Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-23 14:48:00

Íme, az újabb bizonyíték a vakcinák hatékonyságára

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint azon vakcinált – és a beoltásuk után megfertőződött – koronavírusos páciensek 57 százalékánál, akik 2021 első félévében, elvi védettségük ellenére kórházba kerültek, a koronavírus-fertőzése csak enyhe tünetekkel járt, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek szimptómák – számolt be a WebBeteg.hu.

A kutatók csaknem 50 ezer olyan páciens adatait elemezték, akik koronavírus-tesztjét 100, az Egyesült Államok különböző területein működő, veteránokat kezelő (Veterans Affairs) kórházban minősítették pozitívnak. A 2020 márciusa és 2021 júniusa között elektronikusan rögzített adatok értékelésekor a szakemberek úgy találták, hogy a vizsgált személyek között nagy számban vannak képviselve az olyan páciensek, akiknél igen enyhe szimptómákkal, vagy teljesen tünetmentesen zajlott a fertőzés.

2021 január közepéig – amikor a vakcinázás folyamata ténylegesen felgyorsult, és a delta-variáns még nem vált uralkodóvá –, a betegek 36 százalékát lehetett enyhe vagy aszimptomatikusnak nevezni. A következő 6 hónap folyamán pedig ez a szám 48 százalékra ugrott fel. Eközben a beoltottaknak egy még jelentősebb része (57 százaléka) – akik különben a kórházba felvettek között csak egy egészen kis hányadot tesznek ki – kevésbé súlyos esetet jelentett.

A kutató mindezt azzal magyarázták, hogy a kórházba utaltak esetében sokaknál lehetett a felvétel indoka valami másféle betegség, miközben a felvétel idején – történetesen véletlenszerűnek tekinthetően – pozitív teszteredményt produkáltak. Másokat talán prevenciós megfontolásból, társbetegségeik, azok rosszabbodásának megelőzése miatt vettek fel a kórházba. De akadhattak olyanok is, akiknek gyors, viszonylag egyszerűbb kezelésre volt szükségük még a hazabocsátás előtt.

A tanulmány ugyanakkor leszögezi, hogy a veteránok kezelésére szakosodott (VA) kórházak semmiképpen nem tekinthetőek országosan reprezentatívnak, hiszen ezekben kevés női beteget kezelnek, és értelemszerűen semennyi gyermekkorút. A delta ráadásul csak a tanulmány későbbi hónapjaiban vált igazán elterjedtté.

Az ugyanakkor kijelenthető, hogy a tanulmány a vakcinák hatékonyságát igazolja.

Négy hónapos csúcson az új koronavírusos megbetegedések száma

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink