Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-25 18:10:00

Holnap reggel elindul a német választás – így zajlik majd

Kötelező lesz a szájmaszk használata holnap a szavazóhelyiségekben, a németországi szövetségi parlamenti választásokon. Erről számolt be kollégánk, Kiss Ferenc, aki már Berlinben van, onnan számol be az ATV Híradójának a történésekről.

Meglehetősen szigorú járványügyi intézkedések közepette kezdődnek meg holnap reggel 8 órakor Németország szerte a parlamenti választások. A szabályok szerint a szavazóhelyiségben kötelező a maszk használata és a távolságtartás.

A németeket ez nem éri váratlanul, hiszen az országban a zárt terekben, rendezvényeken, iskolákban és a tömegközlekedésen is régóta kötelező a maszkhasználat. Az éttermek jelentős része védettségi igazolványt kér, igaz, maguk döntik el, alkalmazzák-e a szabályt. A szavazókörökben természetesen nem kérnek védettségi igazolványt, de nagyon szigorúan betartatják majd a maszkhasználatot.

Ami pedig a választási esélyeket illeti, a legutóbbi közvéleménykutatások szerint is 3-4 százalékkal vezet az SPD, a Német Szociáldemokrata Párt és jelöltjük, Olaf Scholz, aki szinte a szakadékból hozta vissza a német szociáldemokratákat. Scholz egyébként a folytonosságot jelentené győzelme esetén.

Mindenesetre most úgy tűnik, a 16 éves Merkel-korszak után a CDU kancellár-jelöltje Armin Laschet alulmaradt, aki számos hibát követett el a kampányban, azonban ez végleg majd a holnap 18 órai urnazárás után derül ki. Az biztos: bárki is nyer, hosszú ideig elhúzódhatnak majd a koalíciós egyeztetések.

Kiss Ferenc, az ATV tudósítója és Markos László operatőr a helyszínen vannak és részletesen beszámolnak majd a németországi választások eredményéről.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink