Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-24 06:45:00

A vírustagadás áldozatai fekszenek a román kórházakban?

Drámai mértékben növekszik a koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma Romániában, olyannyira, hogy az egymillió főre eső halottak számának tekintetében keleti szomszédunk világelső. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a jelenség oka az alacsony oltottsági arányban keresendő. Ennek magyarázata azonban nem egyértelmű. A Hetek cikke.

Hamar Mátyás Ruben, az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa a Maros Megyei Klinikai Kórházban járt, az egyik marosvásárhelyi épületben, ami „békeidőben” az urológiai osztálynak ad helyet. A rögtönzött intenzív terápiás osztályon az osztályvezető főorvos, Mircea Stoian szerint a koronavírus-járvány előtt az osztály a manzárdon volt, csakhogy oda a kórháznak nem volt tűzvédelmi engedélye, így le kellett költözniük.

Az elmúlt években, főleg a koronavírus-járvány alatt több kórház is kigyulladt Romániában, a tűzesetekben legalább harmincan vesztették életüket. A tragédiát minden esetben a túlterhelt és korszerűtlen elektromos hálózat okozta, de több esetben az egészségügyi személyzet gondatlansága is közrejátszott. Marosvásárhelyen ennek elejét vették, igaz, ez több másik osztály munkáját pecsételte meg, az Urológia épületét több hónapon keresztül csak az intenzív terápiás osztály használhatta, a többiek más épületekbe költözhettek át, egyáltalán nem méltó körülmények között kellett dolgozniuk – mondta el az osztályvezető főorvos.

Mircea Stoian szerint most már csak a kórház kapacitásának felét terhelik, tehát húsz ágyból tíz áll a rendelkezésükre, ezek szeptember eleje óta mindig tele vannak. A páciensek közül többnek nagyon súlyos az állapota, van, aki már három hete bent fekszik. Az egyik kórházi ágyon egy magyar férfi fekszik. Isztojka Csaba azt mondja, jó kezelést kap, várja, hogy állapota jobbra forduljon. Arra a kérdésre, hogy felvette-e az oltást, sajnálkozva mondja, hogy nem, de fogadkozik, ha innen kikerül, ő lesz az első, aki beoltatja magát.

Márton Ildikó egészségügyi asszisztens elmondása szerint az ide bekerülő betegek többsége sajnos nem marad életben, de mindig nagy öröm, ha tudnak valakinek segíteni. 

Mint mondja, nem akar sem az oltás ellen, sem mellette kampányolni, de hozzáteszi: a betegek döntő többsége nincs beoltva. Ennél már határozottabb a véleménye Mircea Stoian főorvosnak, aki úgy véli, az oltás sokakat megmentett volna a haláltól. Szerinte Romániában azért alacsonyabb az oltottsági arány, mint a környező országokban, mert „nem azok kommunikáltak, akiknek kellett volna”. Utal a főorvos a sokszor kaotikus kormányzati és államfői kommunikációra, amelynek következtében Stoian szerint végül már a szaktekintélyeknek sem hittek az emberek. Szerinte az egész járványhelyzet kezelése katasztrofális, és az összeomlás veszélye fenyegeti a romániai egészségügyi rendszert.

Andrejkovits Ákos infektológus szerint a marosvásárhelyi fertőző klinika legtöbbször teljes kapacitással működött, ezért megterhelő időszakot tudhat a háta mögött, ráadásul volt olyan időszak, amikor többen az egészségügyi személyzetből is megfertőződtek, ilyenkor a talpon maradó személyzet még nagyobb terhelésnek volt kitéve. Az emberek viszonyulása a járványhoz és az egészségügyi szakemberekhez annak függvényében változott, hogy közvetlen környezetükben volt-e fertőzött vagy sem – mondja Andrejkovits Ákos, aki szerint a magas fokú oltásellenesség annak köszönhető, hogy az emberek nem bíznak meg a vezetőkben.

„Van egy társadalmi réteg, amely első perctől komolyan vette a kialakult világjárványt, és mindent megtett a biztonsági intézkedések betartásának érdekében. Voltak olyanok is, akik a saját bőrükön tapasztalták, illetve szűk környezetükben középsúlyos vagy súlyos eset volt, közülük is sokan megértették a helyzet komolyságát és átértékelték előző álláspontjukat.” Hozzátette, létezik egy nagyon széles, „kizökkenthetetlen” vírusszkeptikus, oltásellenes tábor, és bár „számos próbálkozás volt már, lassan nincs elég idő és energia, hogy segítsünk ezeknek az embereknek jobban megérteni a helyzetet, illetve cáfoljuk a médiában és az interneten keringő áltudományos információhalmazt” - mondja.

A teljes cikk a Hetek legfrissebb számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink