Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-27 11:32:00

Német választások: csalódottak az emberek?​ - Helyszíni tudósítás

Az ATV tudósítója, Kiss Ferenc a német parlament, a Bundestag épülete elől jelentkezett be az ATV Startba, ahol a szövetségi választások már hivatalos előzetes eredményeiről is beszámolt: ezek szerint az SPD 25,7 százalékkal nyerte a választásokat, mögöttük a CDU áll 24,1 százalékkal. A Zöldek a szavazatok 14,8 százalékát szerezték meg, az FDP 11,5-öt, az AFP 10,3 százalékot kapott, a szélső baloddal pedig nem alakíthat frakciót.

Október 26-án a legnagyobb létszámú Bundestag alakulhat meg Németországban. A jelenleg esélyes két kancellárjelölt, Olaf Scholz, az SPD jelöltje és a CDU színeiben induló Armin Laschet is továbbra is azt kommunikálja: mindenképpen szeretne kancellár lenni. Az eredmények azonban a CDU történelmi vereségét mutatják, hiszen Laschet saját kerületében is alul maradt, és a párt elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer, jelenlegi védelmi miniszter is kikapott.

Az, hogy végül ki alakíthat kormányt, sajátságos módon most a kispártok, a Zöldek és a szabad demokraták (FDP) azon döntésén múlhat, melyik nagyobb párttal kívánnak koalícióra lépni.

Kiss Ferenc elmondta: bár asz SPD székházában tegnap este ünnepléssel fogadták az eredményeket, a közhangulat nem fogadta egyértelmű örömmel ezt. Példaként azt a taxisofőrt említette, aki tegnap este szállásukra vitte stábunkat: ő úgy fogalmazott, „nem lesz egyszerű a koalíciós tárgyalás”, sokkal egyszerűbb lett volna a „nagy koalíció”, amiről mindkét fél kijelentette: nem tudják elképzelni.

Abban viszont egyetértenek a nagy pártok vezetői, hogy karácsonyig mindenképpen megalakítanák a koalíciós kormányt, hiszen nem szeretnék, hogy bekövetkezzen, ami a legutóbbi választások után: akkor a koalíciós egyezkedések öt és fél hónapon keresztül tartottak.

Milyen irányt vehet a jövőben Németország?

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink