Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-28 13:42:00

Rendkívüli járványügyi munkaszünetet rendeltek el Moszkvában

Mától tizenegy napig járványügyi munkaszünet érvényes az orosz fővárosban, a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére.

Országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött Oroszországban.

A 11 napig tartó moszkvai kényszerszabadságolás a polgármesteri hivatal indoklása szerint a SARS-CoV-2 delta mutációjának lappangási időszakát fedi le. Nyár óta a koronavírusnak ez a változata a meghatározó az orosz fővárosban és szerte az országban – írta meg az MTI.

Moszkvában csak a városi infrastruktúrát működtető, a folyamatos üzemű vállalatok, valamint a stratégiai jelentőségű szövetségi intézmények és üzemek nem álltak le. Szombaton a vonatkozó elnöki rendelet értelmében országos szintű, november 8-ig tartó járványügyi munkaszünet kezdődik, de a Covid-19 által leginkább sújtott régiók már előbb bevezethették a korlátozásokat és feloldásukat is későbbre halaszthatják majd.

A Kommerszant című gazdasági napilap úgy értesült, hogy a Kreml a védőoltást népszerűsítő kampány újraindítására készül, elismerve, hogy az eddigi kísérlet nem volt hatékony.

Az embereket ezután arról próbálják meggyőzni, hogy csakis beoltva lehet teljes értékű életet élni, és hogy csak a társadalom oltottsági szintjétől függően lehet feloldani a korlátozásokat. Vlagyimir Putyin elnök korábban többször is kijelentette, hogy ellenzi a védőoltás kötelezővé tételét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője valótlannak minősítette a lapinformációt. Azt mondta, hogy a tömeges oltás tempója jelentősen megnőtt az utóbbi időben és kifejezte abbéli reményét, hogy a tendencia a kényszerszabadságolások után is megmarad. Arra a kérdésre válaszolva, hogy kötelezővé teszik-e Oroszországban a védőoltást, kijelentette: „eddig még semmilyen döntés sem született ezzel kapcsolatban. Figyeljük a helyzet alakulását. Ahogy látják, a számok napról napra változnak. A számok nem adnak okot az optimizmusra, különösen a mai számok nem, ezért továbbra is figyelünk.”

Az orosz operatív törzs csütörtöki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1159-en - ez rekord a járvány kezdete óta - vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 235 057-ra nőtt. A halálos áldozatok száma immár a harmadik egymást követő napon haladta meg az 1100-at. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Oroszországban még sosem volt olyan durva a járványhelyzet, mint most: egy nap alatt 1100 halott

atv.hu

Ismét Géniusz Gundel Takács Gáborral ma 20.30-tól az ATV-n!

Ajánlom

További külföldi híreink