Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-10 07:40:00

Pandora titkos listái: Mit szabadítanak el az offshore leleplezések?

Pandora-iratok: ezzel a sokat sejtető névvel hozták nyilvánosságra az eddigi legnagyobb offshore leleplezést. A mitológiai átokhozó szelence tartalma ezúttal az a 12 millió dokumentum lehet, amelyet egy nemzetközi újságíró konzorcium másfél éves munkával gyűjtött össze és publikált. Rengeteg ismert név szerepel a listán, de az igazi áldozat az adóelkerülést és anonimitást ígérő pénzügyi kiskapuk lehetnek. A Hetek cikke.

„Az együttműködés rávilágított arra, hogy államfők, kormányfők, befolyásos politikusok, milliárdosok és egyéb nagyemberek hogyan rejtik el vagyonukat a saját országuk adóhatóságai elől, amelyek értéke ezermilliárd dollárokra rúg. Több száz politikus, celeb, vallási vezető és bűnöző rejtegette a pénzeit különböző palotákban, tengerparti ingatlanokban, luxusjachtokban, felbecsülhetetlen értékű műtárgyakban” – hangzik el a Pandora-iratokat felvezető videóban.

A névsorban volt és jelenlegi államfők, miniszterek, bírók, rocksztárok és sportolók, celebek és üzletemberek sora szerepel. Érintett többek között Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Tony Blair volt brit kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a jordániai uralkodó, de a brit királyi család is.

Az információk olyan jogi cégektől származnak, amelyek titkos offshore számlákat nyitottak ügyfeleiknek a világ különböző távol eső pontjain: a Brit Virgin-szigeteken, Belize-ben, a Seychelles-szigeteken, Hongkongban, Szamoán és Dubaiban. De az iratokból az is kiderült, hogy az Egyesült Államok egyes tagállamai is adóparadicsomként működnek.

A Pandora-iratok a nyílt társadalom szolgálatában

Az ICIJ közleménye az offshore listán szereplőket egységesen kriminális tevékenységgel vádolja: „A lehetőség, hogy pénzt tüntessenek el, közvetlen hatással van az ön életére is. Befolyásolja a gyereke továbbtanulási lehetőségét, azt, hogy milyen egészségügyi szolgáltatáshoz juthat, és milyen otthonban lakhat. Látjuk, hogy olyan rendszerről van szó, ami kárt okoz az embereknek, kárt okoz a világnak, és ezért fontos, hogy a közvélemény értesüljön erről.”

Vannak, akik azonnali politikai cselekvést helyeznek kilátásba. Sven Giegold, az Európai Parlament egyik képviselője szerint a Pandora-iratok „ébresztőként szolgálnak az országok számára, hogy az ilyen szintű globális adóelkerülés bizony a globális egyenlőtlenséget táplálja, ezért azonnal hozzá kell kezdeni a fellépéshez.”

A néhány évvel ezelőtt súlyos szexuális visszaélésekkel vádolt brit mega-segélyszervezet, az Oxfam üdvözölte a Pandora-iratok kiszivárogtatását, ugyanis szerintük „ez rávilágít arra a kapzsiságra, amelyet még akár kormányzati pozíciókból is elkövetnek ahelyett, hogy ezeket a pénzeket jó célokra használnák, mint a klímaváltozás elleni harc vagy a Covid utáni újrakezdés”.

Növekvő globális szigor

Az offshore tevékenység azonban nem tekinthető önmagában kriminális tevékenységnek, bár kétségkívül vannak, akik sötét célokra használják ezt a lehetőséget. „Az angol szó jelentése „parton kívüli” vagy „parton túli”. Általános értelemben offshore-nak nevezünk minden olyan céget, amelyet egy személy egy másik államban alapít, de ott tényleges gazdasági tevékenységet nem végez.

A cél ilyen esetben valamiféle adó-, illetve logisztikai optimalizálás, amennyiben a legális szférát tekintjük. A multinacionális cégek esetében nem szokatlan, hogy egy másik államban – akár másik kontinensen – alapítsanak leányvállalatot vagy más entitást” – mondta a Hetek kérdésére Dr. Horváth Márk ügyvéd, aki szerint az offshore tevékenységgel akkor van probléma, ha valamilyen illegális céllal zajlik, például tudatos adóelkerülés vagy pénzmosás célzatával, amikor bűncselekményből származó pénzt akar valaki ilyen módon legalizálni. Ennek legszélsőségesebb esete, amikor terrorizmus finanszírozására használnak offshore céget.

Az ügyvéd szerint a jelenlegi botrány újra felhívja arra is a figyelmet, hogy politikusoknak kötelességük a vagyonnyilatkozataikban feltüntetni a befektetéseiket, cégeiket, ha azonban ezeket offshore formában kezelik, az nagyban megnehezítheti ezen adatok nyomon követhetőségét, ellenőrizhetőségét.

A teljes cikket a Hetek aktuális számában olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink