zoltán pedig arról beszélt, hogy a parlament egy munkahely, elő lehet írni, hogy hol kérdezzenek az újságírók, a baj az, hogy a mostani kormány magába forduló és elzárkózik a nyilvánosságtól, nehéz helyzetbe hozza az újságírókat.

 • Makai István
  2016. április 27.

  Makai István

  A hangfelvétellel megismerhettük, hogy Farkas Flórián mit gondol valójában a romák képviseletéről, és az is világossá vált, hogy az Országos Roma Önkormányzatban háttérben még mindig ő mozgatja a szálakat - ezt Makai István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint sajnos ez nem meglepő, ez eddig is nyílt titok volt az ORÖ-n belül, de végre a nyilvánosság is megtudhatja.

 • Róna Péter
  2016. április 27.

  Róna Péter

  A Nemzeti Bank törvény meghatározza, hogy mit értünk függetlenség alatt, az MNB függetlensége abból áll, hogy nem fogadhat el parancsokat a kormányzattól a rárótt feladatokkal kapcsolatban, márpedig az alapítványok létrehozása nem tartozik ebbe a körbe - ezt Róna Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A jegybank felügyelőbizottságának korábbi tagja szerint a társadalmi szerepvállalás sem az MNB feladata, az Alkotmánybíróság világosan kimondta, hogy a jegybank a közszféra része, nem pedig a versenyszféráé, éppen ezért nem végezhet ilyen tevékenységet.

 • Gulyás Gergely
  2016. április 27.

  Gulyás Gergely

  Matolcsy György teljesítménye pénzügyminiszterként és jegybankelnökként is kiemelkedő, egyensúlyba hozta a költségvetést, az élet őt igazolta, az MNB pedig erős kamatcsökkentési periódusban van, ami sok 10 milliárdos hasznot jelent az országnak - ezt Gulyás Gergely mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nem elégséges a jegybank kommunikációja az alapítványokkal kapcsolatban, az MNB több mint 260 milliárd forintot bocsátott az alapítványok részére, de azok csak ennek a pénznek a hasznából gazdálkodhatnak.

 • Ligeti Miklós és Magyar György
  2016. április 26.

  Ligeti Miklós és Magyar György

  Az hogy tisztán büntetőjogi kategória, ami a jegybank alapítványai körül történik, az talán túlzás, mondta Magyar György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, de a rendelkezésre álló információk alapján akár a hűtlen kezelés is megállhat, tette hozzá. Ligeti Miklós szerint ez bűnügy. Innen nézve ráadásul valamilyen szervezetben elkövetett cselekményről van szó, tette hozzá a Transparency International jogi igazgatója.

 • Hadházy Ákos
  2016. április 26.

  Hadházy Ákos

  „Matolcsy tarthat a lincseléstől.” – mondta Hadházy Ákos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A módszerek ugyanazok: a tanulmányok, a work-shopok, a továbbképzések, amelyekre akármennyi pénzt ki lehet fizetni, reagált az LMP antikorrupciós szakszóvivője a jegybank alapítványi költései körüli botrányra. Az LMP a jegybankelnök lemondását és az MNB alapítványainak megszüntetését követeli.

 • Kovács Klára és Fekete Norbert
  2016. április 26.

  Kovács Klára és Fekete Norbert

  Kérdeztek, várakoztak olyan helyen, ahol többször szóltak, hogy ott nem lehet, mondta Kovács Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A nol.hu újságírója hozzátette, ő a figyelmeztetésre elmondta, ha meglátja a miniszterelnököt, úgyis megszólítja, felteszi neki a kérdést, mert lehet, hogy nem lesz rá máskor alkalma. Kövér László házelnök hétfői forgatások miatt határozatlan időre kitiltotta a hvg.hu, az Index, a Népszabadság Online és a 24.hu tudósítóit. Az indoklás: engedély nélkül forgattak, illetve nyíltan és tudatosan szembeszegültek a szabályokkal.

 • Szabó Tímea
  2016. április 26.

  Szabó Tímea

  Észérvekkel itt már nem lehet előremenni, mondta Szabó Tímea az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A PM társelnöke szerint a miniszterelnök most megjutalmazta egy öt milliós fizetéssel Matolcsyt, miközben az ápolónők a kórházakban száz ezer forintot visznek haza havonta. Az alkotmánybíróság szerint a közpénz mégsem veszti el közpénz jellegét olyan gyorsan, így hát a parlament elfogadta a módosított törvénymódosítást: A jövőben a Magyar Nemzeti Bank által alapított gazdasági társaságoknak csak azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

 • Gőgös Zoltán
  2016. április 26.

  Gőgös Zoltán

  A legfőbb ügyésznek a saját felesége után kellene nyomozni, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Gőgös Zoltán. Az MSZP elnökhelyettese hozzátette, nem tesznek egyelőre feljelentést, megvárják a vizsgálatok, mit derítenek ki. Az MSZP hatpontos intézkedéscsomag végrehajtását javasolja az MNB alapítványainak költései miatt. Ebben van ÁSZ- vizsgálat, és parlamenti vizsgálóbizottság is. Gőgös Zoltán azt mondta, „akkor teszünk jól”, ha minden információt összegyűjtünk, és akkor értékeljük. A politikus szerint a hétfőn elfogadott törvény úgy szól, hogy az alapítványokat igen, de az alatta létrehozott cégeket már nem ellenőrizheti az ÁSZ.

 • Vona Gábor
  2016. április 25.

  Vona Gábor

  Az elmúlt két évben volt egy prioritás, hogy legyen a Jobbik a legerősebb az ellenzéki párt, ez sikerült, most választási győzelemre készülünk, olyan emberekkel szeretnék együtt dolgozni, akik helyi szinten már győztek, Toroczkai László 100 százalékos eredménnyel győzött, még a DK is neki kampányolt, mi ez, ha nem néppártosodás - ezt Vona Gábor mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Jobbik elnöke szerint nehéz meghatározni, hogy ki a radikális és ki nem, ez egy olyan mértékegység, amit nem lehet követni.

 • Boros Tamás és Hont András
  2016. április 25.

  Boros Tamás és Hont András

  Matolcsy György felfutása nemzetgazdasági miniszterként a tudományos sámánizmussal kezdődött, ezután nevezték ki MNB-elnöknek, azon vagyok meglepődve, hogy nem krumpliban kapják az emberek a fizetésüket Matolcsy jegybankelnöki ténykedése után - ezt Hont András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Boros Tamás pedig azt mondta, hogy az látszik, hogy a korrupciós ügyeken ugyan felháborodik az átlagember, de, ami megmozgatja őket, az az, ami valóban érinti őket, tehát az oktatás és az egészségügy.

 • Bodnár Zoltán
  2016. április 25.

  Bodnár Zoltán

  Akik látták Matolcsy György múlt heti parlamenti produkcióját, azokban erős kétségek éledtek elméjének épségét illetően, másfelől azonban, ha pénzről van szó, a jegybankelnöknek helyén van az esze, az, ami az alapítványok körül történt, tudatosan, a közpénz előre kitervelt módon, bűnszövetségben történt lenyúlása - ezt Bodnár Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Liberálisok gazdaságpolitikusa szerint ez a folyamat már Matolcsy György nemzetgazdasági minisztersége során elkezdődött.

 • Ráday Mihály
  2016. április 25.

  Ráday Mihály

  Előfordul, hogy egy műemlékhez hozzáépítenek valamit, Ybl Miklós ezt tudta úgy csinálni, hogy az illeszkedjen az épülethez, de a Karmelita-kolostor esetében az is kérdés, mi a francnak kell felvinni oda a kormányzati funkciókat - ezt Ráday Mihály mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A városvédő szerint a legnagyobb gond az, hogy engedéllyel építik át az egészet, hiszen kiemelt beruházásnak számít.

 • Gyurcsány Ferenc
  2016. április 25.

  Gyurcsány Ferenc

  Az alaptörvény olyan, mint egy házasság, kompromisszumokon alapul, azonban a jelenlegi csak a Fidesz alaptörvénye, a Demokratikus Koalíció éppen ezért nem akart részt venni benne, nem akartunk pityke lenni a mellényen - ezt Gyurcsány Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A DK elnöke szerint az, hogy ilyen az alaptörvény, ebből következik, hogy természetesnek veszik, hogy úgy lehet átalakítani az oktatást, hogy meg sem kérdezik az érintetteket vagy csak akkor cselekednek az egészségügyben, amikor már nagyon ég a ház.

 • Kuncze Gábor
  2016. április 21.

  Kuncze Gábor

  Ami a menekültkérdésben benne volt, azt a kormány már learatta, a kabinet népszerűsége egyszer már visszaugrott ennek köszönhetően, de a tovább tupírozás nem érhet el hasonló eredményt - ezt Kuncze Gábor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt szabaddemokrata képviselő szerint a kormány terrorveszélyre hivatkozva akar teljesen új szabályozást, egy figyelemelterelésről van szó.

 • Korózs Lajos
  2016. április 21.

  Korózs Lajos

  A nyugdíjasok azt mondják, inkább ne is adott volna a kormányzat 0,9 százalékos emelést, mert ez annyira megalázó - ezt Korózs Lajos mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ezzel az inflációkövető magatartással azt éri el a kormányzat, hogy a nyugdíjasok 35-40 százaléka nem lesz szegényebb jövőre, mint idén, de a többiek igen.

 • Mráz Attila
  2016. április 21.

  Mráz Attila

  Az Alkotmánybíróság annyira a sarokba szorította magát a korábbi joggyakorlatával, hogy a mostani döntést egy egészen cinikus érvvel magyarázta - ezt Mráz Attila mondta azzal kapcsolatban, hogy az AB döntése értelmében teljesen rendben van, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli magyarok szavazhatnak levélben, míg a lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók nem. A Társaság a Szabadságjogokért politikai részvételi jogok szakértője szerint abszurd a döntés, és élesen szembemegy a korábbi jogértelmezéssel.

 • Závecz Tibor
  2016. április 21.

  Závecz Tibor

  A Fidesz és a Jobbik, valamint a baloldali pártok között is vannak vándorlások, de azt nem lehet mondani, hogy nagy megerősödések és összeomlások lennének - ezt Závecz Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Závecz Research ügyvezetője szerint 1,5 millió szavazó kirobbanthatatlan a Fidesz esetében, és ez a tábor nagyobb, mint az utánuk következő pártok teljes tábora.

 • Hadházy Ákos
  2016. április 21.

  Hadházy Ákos

  A Gazdasági Versenyhivatal elnevezésében a verseny nem azt jelenti, hogy autókkal kell versenyezni, leesett az állam, amikor megláttam az autóbeszerzéssel kapcsolatos kiírásukat, ahol 300 lőerős autókat kerestek, és mindössze egy ajánlatot kértek, meghívásos alapon - ezt Hadházy Ákos mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a GVH sokat beszél arról, hogy a verseny mennyire fontos, ehhez képest ők egy ajánlatból választottak, amiből az következik, hogy vagy hülyék, vagy pedig összebeszéltek valakivel.

 • Schmidt Jenő
  2016. április 21.

  Schmidt Jenő

  Már másfél-két éve tudjuk, hogy készül egy olyan informatikai rendszer, amely rálát a települések gazdálkodására, nem ezzel van a baj, legyen átlátható az önkormányzati rendszer, a problémát abban látjuk, hogy ez csak az első lépés, a következő lépés a gyámság lehet, ami egyet jelent az önkormányzatiság feloszlatásával - ezt Schmidt Jenő mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az uniós támogatásból létrehozott rendszert mindenhol be kell majd vezetni.

 • Nyakó István
  2016. április 20.

  Nyakó István

  A Fidesz mostanra bebizonyította, hogy nem szeretne népszavazást, eddig jogi furfangokkal vagy verőemberekkel intézték a dolgot, végül pedig visszavonták a törvényt - ezt Nyakó István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista politikus elmondta: egyébként a kopaszbalhéval kapcsolatos nyomozás jelenleg a korrupcióellenes osztályon van.

 • Nagy Iván Zsolt és Gál J. Zoltán
  2016. április 20.

  Nagy Iván Zsolt és Gál J. Zoltán

  Nem "meghatódós" típus a kormányzat, az folyik, ami korábban, megpróbálják a politikába belenyomni a tanárokat - ezt Gál J. Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Vasárnapi Hírek főszerkesztője szerint azonban az egy fontos sikere a tanármegmozdulásoknak, hogy már fideszes politikusok is arról beszélnek, hogy az oktatás és az egészségügy kérdése napirenden marad 2018-ig.

 • Czeizel Barbara
  2016. április 20.

  Czeizel Barbara

  A korai fejlesztés egy köznevelési feladat, ez egy gyógypedagógus által nyújtott segítség, a korai intervenció egy szélesebb feladat, ezért felelek miniszteri biztosként - ezt Czeizel Barbara mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorban. A miniszteri biztos szerint ez egy komplex csomag, születéstől az iskolába kerülésig nyomon követi a gyermek fejlődését.

 • Galló Istvánné
  2016. április 20.

  Galló Istvánné

  Az a kérdés, hogy eredményes lesz-e a munkabeszüntetés, de az biztos, hogy sikeres volt, mert nagyon ellenszélben szerveztük ezt a sztrájkot, sok kollégát megfélemlítettek - ezt Galló Istvánné mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint volt olyan tankerületi vezető és intézményvezető, aki együttműködött a tanárokkal, de olyan is, aki megfélemlítette a kollégákat.

 • Tordai Bence
  2016. április 20.

  Tordai Bence

  Simonka György cégének teljesítménye folyamatosan csökkent, annak ellenére, hogy behúzott a több mint 1,5 milliárdos uniós támogatást, amikor bedőlt a cég, 1,8 milliárdos tartozása volt, miközben korábban 2 milliárdos vagyona volt - ezt Tordai Bence mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Párbeszéd Magyarország szóvivője szerint ismét az adófizetők fogják meginni a levét egy fideszes vállalkozás ténykedésének.

 • Lévai Katalin és Misetics Bálint
  2016. április 19.

  Lévai Katalin és Misetics Bálint

  Reformok kellenének nem kapkodás az egészségügyben, mondta Lévai Katalin az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szociológus szerint még azt sem lehet mondani, hogy nem működnek a reformok, mert nincsenek. Lévai szerint az egészségügyben is sokkal nagyobb szervezettségre lenne szükség a változásokhoz. Misetics Bálint szerint viszont ahhoz, hogy javuljon a helyzet egyszerűen kormányváltásra lenne szükség. A szociológus szerint e nélkül nyilván sokkal erősebb érdekérvényesítéssel lehetne eredményt elérni. Lévai Katalin szerint az egészségügyben sokkal több a kiszolgáltatott ember.

 • Dénes Tamás
  2016. április 19.

  Dénes Tamás

  Ha átalakul az egészségügy struktúrája, akkor biztosan megszűnnek az „orvos bárók” is, ha vannak ilyenek, mondta Dénes Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti halálozásra, mert nincs megfelelő alapellátása. Ez a szám 2025-re elérheti a több mint 4 millió állampolgárt, állítja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke szerint haladéktalanul választásoktól és kormányoktól független, kiszámítható forrásokra van szükség az egészségügyben. Az alaptörvényben rögzítenék, a GDP legalább hat százalékát az ágazatra kelljen költeni, tette hozzá. Dénes Tamás hangsúlyozta, az egészségügy kérdése nem politikai kérdés, nem jobboldal, vagy baloldal kérdése, mindenkinek egyaránt fontos, hogy megfelelő ellátást kapjon, ha rászorul.

 • Galló Istvánné
  2016. április 19.

  Galló Istvánné

  A holnapi sztrájk nem csak a KLIK- hez tartozó intézményekre vonatkozik, hanem az összes többi iskolára, és az óvodákra is, mondta Galló Istvánné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Pedagógus szakszervezet elnöke elmondta, hétfő délutánig minden iskolában le kellett jelenteni, hogy ki sztrájkol, és ki nem. Ez nem valami listázás, tette hozzá, mindenki bátran vállalhatja a magatartását, senkit nem érhet bántódás amiatt, hogy részt vesz egy jogszerű munkabeszüntetésben. Gallóné kiemelte, nagyon sok levelet kap, arról, hogyan próbálják megfélemlíteni a pedagógusokat, hogy nem vegyenek részt a sztrájkban. Polgármesterek fenyegetőznek, tankerületi vezetők „próbálnak rendet tartani”, tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki mindenkit arra buzdított, akit jogsértés ér, hogy forduljon bátran a szakszervezethez. Szerinte nincs mitől félni, a hatalom egyébként sem hálálja meg a lojalitást, fogalmazott. Galló Istvánné szerint ma Magyarországon hiába van egy jogszerű sztrájk, a pedagógusok félnek részt venni, olyan nyomás alatt tartják őket. Gallóné kiemelte a sztrájk ott zajlik, ahol a sztrájkoló a munkáját végezné, tehát semmiképpen nem az utcán. A szakszervezet kéréséről, hogy délben mindenki álljon meg öt percre a szolidaritásuk kifejezéséül, azt mondta reméli, abban a néhány percben holnap minél többen gondolnak az oktatásra, a jövőre.

 • Kordás László
  2016. április 19.

  Kordás László

  A Policy Agenda anyagát a bértárgyalásoknál is lehet használni, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint jelenleg nincs is más adat, amit ilyesmire használni lehetne. Tavaly tízből négy magyar a létminimum alatt élt – derült ki a Policy Agenda kutatásából. Egy felnőttnek, ha egyedül él, 88 ezer forint kellett ahhoz, hogy szükségleteit kielégítse, 660 forinttal több, mint 2014-ben. Egy tipikus, két felnőttnél és két gyermekből álló családnak 255 ezer forintra volt szüksége az egy évvel korábbi 253 ezer után a nélkülözés elkerüléséhez. A kutatást azért készítette el az elemzőintézet, mert a KSH tavaly közölte: száz év után felhagy a létminimum számításával. Kordás László hangsúlyozta, őket nagyon meglepte a statisztikai hivatal bejelentése. A szakszervezeti vezető szerint a bértárgyalásokon muszáj lennie valamilyen adatnak, amiből ki lehet indulni a követeléseket illetően. Kordás szerint ezek a számok mutatják meg igazán, hogy a magyar reformok hogyan működnek. Szerinte egyre többen csúsznak le, a szakszervezet legfőbb törekvése ezért, hogy ne lehessen Magyarországon olyan ember, aki ha ledolgozik napi nyolc órát, ne keresse meg a létminimumot.

 • Csepreghy Nándor
  2016. április 19.

  Csepreghy Nándor

  Attól, hogy Lázár János nem ment be szavazni a parlamentbe a vasárnapi boltzár visszavonásáról, minden ugyanúgy megy tovább, mint eddig, mondta Csereghy Nándor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Miniszterelnökség miniszter-helyettese szerint a dolognak semmilyen következménye nincs a kormányzati munkára nézve. A politikai kommunikáció tökéletlensége vezetett ahhoz, hogy a vasárnapi boltzár ügyét el kellett engednie a kormánynak – mondta az atv.hu- nak a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

 • Tóth Bertalan
  2016. április 18.

  Tóth Bertalan

  A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint a Magyar Posta biztosan titkol valamit, ha ennyire nem akarják kiadni az adatokat. 70 milliót kér a posta közérdekű adatokért. A dokumentumokat Tóth Bertalan perelte ki az állami cégtől, most pénzért odaadnák neki.

 • Gyurcsány Ferenc
  2016. április 18.

  Gyurcsány Ferenc

  Az egészségügy sokkal tagoltabb világ, mint az oktatás, ezért is nehezebb megszervezni a tiltakozást, mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A dolog másik oldala, hogy amikor kórházba kerülünk, kivételesen kiszolgáltatottal vagyunk, tette hozzá a DK elnöke. A gazdag fideszeseknek jár csak a minőségi egészségügyi ellátás, ezt állítja a legújabb DK-s videó Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán. Gyurcsány szerint az egészségügyben még mindig feudális viszonyok uralkodnak.

 • Ceglédi Zoltán és Pikó András
  2016. április 18.

  Ceglédi Zoltán és Pikó András

  Azok a civilek, akik a kormányzat leváltását tűzik ki célul, nem teljesen civilek, ez egy furcsa „hibrid” állapot, mondta Ceglédi Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az elemző szerint ez más kategória, mint az, aki ételt oszt. Pikó András szerint erre a jelenségre van korábbi példa, nagyon sok olyan mai politikus van, aki civilként kezdte a pályafutását. Az újságíró emlékeztetett arra, amikor a civilek kifejezetten visszautasították a pártok támogatását, részvételét. Pikó szerint viszont ez egy tanulási folyamat, ami során meg kell tanulni, hogyan működhet együtt a civil szféra a politikával. Szerinte, amit a pedagógusokkal művelnek, is azt mutatja, hogy ha nincs kapcsolat a politikával, akkor nem érnek el semmit. Ceglédi Zoltán szerint más, amikor egy párt felkarol egy civil kezdeményezést, vagy népszerűségi okokból „ráül” egy kezdeményezésre. Szerinte a szocialisták a vasárnapi boltzárról való népszavazással kapcsolatban nem adták föl, kampányt épített rá, nem hagyták, meg is lett az eredménye, tette hozzá. A lényeg, hogy a politikus a civil mögé akar állni, vagy elé, hangsúlyozta Ceglédi. Pikó András szerint egyre több az olyan vélemény, hogy a civil az jó, legyenek ők a politikusok.„Legyen Sándor Mária politikus.” Ott már nem számít a hozzáértés, a jártasság, felülírják az erkölcsi szempontok, tette hozzá.

 • Pulai András
  2016. április 18.

  Pulai András

  Nagyon sok fontos ügyre, csapda helyzetre hívták fel a figyelmet a válaszadók, mondta Pulai András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Publicus Intézet 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a civil kezdeményezések és a politika viszonyát és a nyilvánosságbeli megítélését. Eszerint egyrészt magas a bizalom a civil kezdeményezések iránt, hiszen a megkérdezettek majd' háromnegyede támogatja a civil lépéseket. Másrészt viszont a választók a politikától várják a cselekvést, hiszen háromnegyedük szerint érdemi változásokat a civilek nem tudnak elérni. Az intézet stratégiai igazgatója azt mondta, ez egy olyan csapdahelyzet, amit mindenképpen fel kellene valahogyan oldani. Pulai kiemelte, a megkérdezettek első sorban az ellenzéki politikusoktól várnák, hogy a fontos ügyeket eredményesen képviseljék. A nagy többség egyébként figyeli, és tisztában van az eseményekkel, tette hozzá a szakember. A felmérés azt mutatja, mondta Pulai, hogy az emberek azt szeretnék, ha a civil kezdeményezések aztán valahogyan becsatornázódnának a politikába is.

 • Holchakker Péter
  2016. április 18.

  Holchakker Péter

  Nehéz megmondani, mi az oka a kórházak eladósodásának, de most az lehet a legfőbb, hogy kifutottak a pályázati források, mondta Holchakker Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az ETOSZ igazgatója hozzátette, ez az ágazat egyik szereplőjének sem jó. Újra rohamtempóban nő a kórházak adóssága, március végén a Magyar Államkincstár 47,8 milliárd forintos tartozásállományt tartott nyilván, írja a Napi.hu. A növekedés az előző hónaphoz képest 4,6 milliárd forint volt, amelyből 3,8 milliárd forint ismét a 60 napon túl lejárt állományt gyarapította. Van olyan megyei kórház, ahonnét a tavaly júliusban lejárt számlák ellenértéke nem folyt még be, állítja az egyik beszállító. Holchakker szerint az államtitkárság felől van nyitottság a probléma megoldására. A szakember azt mondta, nincs olyan terület, ami kifejezetten veszélyben lenne, de ez csak a beszállítók jóindulatán múlik.

 • Dávid Ferenc
  2016. április 18.

  Dávid Ferenc

  Nincs semmilyen írásbeli menetrend a holnapi tárgyaláshoz a cafetéria-rendszer átalakításáról, mondta a VOSZ főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Dávid Ferenc szerint mindenképpen ismerniük kellene már a részleteket, ahhoz, hogy tudják, mit fognak képviselni. Az Erzsébet-utalvány mellett a SZÉP-kártya is áldozatául eshet a cafeteria-rendszer kilátásba helyezett átalakításának. A Népszava információi szerint erre a jelenleg is készülő, 2017. évre várható adótörvény-tervezetből lehet következtetni. A kormány erről nem egyeztetett a szakszervezetekkel, a munkáltatók pedig állítólag nem örülnének a belföldi turizmust serkentő intézmény megszüntetésének. Dávid Ferenc szerint ezt az évi nyolcvan milliárdos feltöltést a magyar turizmus nagyon meg fogja érezni.

 • Illés Zoltán
  2016. április 14.

  Illés Zoltán

  2014 után minőségi változás állt be a kormányzásban, aminek az az oka, hogy 2020 után nem lesz több uniós pénz, éppen ezért 2018-ig akarják megszerezni a fennmaradó 10 ezer 500 milliárd forintot - ezt Illés Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt környezetvédelmi államtitkár szerint nem értékalapon történik a politikai döntéshozatal, csak és kizárólag az a cél, hogy gyorsan bespájzolják a pénzt.

 • Álmos Péter
  2016. április 14.

  Álmos Péter

  Az az igazán lehangoló, hogy nincsen jelenleg kilábalás a mentális egészség romlásából, Magyarországon a régiót tekintve a legboldogtalanabbak az embereke - erről Álmos Péter beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A pszichiáter szerint korábban a kormányzat komoly lépéseket tett a dohányzás visszaszorításáért, de a mentális egészségügy területén nem történtek pozitív változások.

 • Gréczy Zsolt
  2016. április 14.

  Gréczy Zsolt

  Illés Zoltán komoly bátorságról tesz tanúbizonyságot, mert Fidesz tagként teljes vádbeszédet mond a hatalommal szemben, ami nem is csoda, hiszen Orbán Viktorról most is egy újabb ügy került elő, az örökpanorámás nyaralójáról cikkeznek az újságok, miközben hangoztatja, hogy neki semmilyen vagyona sincs - ezt Gréczy Zsolt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint egyszer el kell indítani a vagyonosodási vizsgálatot a miniszterelnökkel szemben, az ellenzék dolga, hogy minél többször megmutassa, hogy a miniszterelnök nem egy legény a többi közül.

 • Schiffer András
  2016. április 14.

  Schiffer András

  Azt kértem, hogy az Eximbank mutassa meg azt a 16 milliárd forintos alapkezelői pályázatot, amelyet tavaly novemberben írt ki a pénzintézet, de ezt nem kaptuk meg, holott ezek közérdekű adatnak számítanak - ezt Schiffer András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az LMP társelnöke szerint olyan feltételeket szabtak a pályázat kiírásánál, amelyek teljesen érthetetlenek voltak, úgy tűnt, előre eldöntötték, hogy kinek is írják ki ezt a pályázatot.

 • Szent-Iványi István
  2016. április 14.

  Szent-Iványi István

  Az amerikai külügyminisztérium emberi jogi jelentését érdemes lenne komolyan vennie a kormányzatnak, hiszen ez alapján ítélik meg a szövetségeseket - ezt Szent-Iványi István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Liberálisok külpolitikai szakértője szerint az igazi dráma a magyar-amerikai kapcsolatokban ott következett be, amikor a demokraták és a republikánusok között is kialakult egy negatív kép a kabinettel kapcsolatban.

 • Pukli István és Törley Katalin
  2016. április 14.

  Pukli István és Törley Katalin

  Palkovics államtitkárnak jobban kellene figyelnie, mert csak a polgári engedetlenségnek lehetnek munkajogi következményei, mi viszont sztrájkolni fogunk, de az rendben van, hogy a két órás bért levonják a fizetésünkből - ezt Törley Katalin mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Pukli István pedig azt mondta, hogy Palkovics László már többször bizonyította, hogy nincs igazán a helyzet magaslatán.

 • Sallai R. Benedek
  2016. április 13.

  Sallai R. Benedek

  Nem pusztán az alacsony földárakkal van gond, hanem az irányított földárakkal, a véletlenek különös összjátékának köszönhetően pedig az látszik, hogy ott alacsonyak az árak, ahol Fideszhez közeli vásárlók vannak, és ott magasak, ahol már alapvetően fideszesek bérelték a területeket - ezt Sallai R. Benedek mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az LMP országgyűlési képviselője szerint elképesztő szélsőségek vannak, volt olyan földterület, amelynek hektárja 1,7 millió forintba került, a közvetlen szomszédságában pedig mindössze 600 ezerbe, és pont ezt vette meg L. Simon László felesége.

 • Földes András
  2016. április 13.

  Földes András

  Megdöbbentő állapotok vannak Röszkén és Tompán, a legnagyobb probléma, hogy a migránsokat be sem engedik a tranzitzónákba, a magyar kormány pedig úgy tesz, mintha az előtte levő terület nem Magyarország lenne - ezt Földes András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Index újságírója szerint napokig nem is foglalkoznak ezekkel az emberekkel a hatóságok, nem adnak nekik sem enni, sem inni, nincsen tisztálkodási lehetőség.

 • Vértes András
  2016. április 13.

  Vértes András

  Az a baj, hogy nagyon régóta magas az adóék Magyarországon, nemcsak SZJA-t fizetünk, hanem mindenféle járulékot, és még a munkáltató is fizet utánunk - ezt Vértes András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A GKI elnöke szerint azzal, hogy 49 százalékos az adóék, a negyedik legrosszabbak vagyunk az OECD országok között, de közelebbről nézve még rosszabb a helyzet.

 • Kiss Ambrus
  2016. április 13.

  Kiss Ambrus

  A KDNP egyetlen karakteres ügyét törölte el a Fidesz azzal, hogy visszavonták a boltzárról szóló törvényt, és a sebesültet meg otthagyták a harctéren - ezt Kiss Ambrus mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Policy Agenda politológusa emlékeztetett: a KDNP-nek három komoly ügye volt 2014 óta, a boltzár, a magáncsőd, valamint az árubemutatók, ebből kettő kevésbé fajsúlyos, a boltzárat pedig eltörölték.

 • Lukács Zoltán
  2016. április 13.

  Lukács Zoltán

  Azért gyűjtjük az aláírást, hogy még egyszer ne legyenek a boltok zárva vasárnap, ez a történet arról szól, hogy a kormány össze-vissza beszél, komoly megosztottság van a kormánypárton belül, fennáll a veszélye, hogy újra bevezetik a zárvatartást - ezt Lukács Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint még az is előfordulhat, hogy a törvény visszavonását megtámadja valaki az Alkotmánybíróságon, és akkor hirtelen mégsem lesz visszavonva a törvény.

 • Kordás László
  2016. április 13.

  Kordás László

  Másfél nap alatt a feje tetejére állított egy egész ágazatot a kormányzat egyetlen döntéssel, ez nincsen jól, a kereskedelmi dolgozókat meg sem kérdezték, kultúrországokban ez nem így szokás - ezt Kordás László mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ebben a szakmában a legtöbben minimálbéren van bejelentve, egy vasárnapi túlmunka számukra 2-3 ezer forint pluszt jelent, ezért nem fognak kapkodni a lehetőségért.

 • Sipka Balázs
  2016. április 13.

  Sipka Balázs

  Az egészségügy nemcsak egy bérharc, hanem egy olyan kérdés, ami az egész társadalmat érinti - ezt Sipka Balázs mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint egy biztos, ahol nincs elég kézfertőtlenítő szer, illetve nincsen pénz gumikesztyűre, ott komoly problémák vannak, ez ellen tenni kell.

 • Kovács Ágnes Lilla és Szegheő Csaba
  2016. április 12.

  Kovács Ágnes Lilla és Szegheő Csaba

  Minden iskolában van némi feszültség, de ezt a fénymásoló papír hiánya okozza, nem az igazgató személye, mondta Szegheő Csaba, a Teleki Blanka Gimnázium tanára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Áll a bál a Teleki Blanka Gimnáziumban Újabb hat tanár szállt szembe Puklival Istvánnal, a tantestületben robbanásig fokozódott a feszültség, írja a Magyar Idők.

 • Ács Sándorné
  2016. április 12.

  Ács Sándorné

  Az ítélet kimondja, hogy a törvénytelen volt a bérbeadás, tehát az volna a méltányos, ha újra pályáztatnák a területet, és akkor volna esélyük nyerni, mondta Ács Sándorné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Kúria igazat adott a kishantosiaknak, és megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek az új bérlővel megkötött szerződését. A Kishantosi Vidékfejlesztési központ vezetője szerint egy normális jogállamban mindenképpen új pályázatot kellene kiírni. Közben a jogtalanul bérbe adott területet elárverezték. Erről Ács Sándorné azt mondta, az ugyanolyan törvénytelen volt, mint a bérbeadás, tehát azt a szerződést is semmisnek kell tekinteni.

 • Lendvai Ildikó
  2016. április 12.

  Lendvai Ildikó

  Nem azt javasolja, hogy lépjenek ki a parlamentből, csak azt, hogy fél lábbal lépjenek kijjebb, mondta Lendvai Ildikó az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP volt elnöke szerint sokkal több úgynevezett civil eszközt kell használni ma a politikában, „ki kell jönni a komfort zónából”, fogalmazott a politikus. „A civilek előztek. A politikusoknak dönteniük kell: lépnek-e utánuk.” - írja Lendvai Ildikó a Népszabadságban a polgári engedetlenségről.

 • Vitézy Dávid
  2016. április 12.

  Vitézy Dávid

  Büszke a BKK által elért eredményekre, és bízik abban, hogy a beindított projektek is mind sikeresek lesznek, mondta Vitézy Dávid az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt BKK vezér azt mondta, eltávolításának nem hiszi, hogy az lett volna az oka, hogy Tarlós István riválist látott benne, inkább nagyon alapvető nézeteltéréseik, vitáik voltak a főpolgármesterrel. Ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy el kellett hagynia a BKK – t, tette hozzá. „Mi szükség van egy óriási, 525 férőhelyes mélygarázsra a belváros legszűkebb, közúton alig megközelíthető pontján, a József nádor téren?” – írta még márciusban a Facebookon a BKK volt vezére.

 • Hollik István
  2016. április 12.

  Hollik István

  Jó ötlet volt, hogy a kiskereskedelemben dolgozókat meg kell védeni, mondta Hollik István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A KDNP-s képviselő azt mondta, a hibát ott követték el, hogy figyelmen kívül hagyták, hogy azzal, hogy egy társadalmi csoportnak jogot adtak, sok más embertől elvették a lehetőséget, hogy vasárnap is vásárolhasson. Megszavazta a Parlament a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló törvényt. A szavazáson végül nem vett részt sem Lázár János, sem Kövér László. A KDNP-sek tartózkodtak.

 • Rogán Antal
  2016. április 11.

  Rogán Antal

  Soha, semmilyen formában nem próbálták befolyásolni, hogy milyen kérdésekből lehet népszavazás, mondta Rogán Antal az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a népszavazás intézménye Magyarországon működik, még akkor is, ha a szabályozásban vannak hibák, de azok kijavítására már megtették a javaslatokat. Rogán Antal kérdésre válaszolva kijelentette, a Fidesznek nem volt köze a választási iroda előtt megjelent „kopaszokhoz”.

 • Dávid Ferenc és Mráz Ágoston Sámuel
  2016. április 11.

  Dávid Ferenc és Mráz Ágoston Sámuel

  A legfontosabb szempont az volt, hogy 2016 ne egy ilyen kérdéssel ossza meg az országot, mint a vasárnapi zárva tartás kérdése, hiszen a betelepítési kvóta például sokkal fontosabb, mondta Mráz Ágoston Sámuel az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint egyébként a vasárnapi zárva tartás mellett számos érv sorakoztatható fel. Akár már most vasárnap újra kinyithatnak a boltok, ha a parlament a kormány javaslatára visszavonja a törvényt.

 • Mendrey László
  2016. április 11.

  Mendrey László

  Azt gondolta, Balog miniszter úr beállt a PDSZ kampánystábjába, hogy minél többen részt vegyenek a sztrájkban, mondta Mendrey László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az emberi erőforrások miniszterének kijelentésére reagálva. Nem támogatja a kormány a pedagógusok munkaterheinek csökkentését – ezt Balog Zoltán mondta az ATV-ben. Mendrey László szerint a pedagógusok munkaterheinek mérséklését nem lehet megúszni, mert minden kimutatás szerint jóval többet kell dolgozniuk a heti negyven óránál.

 • Tóbiás József
  2016. április 11.

  Tóbiás József

  Amilyen hirtelenséggel elfogadták egy évvel ezelőtt, most olyan hirtelen vonták vissza a vasárnapi boltzárat, mondta Tóbiás József az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP elnöke szerint a mostani politikai döntés. "egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy a választók szavazatukkal mondhassák azt egy diktátumukra: na ne, ezt nem"- így reagált Nyakó István, akinek a boltzárra vonatkozó kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált. Tóbiás József szerint most, hogy meg akarták szüntetni a vasárnapi boltzárat, most is kellett volna egyeztetni a szereplőkkel, a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal.

 • Bodnár Zoltan
  2016. április 11.

  Bodnár Zoltan

  A legfontosabb információ, ami kiderült a VS.hu által közreadott dokumentumokból, hogy a feltételezések, amelyek arra vonatkoztak, hogy a Századvég által elvégzett munkák nem érnek semmit, azok megalapozottak voltak, mondta Bodnár Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Liberálisok hűtlen kezelés gyanúja és közérdekű adat visszatartása miatt feljelentést tesznek a VS.hu által közölt századvéges tanulmányok ügyében. A párt szerint a sajtóban nyilvánosságra hozott adatok alapján a Miniszterelnökség nyilvánvalóan törvényt sértett, amikor titkosította a Századvég-tanulmányokat, mert az eddig megjelentekből is látszik, hogy azok egyszerű közvélemény-kutatások.

 • Kovács Zoltán
  2016. április 07.

  Kovács Zoltán

  Semmilyen kormánydöntés nincs előkészületben, hogy megváltoztassuk a vasárnapi boltzárral kapcsolatos korábbi döntésünket - ezt Kovács Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kormányszóvivő kijelentette: nem készülnek arra, hogy megváltoztassák a jogszabályt a népszavazás előtt, meg kell várni, hogy mit akarnak az emberek.

 • Németh Péter és Vágó István
  2016. április 07.

  Németh Péter és Vágó István

  Az a mondat különösen izgalmas volt, amit az egyik KDNP-s képviselő mondott a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, hogy támogatják az olyan népszavazásokat, amelyekben az emberek elmondhatják a véleményüket, különösen úgy, hogy folyamatosan nemzeti konzultációkat tartott a kormányzat - ezt Vágó István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint, aki korábban úgy döntött, hogy elmegy a kereskedelembe dolgozni, az tudta, hogy mit vállal, hogy vasárnap is kell dolgozni.

 • Szabó Tímea
  2016. április 07.

  Szabó Tímea

  Siralomházhoz hasonlít a magyar egészségügy, április 7-én már nem volt reggel gumikesztyű abban a kórházban, ahol önkéntes ápolónak állt - ezt Szabó Tímea mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A PM társelnöke szerint olyan is megtörtént, hogy egy beteghez azért nem lehetett bemenni, mert fertőző volt, gumikesztyű hiányában viszont így nem lehet kezelni.

 • Hadházy Ákos
  2016. április 07.

  Hadházy Ákos

  A tanítástól, a tudástól veszik el a pénzt, összesen 9 milliárd forintról van szó, ebből 1,5 milliárdot költöttek el megkérdőjelezhető módon az egyetemek a Palkovics-program kereteiben - ezt Hadházy Ákos mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a 1,5 milliárdból összesen 4 százalék ment könyvekre és segédanyagokra, a többi fizetésekre és tanulmányokra, amelyek nagy része plagizált.

 • Szabó Attila
  2016. április 07.

  Szabó Attila

  Döntés még nincs arról, hogy megvonják Kiss László díszpolgári címét, valamint átnevezzék a róla elnevezett uszodát, de ezeket a döntéseket a következő ülésen meg kell hozni - ezt Szabó Attila mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Százhalombatta Dk-s önkormányzati képviselője szerint az is furcsa, hogy Kiss László el sem jött a testületi ülésre, írásban adta be lemondását az alpolgármesteri tisztségről.

 • Gyárfás Tamás
  2016. április 06.

  Gyárfás Tamás

  Kiss László azt mondta, hogy az erőszak nem történt meg, és akik az ítéletet hozták, azok is úgy ítélték meg, hogy az jogtalan volt, ezért folytathatta a karrierjét - ezt Gyárfás Tamás mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint ő Kiss Lászlótól úgy tudja, hogy az erőszak áldozata egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt, és végül úgy állította be, hogy ez erőszak volt.

 • Kéri László
  2016. április 06.

  Kéri László

  Ha egy szóval kellene elemezni az elmúlt két évet, akkor az az oligarcha-átrendeződés lenne - ezt Kéri László mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A politológus szerint 2010 és 2014 között kiépült Simicska Lajos birodalma, ami körül az egész gazdaság forgott, most az első két év arról szólt, hogy ezt lebontsák, és helyette nem egy, hanem több oligarchát építenek fel.

 • Gy. Németh Erzsébet
  2016. április 06.

  Gy. Németh Erzsébet

  Akkori fővárosi képviselőként nem tudja, hogyan fordulhatott elő, hogy az Alstom 2,2 milliárd forintot juttatott a BKV-nak, hogy a cég nyerje meg a metrótendert - ezt Gy. Németh Erzsébet mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció jelenlegi fővárosi képviselője kijelentette: semmilyen tudása sincs arról, hogy pártokhoz került volna hasonló módon pénz

 • Tóbiás József
  2016. április 06.

  Tóbiás József

  Egy normális jogállamban az a megdöbbentő, ha valami ezzel ellentétes döntés születik, ma Magyarországon viszont az a megdöbbentő, ha jogos döntés születik - ezt Tóbiás József mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Kúria az MSZP népszavazási kérdését hitelesítette. Az MSZP elnöke szerint minden eszközt bevetettek azért, hogy ne érjen révbe a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazás.

 • Gyurcsány Ferenc
  2016. április 05.

  Gyurcsány Ferenc

  Gyenge volt a kihívó, szerinte valami hiba csúszott Orbán Viktor felkészítésébe, mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a tíz évvel ezelőtti miniszterelnök-jelölti vitáról. Pontosan tíz évvel ezelőtt rendezték Magyarországon az eddigi utolsó miniszterelnök-jelölti vitát. Arról, hogy azt a vitát Gyurcsány Ferenc, vagy Orbán Viktor nyerte máig folyik a vita.

 • Magyar György és Hont András
  2016. április 05.

  Magyar György és Hont András

  A tíz évvel ezelőtti vita egy álvita volt, egymásra reagálni nem tudó felek kényszervitája, mondta Hont András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A HVG rovatvezetője szerint a Gyurcsány-Orbán vita egy agyonszabályozott, nagyon gyenge vita volt. Tíz éve nincs miniszterelnöki vita Magyarországon, azóta a választók úgy mennek el voksolni, hogy nem ismerik minden párt részletes programját sem. Magyar György szerint akik, Magyarországon vitázhatnának, nincsenek azon a szinten, hogy vitatkozhassanak. Szerinte Orbán Viktornak pillanatnyilag nincs kivel vitatkoznia. Hont szerint a sajtó már tíz éve is gyenge volt ahhoz, hogy egy olyan vitát rendezzen, aminek van értelme. Hagyta, hogy a pártok erőltessenek rá értelmetlen szabályokat, tette hozzá. Magyar György szerint igény most is volna arra, hogy a választók megismerjék a programokat, de ahhoz meg kell változnia a körülményeknek. Szerinte ma már nincs fair játék, mert közben megváltoztak a szabályok. Hont András szerint a magyar politikusok gátlástalanul váltogatják a nézeteiket. Szerinte a vitát nézve az a legfélelmetesebb, hogy tíz év úgy telt el, hogy a lényeges dolgokban nem történt semmi előrelépés.

 • Szilágyi György
  2016. április 05.

  Szilágyi György

  Figyelemfelhívó jelleggel tette fel annyi kérdést a miniszterelnöknek, mondta Szilágyi György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Nem gyűjtögetni, inkább válogatni kellett az ügyek között, tette hozzá a jobbikos képviselő. Felborította a Jobbik a megszokott menetrendet a parlamentben. A jobbikos képviselők 50 azonnali kérdést nyújtottak be Orbán Viktor miniszterelnöknek a korrupció témájában. Szilágyi azt mondta, természetesen a Jobbik is áll minden vizsgálat elé. Kovács Béla ügyéről szólva a képviselő azt mondta, zajlik a nyomozás, de még nincs semmilyen eredmény. Szilágyi hangsúlyozta, ahogy ők, a Fidesz is álljon a vizsgálat elé, állítsanak fel egy parlamenti vizsgálóbizottságot, amely a miniszterelnök környezetének gazdagodását vizsgálná. A politikus szerint rengeteg pénzt visz el Magyarországon a korrupció, ezeket a pénzeket „értelmes” dolgokra is el lehetne költeni.

 • Vajda László
  2016. április 05.

  Vajda László

  „Farkas Flórián kényszerítette a többséget arra, hogy megválasszák.”- mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Vajda László. Az ORÖ képviselője hozzátette, gyakran fizetéssel, különféle juttatásokkal korrumpálja a képviselőket, hogy rá szavazzanak. Országos tüntetést szervez a korrupció ellen az ORÖ képviselője, aki a Roma Önkormányzat törvénytelenségei miatt is tiltakozik. Több száz milliós visszaélések miatt tettek feljelentéseket Farkas Flórián, miniszterelnöki biztos, és társai ellen az Országos Roma Önkormányzat képviselői. Ezért most azt is követelik a szervezet korábbi elnökétől, hogy távozzon a közéletből. A roma felzárkóztatási pénzek elherdálása miatt - májusban - tüntetést is szerveznek Budapesten, ahová nem csak romákat várnak. Vajda László hangsúlyozta az elnököt mindenképpen el kell számoltatni, és a Lungo Dromot is meg kell vizsgálni, mert bűncselekményre utaló jeleket találtak. Több tízmilliót költöttek olyan lapok terjesztésére, amelyek soha, sehova nem érkeztek meg.

 • Galló Istvánné és Hajnal Gabriella
  2016. április 05.

  Galló Istvánné és Hajnal Gabriella

  Nem azért tárgyaltak 7 órán keresztül, mert nők is voltak, akik sokat beszélnek, mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta mind a 25 ponton végigmentek, de néhány kardinális kérdésben nem tudtak megállapodni. Bár az oktatási államtitkár szerint közeledtek az álláspontok, a tanárok bejelentették: előkészítik április 20-ára az országos pedagógussztrájkot. Galló Istvánné szerint egyelőre ügy néz ki, hogy nem egy nagy, hanem 60 kis KLIK lesz, de arról hogy a „státuszgazdálkodásban” mennyire lesz az intézményvezetőknek szabad keze, még semmit nem tudni. Hajnal Gabriella hangsúlyozta, a tárca egyfajta keretgazdálkodást tervez, ami szerinte még akár jó is lehet, de egyelőre nem ismerik a részleteket. Galló szerint nagyon fontos, hogy az intézményekben ne csak „pénzköltés”, hanem „gazdálkodás” folyjék, de ehhez kell a vezetőknek valamennyi mozgástér. Hajnal Gabriella elmondta, az óraszámcsökkentésben sem sikerült megállapodni. Galló hangsúlyozta, a pedagógusok kaptak emelést, de azért többet is kell dolgozni. Szerinte ez nem valódi béremelés. A sztrájkról szólva hozzátette, nem maradhat egy gyerek sem felügyelet nélkül, de ezt meg lehet oldani.

 • Sándor Mária
  2016. április 04.

  Sándor Mária

  Nem két nap alatt történt, hogy kiábrándult a küzdelemből, mondta Sándor Mária az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A feketeruhás nővérként ismerté vált ápolónő azt mondta, március 15-én nagyon meglepődött, amikor közölték vele, a tanárok tüntetésén ő lesz az első szónok. Az zavarta a legjobban, hogy tanárok között kellett kiállnia az egészségügy mellett, a saját kollégái nem voltak ott mellette, tette hozzá.

 • Magyar Bálint
  2016. április 04.

  Magyar Bálint

  Az egészségügyben rendszer szinten épült be a korrupció, mondta Magyar Bálint az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A hálózatos lenyúlásoknak van egy bizonyos rendszere, ahogy a hatalom központilag fölöz le egy ágazatot, ilyen az egészségügy, de ez történt a kaszinókkal is, mondta Magyar. Ez „bűnszervezetben elkövetett hálózatos lenyúlás”, mondta. Ez a gyakorlat szerinte megvalósítja a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, és több más bűncselekmény tényállását. Magyar szerint az így lenyúlt pénzek landolnak gyakran offshore cégek számláin. Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az offshore-lovagok világának. A kiszivárgott Panama-iratokból viszont kiderült, hogy egy fideszes politikus is érintett az offshore-botrányban. Magyar Bálint hangsúlyozta, egy bizonyos szintig offshore cégeket alapítani egy „össznépi” játék, az adóoptimalizálásért, illetve azért, hogy az adott cég a legkevésbé legyen átlátható. Egy állami cég esetében, vagy a miniszterelnök környezetében lévő embereknél viszont ez már túl megy az egyszerű adó ésszerűsítésen. Amikor az ügyészség is része a bűnszervezetnek, akkor elég nehéz megakadályozni a korrupciót, hiszen a bűnszervezet feje, maga a végrehajtó hatalom feje is egyben. Magyar Bálint szerint az MKB privatizációja „tranzit államosítás”, vagyis megfosztunk valakit a tulajdonától, majd állami tulajdonná tesszük, aztán újra magántulajdonba megy, egy „közeli kézhez”.

 • Veres János
  2016. április 04.

  Veres János

  Offshore az a cég, amely az adott országban nem végez gazdasági tevékenységet, de ott adózik, mert kedvezőbbek a feltételek, mondta Veres János az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt szocialista pénzügyminiszter szerint, arra, hogy közpénzek hogyan kerülnek kapcsolatba offshore cégekkel, jó példa a MET tevékenysége is. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint az előző szocialista kormányok időszakában mindennapos gyakorlat volt, hogy közpénzeket visznek ki offshore cégeken keresztül az országból, szerinte sok milliárd forint landolt így külföldi számlákon. Dömötör szerint az MSZP egykori elnökhelyettese Simon Gábor „fekete öves offhore-os”. Horváth Zsolt volt fideszes képviselőről, illetve offshore cégéről egy szót sem ejtett. Veres János a „rendeleti költségvetésről” szólva azt mondta, először nem hitte el, azt hitte félreértették a javaslatot. Az elfogadás után viszont egyértelmű, mondta, hogy a szándék, kiiktatni a folyamatból a parlamentet, a nyilvánosságot. A baj, tette hozzá, hogy nem lehet tudni, mi a folyamat vége, az viszont biztos, mondta, hogy a jövőben sok szubjektív érv fog érvényesülni a költségvetés elosztásánál.

 • Mendrey László
  2016. április 04.

  Mendrey László

  „Minden törekvésünk arra irányul, hogy legális, törvényes sztrájkkal tiltakozzunk a fennálló rendszer ellen”.- mondta Mendrey László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A PDSZ elnöke szerint nem egyszerű az elégséges szolgáltatásokban megállapodni, de egy aláírt megállapodás szerint, sztrájk esetén az intézményvezetőknek kell biztosítani az elégséges szolgáltatást. Kétórás sztrájkot szervez április 15-ére a polgári engedetlenség támogatására a PDSZ. Mendrey hangsúlyozta, ha a hivatalos sztrájk meghiúsul, akkor is van tervük, de arról még nem akart beszélni. A tárgyalásokról szólva a szakszervezeti vezető elmondta, a legfontosabb kérdésekben nagyon messze vannak az álláspontok. A többi szakszervezet munkájáról Mendrey azt mondta, nincs pontos információjuk arról, hogy a PSZ hogyan áll a tárgyalásokkal, de ha az ő követeléseiket elfogadják, akkor már csak a Tanítanék Mozgalom, és a PDSZ követeléseit kell elfogadni, tette hozzá, és megvan a megegyezés.

 • Lukács Zoltán
  2016. április 04.

  Lukács Zoltán

  Egy éves tapasztalat diktálja, hogy már most odaálljanak az iroda elé, mondta Lukács Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP már reggel óta ügyeletben van a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt, mert a párt információ szerint a Kúria szerdán dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványokról - közölték a párt politikusai. A szocialista Nyakó István azt mondta, mivel a Kúria többféle döntést hozhat, előfordulhat, hogy újra használni kell az NVI időbélyegzőjét, hogy népszavazási kérdésüket beadják. Lukács Zoltán szerint jobb, ha ma reggel hattól ott állnak a sorban, nehogy baj legyen. Szerinte szomorú, hogy ezt a „burleszk-filmet” kell csinálni, de ha ez kell ahhoz, hogy egyértelmű legyen, ki érkezett elsőnek, legyen, mondta. A szocialisták alelnöke azt mondta, ha bármi gond lesz, kopaszok, vagy bárki olyan jelenik meg, aki zavarná az eljárást, azonnal rendőrt hívnak, és, ahogy fogalmazott, „készenlétben állnak a jogászok is”.

Loading...